Αποπληρώνουν δάνεια ενώ ο ο λαός ματώνει

48

Όλα εις βάρος του λαού για να υπηρετηθεί πιστά η εικόνα της επιτυχημένης κυβέρνησης , των πλεονασμάτων και του ξεπουλήματος . Κανείς δεν νοιάζεται για τον λαό , ο οποίος δεν θα βρίσκεται για πάντα σε νάρκη και τότε…

Π.Δ.

Η πολιτική της πρόωρης εξόφλησης, και όχι η ακρίβεια των προϊόντων, θα αποτελέσει προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών και το 2025

Χέρι στα «ματωμένα» υπερπλεονάσματα και στο «μαξιλάρι» ασφαλείας του κράτους θέλει να βάλει η κυβέρνηση, προωθώντας την πολιτική της πρόωρης αποπληρωμή δανείων που συνήψε η χώρα στο πλαίσιο των Μνημονίων. Αυτή η τακτική θα αποτελέσει προτεραιότητα και το 2025, καθώς ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες κινήσεις και τα προηγούμενα χρόνια, με δεκάδες δισ. ευρώ να κατευθύνονται νωρίτερα από το προγραμματισμένο στους δανειστές, αντί να επιστρέψουν στην κοινωνία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Το σχέδιο

Το βασικό σκέλος του σχεδίου που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προβλέπει τη συνέχιση της πρόωρης αποπληρωμής του διμερούς δανείου της Ελλάδας με χώρες της ευρωζώνης, ώστε έως το 2030 να έχει εξοφληθεί ένα μεγάλο μέρος του, αρκετά νωρίτερα από το 2041 που προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα της πλήρους αποπληρωμής του. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με πληρωμή ετήσιων δόσεων 2,645 δισ. ευρώ ανά έτος, ενώ τα δάνεια του ESM εξοφλούνται το 2060 και του EFSF το 2070.

Φέτος, οι συγκεκριμένες κινήσεις, με βάση τον επίσημο προγραμματισμό, θα ολοκληρωθούν στις 15 Δεκεμβρίου, οπότε θα αποπληρωθούν πρόωρα, μετά το πράσινο φως από τον ESM, υποχρεώσεις ύψους 7,93 δισ. ευρώ που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028. Η προεξόφληση θα πραγματοποιηθεί με ένα ποσό 5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα repos των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι το δάνειο από το πρώτο Μνημόνιο που συνήψε η χώρα το 2010 με χώρες της ευρωζώνης ήταν ύψους 52,8 δισ. ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040 (επιτόκιο euribor 3 μηνών + 0,5%) και με τις κινήσεις πρόωρης εξαγοράς έχει μειωθεί στα 32,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, από το τρέχον έτος υπάρχει σε ροή και η αποπληρωμή των δανείων του EFSF ύψους 141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056, ενώ από το 2034 προστίθενται και τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM έως το 2060.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ και η μείωση αυτή να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα σε ετήσια βάση, ώστε στα τέλη του 2028 να ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ. Παράλληλα, ακόμη μια επιδίωξη, με βάση το σήμα που θα δοθεί στις αγορές, είναι να εξασφαλίσει η χώρα το 2025 την επενδυτική βαθμίδα από τον Moody’s, τον μοναδικό από τους οίκους αξιολόγησης που δεν έχει αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας