Τα στοιχεία νέας έρευνας καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που ζουν Αθήνα βρίσκονται σε δυσμενή θέση

Με τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό να πλήττει βαριά τα νοικοκυριά και να κάνει δυσβάστακτο το κόστος ζωής, ειδικά στον νότο, έρευνα της Tradingpedia έρχεται να υπογραμμίσει το μέγεθος του προβλήματος στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διαβίωση στην ελληνική πρωτεύουσα κοστίζει πολύ περισσότερο από έναν μέσο μισθό. Μάλιστα, η Αθήνα κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση με κριτήριο το πόσο «προσιτή» είναι για τους κατοίκους της.
Τα στοιχεία έρχονται να συμπληρώσουν δεδομένα που καταδεικνύουν τα βαθιά τραύματα που προκαλεί η στεγαστική κρίση στα ελληνικά νοικοκυριά, με τη χώρα μας να βρίσκεται στη χειρότερη θέση ήπειρο, με το κόστος στέγασης για το 28,5% των νοικοκυριών να υπερβαίνει το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 8,8%.
Η Αθήνα κατατάσσεται ως η τρίτη πιο απρόσιτη πρωτεύουσα στην Ευρώπη
Ειδικότερα, η Tradingpedia δημοσίευσε έκθεση με τις οικονομικά πιο προσιτές και απρόσιτες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αξιολογώντας το κόστος ζωής με βάση το τοπικό μηνιαίο εισόδημα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προβλήματα των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, της αστάθειας στις τιμές ενέργειας και των πιέσεων στην αγορά κατοικίας.
Σε δυσμενή θέση
Τα δεδομένα που συνέλεξε καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που ζουν στην Αθήνα βρίσκονται σε δυσμενή θέση.
Προκειμένου να αξιολογήσει ποιες πόλεις προσφέρουν το πιο άνετο επίπεδο διαβίωσης, με τη μικρότερη οικονομική επιβάρυνση σε σχέση με το μηνιαίο εισόδημα, οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από 37 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα καθημερινά έξοδα και τους μέσους μηνιαίους μισθούς.
Παράλληλα, προέβησαν σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών εξόδων, όπως η στέγαση, η διατροφή, οι μεταφορές, η προσωπική φροντίδα και η ψυχαγωγία, και διαμόρφωσε μια σαφή εικόνα «προσιτότητας» για ολόκληρη την ήπειρο.
Βάσει της σύγκρισης τιμών και εισοδήματος, πιο προνομιούχες πρωτεύουσες όσον αφορά στη διαβίωση των κατοίκων τους αναδεικνύονται το Λουξεμβούργο, η Βέρνη και οι Βρυξέλλες, όπου τα έξοδα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος.
Στον αντίποδα, οι κάτοικοι της Βαρσοβίας και των Τιράνων αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος, με τα έξοδα διαβίωσης να υπερβαίνουν τα μέσα μηνιαία κέρδη κατά περισσότερο από 20%.
Η Αθήνα κατατάσσεται ως η τρίτη πιο απρόσιτη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, με μέσο καθαρό μισθό 1.017 ευρώ και βασικά μηνιαία έξοδα που φτάνουν τα 1.149 ευρώ, δηλαδή υπερβαίνουν το εισόδημα κατά 132 ευρώ.
Παρά τη μεσογειακή γοητεία και την πολιτιστική της απήχηση, η ζωή στην Αθήνα παραμένει ένας οικονομικός αγώνας δρόμου για τους κατοίκους της, αναφέρεται εύστοχα η έκθεση.

Το Λουξεμβούργο αναδεικνύεται η πιο προσιτή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ένα άτομο ξοδεύει περίπου 2.237 ευρώ τον μήνα σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως ενοίκιο, φαγητό και μεταφορές, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 40,2% του μέσου μισθού της πόλης, που ανέρχεται σε 5.590 ευρώ. Έτσι, μένουν στους κατοίκους 3.353 ευρώ κάθε μήνα για να αποταμιεύουν ή να ξοδεύουν.
Στη Βέρνη, το μηνιαίο κόστος διαβίωσης ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 2.540 ευρώ, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 40,6% του μέσου ελβετικού μισθού, ο οποίος βρίσκεται στα 6.262 ευρώ.
Οι Βρυξέλλες κατατάσσονται τρίτες, με κόστος που ανέρχεται σε μόλις 49,6% του μέσου μηνιαίου μισθού. Ένα άτομο ξοδεύει περίπου 1.376 ευρώ τον μήνα, ενώ το μέσο εισόδημα ανέρχεται σε 2.773 ευρώ.
Η Βαρσοβία, στον αντίποδα, κατατάσσεται ως η λιγότερο προσιτή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για τον μέσο κάτοικό της, που κερδίζει 1.701 ευρώ αλλά πληρώνει 2.167 ευρώ, έχοντας μηνιαίο έλλειμμα 466 ευρώ. Το υψηλό κόστος για στέγαση, φαγητό και ψυχαγωγία επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Τα Τίρανα αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, με μέσο μηνιαίο κόστος διαβίωσης 818 ευρώ και μέσο μισθό μόλις 673 ευρώ.
Ποια είναι η πιο προσιτή πρωτεύουσα
Εξετάζοντας μόνο τις τιμές, συμπεραίνεται ότι οι πιο ακριβές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι το Ρέικιαβικ, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ, με έξοδα άνω των 2.500 ευρώ, ενώ οι λιγότερο ακριβές πόλεις είναι το Μινσκ, το Σαράγεβο και το Κισινάου, όπου οι άνθρωποι χρειάζονται μεταξύ 500 και 650 ευρώ για να καλύψουν τα μηνιαία έξοδά τους.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι το υψηλό κόστος δεν υποδηλώνει πάντα μη προσιτές τιμές. Για παράδειγμα, η Βέρνη και η Κοπεγχάγη είναι από τις πιο ακριβές πρωτεύουσες, ωστόσο κατατάσσονται και στις πιο προσιτές, καθώς τα βασικά μηνιαία έξοδα αντιπροσωπεύουν μόλις το 40,6% έως 54,7% του μέσου μηνιαίου μισθού.
Από την άλλη πλευρά, το Κισινάου κατατάσσεται τρίτο στις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα είναι και από τις λιγότερο προσιτές, καθώς τα μηνιαία έξοδα ανέρχονται στο 104,1% του μέσου μισθού.
Θεματικά, μετά το Λουξεμβούργο, που κατατάσσεται ως η πιο προσιτή πρωτεύουσα για τους κατοίκους του σε κάθε κατηγορία, ακολουθεί το Λονδίνο στην προσιτότητα των τιμών φαγητού, η Πράγα ως προς τις δημόσιες συγκοινωνίες και η Βέρνη ως προς το κόστος ψυχαγωγίας. Πάντα σε σχέση με τον μέσο μισθό του μόνιμου κατοίκου κάθε πόλης.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 6,6% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο του 2024, πλησιάζοντας το ιστορικό υψηλό του γ’ τριμήνου του 2008.
Η αύξηση είναι ακόμη πιο έντονη στα νεόδμητα διαμερίσματα, αγγίζοντας το 9,1%, ενώ οι τιμές των παλαιότερων ακινήτων κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,9%. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα των ενοικίων καθώς οι τιμές, όπως δείχνουν τα στοιχεία, δεν έχουν φθάσει ακόμη στα ανώτερα επίπεδα.
Τα τελευταία χρόνια, η ενοικίαση έχει αποδειχθεί για πολλούς μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Οι τιμές τραβούν συνεχώς την ανηφόρα, ενώ όσοι αναζητούν να μισθώσουν ακίνητο τη συγκεκριμένο περίοδο τις χαρακτηρίζουν ως εξωπραγματικές – ακόμη και για παλιά, μικρά σπίτια.
Τα πράγματα, ωστόσο, μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα: Μολονότι τα ενοίκια παραμένουν χαμηλότερα από τα επίπεδα-ρεκόρ του 2011, κατέγραψαν σημαντική άνοδο το 2025, φθάνοντας τους δείκτες στο 109,7 (με έτος βάσης 2007=100) έναντι 99,9 το 2024.