Αποκάλυψη-βόμβα Hersh: Ο Biden δίνει στον Erdogan 13δισ. από το ΔΝΤ

1013

Τα 13 δισ. δίδονται ως αντάλλαγμα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ!

Σε μια αποκάλυψη που θα… συζητηθεί προχώρησε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υποσχέθηκε στον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με αντάλλαγμα όμως την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Ο Joe Biden πήρε αυτό που χρειαζόταν πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αυτής της εβδομάδας, υποσχόμενος ότι το ΔΝΤ θα παράσχει στην Τουρκία περί τα 11-13 δισεκατομμύρια δολάρια δολαρίων», έγραψε ο ίδιος στην πλατφόρμα Substack.
Όπως τόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος, η απόφαση του Τούρκου ηγέτη οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην ανάγκη εύρεσης πόρων για την ανάπτυξη υποδομών και του οικιστικού αποθέματος της χώρας, που επλήγη βάναυσα μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου 2023.
«Ο Biden έπρεπε να είχε “κερδίσει” κάνοντας κάποιο deal καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει μια οξεία οικονομική κρίση», ανέφερε ο Hersh επικαλούμενος αποκλειστική πηγή του.
Σε κάθε περίπτωση, ο Erdogan αποδεικνύεται για ακόμη φορά ως ο απόλυτος ηγέτης, που γνωρίζει πολύ καλά πώς να ανακατέψει την τράπουλα και να πάρει τελικά αυτό που θέλει…
Ενώ λοιπόν ο “κοιμισμένος Joe” χαμογελούσε στην κάμερα…  με τον αέρα του νικητή χάρη στο πράσινο φως Erdogan περί Σουηδίας, η αλήθεια είναι πως δεν είναι παρά ακόμα μια μαριονέτα (βλέπε δηλαδή Zelensky).
Εν ολίγοις δεν μπορεί να καυχιέται για αυτή τη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Hersh…

«Οι βόμβες διασποράς δεν θα αλλάξουν τίποτε…»

Η προμήθεια πυρομαχικών διασποράς από την Ουάσιγκτον δεν θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης στην Ουκρανία – και αυτό αποτελεί αντανάκλαση της αποτυχίας της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Αυτή την άποψη διατύπωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh, επικαλούμενος πηγές που δεν κατονομάζονται.
Σύμφωνα με αυτά τα οποία επικαλείται ο Hersh σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, η προμήθεια πυρομαχικών διασποράς «δεν θα οδηγήσει σε καμία απτή επιτυχία για τα ουκρανικά στρατεύματα».
«Το κύριο πρόβλημα του Biden σε αυτόν τον πόλεμο είναι ότι απέτυχε», είπε η πηγή.
Σημείωσε δε ότι η μεταφορά πυρομαχικών διασποράς υποδηλώνει ότι «αυτό είναι το μόνο που έχει απομείνει» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με την πηγή του δημοσιογράφου, «δεν υπάρχει περίπτωση τα πυρομαχικά διασποράς να αλλάξουν την πορεία» της σύγκρουσης.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την υπόθεση ότι η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο τέλος του καλοκαιριού, όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας «θα αντεπιτεθούν».
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε στις 7 Ιουλίου ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών διασποράς.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μεταφέρουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, η χρήση των οποίων αντιτίθεται από τον ΟΗΕ.
Σημείωσε επίσης ότι το Κίεβο παρείχε στην Ουάσιγκτον γραπτές εγγυήσεις ότι θα ελαχιστοποιούσε τους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό κατά τη χρήση αυτού του τύπου πυρομαχικών.
Τα σμήνη βομβών μπορεί να περιέχουν εκατοντάδες μεμονωμένα πυρομαχικά.
Όταν η βόμβα ανατινάζεται στον αέρα, σκορπίζονται σε μια περιοχή δεκάδων τετραγωνικών μέτρων.
Ορισμένα από αυτά δεν σκάνε αμέσως και παραμένουν στο έδαφος, αποτελώντας απειλή για τους αμάχους μετά το τέλος της σύγκρουσης.
Το 2008 εγκρίθηκε η Σύμβαση για την Απαγόρευση των Πυρομαχικών Διασποράς, στην οποία έχουν προσχωρήσει μέχρι στιγμής 111 χώρες, έχουν υπογράψει άλλες 12, αλλά δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει.
17ec238284474b0e814c26f14ed63080.jpg
Πρωταγωνιστής ο Erdogan στο Βίλνιους

