Αποτελέσματα Δυτικών κυρώσεων: Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε το εμπορικό πλεόνασμα Ρωσίας

739
Αποτελέσματα Δυτικών κυρώσεων

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας το επτάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας- μία εξέλιξη που μειώνει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα των Δυτικών κυρώσεων, τη στιγμή μάλιστα που οι αυξημένες τιμές της ενέργειας ανέβασαν τον πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ υπάρχει η απειλή για μία ενεργειακή κρίση τον χειμώνα του 2023.

Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο, το ρωσικό πλεόνασμα «εκτινάχθηκε» στα 167 δις δολάρια, από μόλις 50 δις δολαρια για την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ποιος πιστεύετε ότι ήταν ο ρόλος του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στις υποκλοπές των κινητών τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων;

  • Δεν γνώριζε (4%, 1,030 Votes)
  • Αυτός είχε δώσει την εντολή (81%, 21,067 Votes)
  • Πιθανόν να γνώριζε (10%, 2,615 Votes)
  • Μάλλον αγνοούσε τα πάντα (3%, 886 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (1%, 331 Votes)

Σύνολο ψήφων: 25,929

Όπως είναι γνωστό, η Μόσχα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που αποφέρουν οι ενεργειακοί της πόροι – έσοδα τα οποία αυξήθηκαν παρά τις Δυτικές κυρώσεις μετά από την εισβολή του Β.Πούτιν στην Ουκρανία.

Μάλιστα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας ευνοήθηκε και από την κατάρρευση των εισαγωγών στη χώρα, τόσο εξαιτίας των κυρώσεων, όσο και επειδή αρκετές Δυτικές επιχειρήσεις είτε έχουν αυτοπεριοριστεί στις συναλλαγές τους με τη Ρωσία, είτε έχουν διακόψει τις εξαγωγές τους προς αυτήν.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, βέβαια, τα κενά καλύπτονται – και αυτό συνέβη με την Κίνα, η οποία έσπευσε να καλύψει ένα μέρος των εισαγωγών της Ρωσίας: οι κινεζικές εξαγωγές προς τη Ρωσία αυξήθηκαν 20% τον Ιούλιο, φτάνοντας τα 6,7 δις δολάρια.Μάλιστα, όπως σημειώνει το Business Market Insider, η ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών οδήγησε σε ισχυροποίηση των νομισμάτων τους.

Όπως είναι γνωστό, η Κίνα – μαζί με την Ινδία – κάλυψαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την μείωση παραγγελιών για το αργό των Ουραλίων που προκάλεσαν οι Δυτικές κυρώσεις. Η Μόσχα πουλάει με σημαντική έκπτωση σε Κίνα και Ινδία – αλλά τα αυξημένα επίπεδα τιμών αποφέρουν πολύ αυξημένα έσοδα στη ρωσική οικονομία.

Παράλληλα, η Ρωσία πουλάει πολύ ακριβά το φυσικό της αέριο στην Ευρώπη, αποκομίζοντας τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη με τις μικρότερες δυνατές ποσότητες, φέρνοντας τις εξαρτημένες οικονομίες – όπως η Γερμανία – στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης και προκαλώντας παράλληλα πληθωριστική «έκρηξη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας