Αποσβολωμένοι οι Αμερικανοί- Ο…αόρατος στόλος της Κίνας έκανε για μέρες … βόλτες στην Αλάσκα

1208
Πέρασαν 4 μέρες μέχρι το λιμενικό των ΗΠΑ να αντιληφθεί το πολεμικό ναυτικό της Κίνας…
Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ είναι γνωστή ως η ισχυρότερη οντότητα επιβολής του νόμου και παράκτιας άμυνας στον κόσμο, αναπτύσσοντας τακτικά τα πλοία της σε μακρινά hot spots χιλιάδες ναυτικά μίλια από τις ακτές των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να είναι και πολύ ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις τους όταν το παιχνίδι … γυρίζει, όταν δηλαδή καλούνται να υπερασπιστούν τα δικά τους ύδατα απέναντι σε ξένες παρεμβάσεις.
Κι αυτό διότι η Αμερικανική Ακτοφυλακή αναφέρει ότι εντόπισε τέσσερα κινεζικά πολεμικά πλοία «να διέρχονται σε διεθνή ύδατα…μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των ΗΠΑ» βόρεια του περάσματος Amchitka των Αλεούτιων Νήσων και βόρεια του περάσματος Amukta μεταξύ των νησιών Amukta και Seguam.

Τους πήρε 4 μέρες για να αντιληφθούν το πολεμικό ναυτικό της Κίνας

crop.aleutianmap.jpg.medium-cropped.800x500.jpg

Τα κινεζικά πολεμικά πλοία φέρεται να πέρασαν από την περιοχή το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή, αλλά το Λιμενικό Σώμα περιέργως δεν ανέφερε το πέρασμά τους μέχρι την Τετάρτη 10/7.
Η Ακτοφυλακή δεν έδωσε καμία πληροφορία σχετικά με τους τύπους κινεζικών πλοίων που είχε συναντήσει, αλλά είπε ότι τρία από τα πλοία εντοπίστηκαν από το USCGC Kimball cutter.
Ένα σκάφος της ακτοφυλακής που σταθμεύει στο νησί Kodiak εντόπισε το τέταρτο κινεζικό σκάφος.

Η Κίνα … τρόλλαρε το αμερικανικό λιμενικό

Ευτελίζοντας μεγεαλειωδώς το περίφημο Αμερικανικό Ναυτικό και την Ακτοφυλακή, οι Κινέζοι ανακοίνωσαν στην Ακτοφυλακή ότι βρίσκονταν στην περιοχή και πραγματοποιούσαν «επιχειρήσεις ελευθερίας ναυσιπλοΐας», μια φράση που χρησιμοποιεί τακτικά ο αμερικανικός στρατός για να αναπτύξει πολεμικά πλοία σε μέρη όπου δεν είναι επιθυμητοί, όπως περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας που η Κίνα διεκδικεί ως κυρίαρχο έδαφός της.
«Η κινεζική ναυτική παρουσία λειτούργησε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κανόνες», δήλωσε ο διοικητής της 17ης Περιφέρειας της ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Megan Dean.
«Αποστείλαμε ναυτική παρουσία για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν διαταραχές στα συμφέροντα των ΗΠΑ στο θαλάσσιο περιβάλλον γύρω από την Αλάσκα», .

Οξύνονται οι στρατιωτικοί ανταγωνισμοί Κίνας – ΝΑΤΟ – Το κοινό μήνυμα Πεκίνου και Μόσχας

Η διέλευση των κινεζικών πολεμικών πλοίων έγινε λίγες μέρες αφότου η Κίνα και η Ρωσία ξεκίνησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις σε μια άλλη στρατηγικού χαρακτήρα περιοχή του Ειρηνικού.
Εκκινώντας από τα νότια της Νότιας Κορέας, ρωσικά και κινεζικά πλοία ταξίδεψαν νότια, ξεκινώντας την τέταρτη κοινή ρωσο-κινεζική θαλάσσια περιπολία τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Στόχο της περιπολίας αποτέλεσε η «ενίσχυση της ναυτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, η διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η παρακολούθηση της θαλάσσιας περιοχής και προστασία των οικονομικών εγκαταστάσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας», σύμφωνα με το Ρωσικό Ναυτικό.
Διόλου τυχαία, η κινεζική επίδειξη ισχύος κοντά στους Αλεούτιους Νήσους ήρθε την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα.
Η Λαϊκή Δημοκρατία αναφέρθηκε επανειλημμένα στο ανακοινωθέν της Συμμαχίας μετά τη σύνοδο κορυφής, όπως ανεγνώσθη από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Σχολιάζοντας τις  κοινές ασκήσεις Κίνας-Λευκορωσίας που πραγματοποιούνται στη Βρέστη, της νοτιοδυτικής Λευκορωσίας την ο Stoltenberg κατηγόρησε την Κίνα ότι «έρχεται πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη, στην Αφρική, στην Αρκτική και αλλού».
Μια μέρα νωρίτερα, η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον ανέφερε την Κίνα πάνω από δώδεκα φορές, κατακρίνοντας τη χώρα για τη «συνεργασία χωρίς όρια» με τη Ρωσία, αποκαλώντας την «αποφασιστικό παράγοντα» της κρίσης στην Ουκρανία και χαρακτηρίζοντας το Πεκίνο ως “πρόκληση” στα “συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες” της συμμαχίας».
Η διπλωματική αποστολή της Κίνας στις Βρυξέλλες επέκρινε τη δήλωση, λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταματήσει να προβάλλει τη λεγόμενη κινεζική απειλή και να προκαλεί αντιπαράθεση και ανταγωνισμό. Τουνταντίον θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».
Η Κίνα δεν δημιούργησε την κρίση στην Ουκρανία, τόνισαν με νόημα από το Πεκίνο, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφύγει να γίνει «ο διαταράκτης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού» μένοντας ολοκληρωτικά εκτός της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας