Με την ουκρανική αντεπίθεση στο μέτωπο του πολέμου να βρίσκεται σε απόλυτο τέλμα και να φαίνεται πως αποτυγχάνει πλήρως, κάτι που αποτυπώνεται στα πενιχρά εδαφικά κέρδη των Ουκρανών και που αρχίζουν να αποδέχονται ολοένα και περισσότεροι Δυτικοί αξιωματούχοι, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στη Λιθουανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επανέλαβε κατά την χθεσινή επίσκεψη του στην Τσεχία πως δεν μπορεί να αρκεστεί σε μια ακόμα γενικόλογη διατύπωση ότι «η πόρτα της Συμμαχίας είναι ανοιχτή» και τόνισε ότι αυτό που θέλει, είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη από το ΝΑΤΟ στην επικείμενη Σύνοδο που να λέει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Μάλιστα ο Zelensky, βλέποντας πως ο ουκρανικός στρατός χάνει το ηθικό του καθώς δεν μπορεί να τα καταφέρει στο μέτωπο, κάλεσε τους Συμμάχους να δώσουν… αυτό το κίνητρο στους Ουκρανούς, οι οποίοι μάχονται εδώ και 500 ημέρες χωρίς ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, μια και η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση τους.. δεν τους έχει επιφέρει καμία σημαντική επιτυχία.
Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν αντεπίθεση στην περιοχή Zaporozhye
Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση κοντά στο χωριό Pyatikhatki, στην περιοχή Zaporozhye, δήλωσε στο RIA Novosti ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του τοπικού δημόσιου κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία».
«Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται προς την κατεύθυνση του Vasilievsky.
Τα παιδιά μας, έχοντας αποκρούσει την εχθρική επίθεση στο χωριό Zherebyanki, εξαπέλυσαν αντεπίθεση και καταστρέψουν τον εχθρό τόσο με τη βοήθεια όλμων όσο και με πυροβολικό, απωθώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε απόσταση περίπου 60 χλμ. από τα περίχωρα του βόρειου τμήματος του χωριού Pyatikhatki.
Είναι απαραίτητο να απωθηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από το χωριό Pyatikhatki, το οποίο παραμένει υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, καθώς από αυτές τις θέσεις ο εχθρός προσπαθεί να καταλάβει το χωριό Zherebyanki, από όπου θα επιχειρηθεί η κατάληψη της Vasilyevka, του Energodar και του Tokmak» εξήγησε ο Rogov.
Η ουκρανική επίθεση στις κατευθύνσεις Yuzhnodonetsk, Artyomovsk και Zaporozhye ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επικεντρώθηκαν στην τελευταία.
Σημειώνεται πως το Κίεβο έχει ρίξει στη μάχη ταξιαρχίες που είχαν εκπαιδευτεί από το ΝΑΤΟ οπλισμένες με δυτικό εξοπλισμό.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατ. δολ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Ουκρανία την Παρασκευή ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, που περιλαμβάνει πυρομαχικά διασποράς και τεθωρακισμένα οχήματα.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρονται από τις αποθήκες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ:
Βλήματα πυροβολικού χιλιοστών και 105 χιλιοστών, πυρομαχικά αεράμυνας, αντιαρματικοί πύραυλοι, οχήματα μάχης πεζικού Bradley, τεθωρακισμένα Stryker μεταφορείς προσωπικού και άλλος εξοπλισμός απαραίτητος για την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης.
Διχασμένοι οι Σύμμαχοι
«Μιλάμε για ένα ξεκάθαρο μήνυμα, για συγκεκριμένα πράγματα στην κατεύθυνση μιας πρόσκλησης.
Χρειαζόμαστε αυτό το κίνητρο.
Χρειαζόμαστε ειλικρίνεια στις σχέσεις μας» υπογράμμισε ο Zelensky, ο οποίος τόνισε ότι η Ουκρανία «δεν έχει λάβει πρόσκληση με καμία μορφή».
«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να επιδειχθεί η ισχύς και η ενότητα της Συμμαχίας» υπογράμμισε ο Zelensky, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί σήμερα 7/7 στην Κωνσταντινούπολη όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Παρά τη δραματική έκκληση του Ουκρανού προέδρου, τα κράτη του ΝΑΤΟ είναι διχασμένα ως προς το πόσο γρήγορα πρέπει να ληφθεί αυτό το βήμα της πρόσκλησης για ένταξη στην Ουκρανία.
Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg έχει διαμηνύσει πως όλοι καταλαβαίνουν πως είναι αδύνατο να ενταχθεί στη Συμμαχία η Ουκρανία όσο διαρκεί ο πόλεμος, αν και αδυνατεί να διευκρινίσει ποια θα είναι η στάση του ΝΑΤΟ και τι είδους εγγυήσεις ασφαλείας θα δώσει, αφού λήξουν οι στρατιωτικές συγκρούσεις, καθώς γνωρίζει την κατηγορηματική αντίθεση της Ρωσίας σε αυτήν την προοπτική αλλά και το τι αυτό μπορεί να σημάνει μελλοντικά.
Δεν το πιστεύουν ούτε οι Ουκρανοί στρατιώτες: Αδιαπέραστη η ρωσική άμυνα
Ούτε οι Ουκρανοί στρατιώτες πιστεύουν ότι μπορούν να διαπεράσουν τη ρωσική άμυνα στο πλαίσιο της αντεπίθεσης τους.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Daily Express, η οποία αναφέρει πως οι στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να διασπάσουν τις πολύ καλά οχυρωμένες αμυντικές θέσεις του ρωσικού στρατού.
«Ουκρανοί στρατιώτες και ανεξάρτητοι παρατηρητές αρχίζουν να αμφιβάλλουν πλέον ανοιχτά για την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επιτυχίας, δεδομένων των αυξανομένων απωλειών τους κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης τους» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με αυτό, οι Ουκρανοί δεν πιστεύουν πλέον στην επιτυχία της αντεπίθεσης τους εξαιτίας της ανικανότητας τους να περάσουν «το αδιαπέραστο εμπόδιο» του ρωσικού στρατού, ούτε πιστεύουν πλέον στη νίκη στο πεδίο της μάχης.
«Πιστεύουν ότι χωρίς επιπλέον στήριξη από τη Δύση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ήττα» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο μάλιστα επικαλείται τον Oleg Soskin, σύμβουλο του πρώην Ουκρανού προέδρου Leonid Kuchma, ο οποίος υποστήριξε πως η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας αναγνωρίζει πως ο ουκρανικός στρατός δεν έχει κανένα αξιόλογο οπλικό σύστημα για να επιτεθεί στις οχυρωμένες θέσεις των Ρώσων.
ΗΠΑ: Θα συζητήσουμε τις εγγυήσεις ασφαλείας.. και τι όπλα χρειάζεται η Ουκρανία
Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία θα συζητήσουμε για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, ακόμα και για την περίοδο μετά τη λήξη του πολέμου με τη Ρωσία, καθώς επίσης και για το τι είδους οπλικά συστήματα έχουν ανάγκη οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης τους υποστήριξε ο John Kirby, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο.
«Δεν θα θεωρούσα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ως σημείο απόφασης για συγκεκριμένα οπλικά συστήματα.
Νομίζω ότι στο Βίλνιους οι σύμμαχοι θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν τι συμβαίνει τώρα στο πεδίο της μάχης, τι χρειάζονται οι Ουκρανοί στο πλαίσιο της αντεπίθεσης τους.
Θα συζητηθούν επίσης οι μακροπρόθεσμες ανάγκες της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου μετά το τέλος της σύγκρουσης.
Δεν θέλω να μιλήσω για συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, απλώς θα γίνει μια διεξοδική συζήτηση για τις μακροπρόθεσμες αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας» ανέφερε ο Kirby μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Voice of America.
Μεσολάβηση Erdogan σε Putin
Και ενώ το αδιέξοδο για τους Ουκρανούς διευρύνεται στο μέτωπο, ενισχύονται και πάλι οι φωνές που ζητούν μια ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Την αρχή έκανε χθες ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι έτοιμος να μεσολαβήσει προκειμένου να επιλυθεί ειρηνικά το ουκρανικό, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι εφικτό οι δύο πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έως το φθινόπωρο.
Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει σήμερα Παρασκευή 7/7 ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος κατά τη συνάντηση του με τον Zelensky στην Κωνσταντινούπολη θα επαναλάβει και πάλι την πρόθεση του να μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί μια ειρηνευτική λύση.
Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι A Haber, ο Erdogan μπορεί να έχει μια συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin μετά τις συνομιλίες με τον Zelensky.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, η συνάντηση αυτή δεν είναι απαραίτητο να γίνει στην Τουρκία, αν και επισημαίνεται πως σε κάθε περίπτωση η συνάντηση αυτή θα γίνει διά ζώσης.
Ο Erdogan εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να μιλά τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία και έχει πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες για θέματα κρίσιμου ενδιαφέροντος, όπως ήταν για παράδειγμα η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά.
Καμία προοπτική για διαπραγματεύσεις, αν και δεν τις αποκλείουμε
Δεν υπάρχει καμία προοπτική για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αλλά δεν τις αποκλείουμε υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Σε διάφορα επίπεδα έχουμε πει ότι η ρωσική πλευρά δεν κλείνει την πόρτα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
Μέχρι στιγμής όμως δεν βλέπουμε καμία προοπτική για μια διαπραγματευτική διαδικασία» υποστήριξε ο Peskov αναφερόμενος στην πρόταση Lukashenko ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν συνομιλίες έως το φθινοπωρο.
«Είναι σημαντικό για εμάς να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.
Αυτοί μπορούν να επιτευχθούν με διαφορετικούς τρόπους.
Αλλά αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα είναι απρόσιτα, πιθανώς λόγω της άρνησης μιας τέτοιας δυνατότητας από το καθεστώς του Κιέβου, και μιας έντονης απροθυμίας για μια τέτοια διαδικασία από την Ουάσιγκτον» σημείωσε ο Peskov, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν άμεση επιρροή στο καθεστώς του Κιέβου.
Παρακολουθούμε τις επαφές Erdogan – Zelensky
Ο Peskov υποστήριξε ότι το Κρεμλίνο θα παρακολουθήσει από κοντά τη συνάντηση των προέδρων Erdogan – Zelensky στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι και θα συζητήσουν το θέμα της επέκτασης της συμφωνίας για τα σιτηρά.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος Putin να συνομιλήσει σύντομα με τον Erdogan, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.
Πυρομαχικά διασποράς στέλνουν οι ΗΠΑ
Την ώρα που αυξάνονται οι φωνές για την ανάγκη διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προμηθεύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με πυρομαχικά διασποράς, τα οποία κατηγορούνται ότι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό, καθώς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για όπλα ακριβείας.
Αν και ούτε το Πεντάγωνο ούτε ο Λευκός Οίκος έχουν επιβεβαιώσει ότι έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, τα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατ. δολαρίων
Δημοσίευμα του Associated Press αναφέρει ότι ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων που θα περιλαμβάνει και την αποστολή πυρομαχικών διασποράς αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα Παρασκευή 7 Ιουλίου οι ΗΠΑ/
Βάσει των δημοσιευμάτων, οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν βλήματα πυροβολικού M864, που εκτοξεύτηκαν για πρώτη φορά το 1987.
Όπως αναφέρεται, το Πεντάγωνο αξιολόγησε τα πυρομαχικά διασποράς πριν από πάνω από 20 χρόνια και ανέφερε ότι περίπου το 6% των υποπυρομαχικών τέτοιων βλημάτων «δεν σκάνε» μετά τη χρήση, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον 4 από τα 72 υποπυρομαχικά που μεταφέρονται με κάθε βλήμα δεν θα εκραγούν σε μια έκταση περίπου 22,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όσο είναι δηλαδή το μέγεθος 4,5 γηπέδων ποδοσφαίρου.
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως παραμένουν στο έδαφος και μπορούν να εκραγούν πολύ μετά το τέλος των στρατιωτικών συγκρούσεων, κάτι που συνεπάγεται μια τεράστια απειλή για τον άμαχο πληθυσμό.
Συμφωνία στην ΕΕ για οβίδες και πυραύλους
Εν τω μεταξύ, η ισπανική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε πως οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την αύξηση – μακροπρόθεσμα – των ποσοτήτων πυρομαχικών του πυροβολικού και των πυραύλων που προμηθεύει την Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται, αντιπρόσωποι των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν όσον αφορά το σχέδιο να δοθούν στην αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης κίνητρα για να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή της.
Η πρωτοβουλία, που είχε εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο, θα χρηματοδοτηθεί με 500 εκατομμύρια ευρώ από τον κοινό προϋπολογισμό.
Τσεχία: Στέλνει πολεμικά ελικόπτερα και πυρομαχικά στην Ουκρανία
Πολεμικά ελικόπτερα και πυρομαχικά δεσμεύτηκε να στείλει στην Ουκρανία η Τσεχία, με τον Τσέχο πρωθυπουργό Petr Fiala να υποστηρίζει μετά τη συνάντηση του με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
«Η Τσεχία θα μεταφέρει πολεμικά ελικόπτερα και πυρομαχικά στην Ουκρανία.
Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε ενεργά την Ουκρανία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας.
Η Τσεχία θα βοηθήσει στην εκπαίδευση πιλότων και για τα F-16» επισήμανε ο Fiala.
Έλλειμμα μεταξύ δεσμεύσεων και παραδόσεων όπλων
Πάντως το γερμανικό Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου ανακοίνωσε πως οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία από βασικούς προμηθευτές της, όπως είναι π.χ. η Μ. Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, υπολείπονται των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει αυτά τα κράτη, παρά το γεγονός ότι τα οπλικά αυτά συστήματα είναι άκρως απαραίτητα για την ουκρανική αντεπίθεση.
«Σε γενικές γραμμές, μόνο λίγο περισσότερο από το ήμισυ των βαρέων όπλων για τα οποία είχαν δεσμευτεί, έχουν παραδοθεί» υποστηρίζει το Ινστιτούτο, επισημαίνοντας πως μικρότερα κράτη, όπως η Τσεχία, η Σλοβενία, η Πολωνία και η Σλοβακία έχουν δώσει πάνω από το 80% των όπλων που υποσχέθηκαν.
Τι συμβαίνει στο μέτωπο
Όσον αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο, η ρωσική άμυνα εξακολουθεί να αποκρούει όλες σχεδόν τις επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες συνεχίζουν να μετρούν μεγάλες απώλειες.
Ρώσοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για τεράστιες απώλειες των Ουκρανών στις κατευθύνσεις του Bakhmut και του Soledar καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι Ουκρανοί διοικητές διατάσσουν επιθέσεις χωρίς να υπολογίζουν τις σημαντικές οχυρωματικές θέσεις των ρωσικών δυνάμεων.
Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως μια δύναμη έξι μαχητικών αεροσκαφών της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας κατάφερε να επικρατήσει μια πολύ μεγαλύτερης αριθμητικά δύναμης των Ουκρανών στην κατεύθυνση του Krasno Lyman και να αιχμαλωτίσει και 5 Ουκρανούς στρατιώτες.
Συγκρούσεις αναφέρθηκαν επίσης το τελευταίο 24ωρο κοντά στην Robotyne, στην Makarivka ενώ επισημαίνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν στην περιοχή της Zaporizhia περίπου 165 Ουκρανούς, 3 τεθωρακισμένα οχήματα.
Προέλαση σε Avdiivka και Marinka – Η ενεργή άμυνα αποδίδει…
Για προέλαση των ρωσικών δυνάμεων σε Avdiivka και Marinka έκανε λόγο ο Yan Gagin, σύμβουλος του αναπληρωτή επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, επισημαίνοντας ότι η ενεργή άμυνα αποδίδει.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Gagin ανέφερε πως στα δύο αυτά μέτωπα, οι ρωσικές δυνάμεις καταγράφουν μικρή πρόοδος.
«Η ενεργή άμυνα αποφέρει θετικά αποτελέσματα.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χάνουν δεκάδες στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Συντρίβονται στην άμυνα μας» είπε ο Gagin, τονίζοντας ότι τέτοια θετικά αποτελέσματα καταγράφονται και σε σημεία του μετώπου, όπως στο Bakhmut.