Χάρη στον Τούρκο πρόεδρο, το κύριο αποτέλεσμα της εκδήλωσης του Βίλνιους η αποτυχία ένταξης της Ουκρανία μπήκε στο περιθώριο, καθώς η προσοχή όλων στράφηκε στην ένταξη της Σουηδίας.
Η Ουκρανία, φυσικά, έλαβε το μερίδιό της προσοχής που της αναλογούσε και υποσχέσεις για περισσότερες παραδόσεις, αλλά τίποτα κοντά στις ελπίδες που είχαν.
Αν κρίνουμε από την υστερία του Volodymyr Zelensky, το Κίεβο έχει συνειδητοποιήσει τις θλιβερές προοπτικές του.
Eδώ, όμως, τίθεται το εξής ερώτημα: γιατί ο Erdogan συμμετείχε σε όλο αυτό το θέατρο;
Υπήρχαν ενδείξεις ότι η Ουάσιγκτον κατάφερε να σπάσει την αντίσταση της τουρκικής ηγεσίας και να υποτάξει την Άγκυρα, όπως συνέβη με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες; Τουναντίον…
Ο Erdogan ακολουθεί μια πολιτική κυρίαρχου κράτους, ισορροπώντας επιδέξια μεταξύ των υπερδυνάμεων εδώ και πολλά χρόνια.
Με την άρση των αντιρρήσεων για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προσέφερε σοβαρή υπηρεσία στη συμμαχία, και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον, και δεν του κόστισε σχεδόν τίποτα.
Δεν αποκλείονται να υπάρξουν ορισμένα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, όπου οι αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου τον κατηγορούν ήδη για συμβιβασμό με μια χώρα όπου καίνε το Κοράνι και «τρομοκράτες τριγυρνούν στους δρόμους» (υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν).
Αλλά αυτό δεν είναι απολύτως κρίσιμο.
Αλλά στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής, υπάρχουν σταθερά οφέλη.
Ο Erdogan λείανε κάποιες από τις συσσωρευμένες τριβές του με τη Δύση και ταυτόχρονα, πολύ πιθανό, διαπραγματεύτηκε νέα δώρα για την Τουρκία.
Προφανώς, τα κράτη της συμμαχίας προέβησαν σε παραχωρήσεις για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου αεροσκαφών F-16.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι πως η Άγκυρα θα προσπαθήσει να ποδοπατήσει την παλιά Ευρώπη και να την εκδικηθεί για τις ταπεινώσεις του παρελθόντος.

Το πράσινο φως που έδωσε η Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας

Στις 10 Ιουλίου 2023, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoǧan της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson της Σουηδίας και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Όπως ανέφερε σχετικά η ανακοίνωση:
Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Τουρκία έχουν συνεργαστεί στενά για να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια.
Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η Σουηδία τροποποίησε το σύνταγμά της, άλλαξε τους νόμους της, επέκτεινε σημαντικά την αντιτρομοκρατική της συνεργασία κατά του PKK και επανέλαβε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όλα τα βήματα που ορίζονται στο Τριμερές Μνημόνιο που συμφωνήθηκε το 2022.
-Η Σουηδία και η Τουρκία συμφωνούν σήμερα να συνεχίσουν τη συνεργασία τους τόσο στο πλαίσιο του Τριμερούς Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού που ιδρύθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Μαδρίτης το 2022, όσο και στο πλαίσιο ενός νέου διμερούς Συμφώνου Ασφαλείας που θα συνεδριάζει ετησίως σε υπουργικό επίπεδο και θα δημιουργεί ομάδες εργασίας ανάλογα με την περίπτωση. Στην πρώτη συνεδρίαση αυτού του Συμφώνου Ασφάλειας, η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ως τη βάση της συνεχιζόμενης καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της προς την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων του Τριμερούς Μνημονίου, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 4. Η Σουηδία επαναλαμβάνει ότι θα δεν παρέχει υποστήριξη στο YPG/PYD και στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETÖ στην Τουρκία.
-Τόσο η Σουηδία όσο και η Τουρκία συμφώνησαν ότι η αντιτρομοκρατική συνεργασία είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί πέρα από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Γενικός Γραμματέας Stoltenberg επιβεβαίωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ καταδικάζει κατηγορηματικά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.
Το ΝΑΤΟ θα εντείνει σημαντικά το έργο του σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης του Γενικού Γραμματέα, για πρώτη φορά στο ΝΑΤΟ, της θέσης του Ειδικού Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατική.
Δεσμευόμαστε στην αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, φραγμοί ή κυρώσεις στο αμυντικό εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των Συμμάχων. Θα εργαστούμε για την εξάλειψη τέτοιων εμποδίων.
-Η Σουηδία και η Τουρκία συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία, μέσω της Μικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Τουρκίας-Σουηδίας (JETCO). Τόσο η Τουρκία όσο και η Σουηδία θα προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες για την αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων. Η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και της ελευθέρωσης των θεωρήσεων.
-Σε αυτή τη βάση, και λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές της αποτροπής και της άμυνας του ευρωατλαντικού χώρου, η Τουρκία θα διαβιβάσει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης για τη Σουηδία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και θα συνεργαστεί στενά με τη Συνέλευση για να εξασφαλίσει την επικύρωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας