Δεν έχει πυραύλους για τα συστήματα αεράμυνας S300 και Buk
Μία αποκάλυψη από έναν ειδικό του βρετανικού στρατού έρχεται να επιβεβαιώσει τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (AFU), καθώς δεν διαθέτουν πλέον αντιαεροπορική ομπρέλα για να αποκρούσουν τις ρωσικές επιδρομές.
Πρόκειται για μία αποκάλυψη, που επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είναι έτοιμη να διεξάγει ένα τόσο σημαντικό στρατιωτικό εγχείρημα, όπως αυτό της εαρινής αντεπίθεσης, που τοποθετείται χρονικά για τις επόμενες μέρες.
Η έλλειψη αυτή καθιστά την ουκρανική αεράμυνα ευάλωτη και δυσχεραίνει στο μέγιστο βαθμό τη διεξαγωγή μίας απαιτητικής αντεπίθεσης.
Ο συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού Stuart Crawford αποκάλυψε ότι, στις αρχές Μαΐου, οι Ουκρανοί θα μείνουν χωρίς πυραύλους για συστήματα αεράμυνας S – 300 και Buk – M1.
Το Κίεβο πλέον εναποθέτει όλες τις ελπίδες του στα δυτικά συστήματα αεράμυνας, εκτιμά ο ειδικός επί των στρατιωτικών θεμάτων Yuri Knutov.
Η Ουκρανία ενισχύθηκε με συστήματα αεράμυνας SAMP-T Mamba από τη Γαλλία, IRIS-T από τη Γερμανία, Patriot και NASAMS από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία.
Crawford: Εξαντλούνται οι πύραυλοι για S – 300 και Buk
Επικαλούμενος τα έγγραφα του Πενταγώνου, που διέρρευσαν, ο συνταγματάρχης Crawford επισημαίνει στη βρετανική εφημερίδα Express πως με τους τρέχοντες ρυθμούς χρήσης η Ουκρανία θα εξαντλήσει τους πυραύλους για το σύστημα S-300 στις 2 Μαΐου ενώ εκείνοι για το Buk μπορεί να τελειώσουν ακόμη νωρίτερα.
Σύμφωνα με τον Βρετανό αξιωματικό, μεγάλος μέρος της επιτυχίας της ουκρανικής άμυνας κατά των ρωσικών επιθέσεων οφείλεται σε αυτά τα συστήματα, καθώς εμπόδισαν –και εξακολουθούν να εμποδίζουν– τη ρωσική αεροπορία να κυριαρχήσει στα πεδία των μαχών όπως είχε κάνει, για παράδειγμα, στη Συρία.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία είχε επίσης ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό, αλλά υστερεί κατά πολύ από τον αντίπαλό της, και έτσι η συνεχής ικανότητα των επίγειων ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας είναι ζωτικής σημασίας.
Ωστόσο, καθώς τόσο το S-300 όσο και το Buk είναι ρωσικής κατασκευής, δεν υπάρχει πιθανότητα προμήθειας νέων πυραύλων, τονίζει ο Crawford.
Η αλλαγή τακτικής από τους Ρώσους
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις άλλαξαν τακτική και πλέον χρησιμοποιούν «έξυπνες» βόμβες αντί για πυραύλους cruise.
Οι έξυπνες βόμβες είναι φθηνότερες και μπορούν να παρακάμψουν τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.
Μόνο τα συστήματα Patriot μπορούν να τις αντιμετωπίσουν, αλλά είναι σαν να χρησιμοποιούνται χρυσές σφαίρες… για να πυροβολήσεις σπουργίτια, είπε ο Knutov.
Ένας πύραυλος Patriot αξίζει 3 εκατομμύρια δολάρια.
Περιττό να τονιστεί ότι αυτός είναι πολύ πιο ακριβός από μία FAB-500 ή άλλες ρωσικές βόμβες.
Επιπλέον, η Ρωσία διαθέτει πυραύλους κατά ραντάρ για την εξάρθρωση της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού.
Επομένως, όλοι οι Patriot, οι NASAMS και άλλα συστήματα αεράμυνας θα παραμένουν πάντα υπό την απειλή πλήγματος.
Ευάλωτη η ουκρανική αεράμυνα
Εξάλλου σύμφωνα και με τους Financial Times, η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερους πυραύλους για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της από τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και τα drones.
«Εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει βομβαρδιστικά με μη κατευθυνόμενους πυραύλους, τότε η Ουκρανία θα έχει προβλήματα.
Φαντάζει ζοφερό» αναφέρει στους FT μια πηγή που συμμετέχει στην προετοιμασία της συνάντησης της Ομάδας Επαφής στη Νατοϊκή βάση Ramstein
Υπενθυμίζεται πως τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν πρόσφατα από το αμερικανικό Πεντάγωνο, ανέφεραν πως η αεράμυνα της Ουκρανίας κινδύνευε με κατάρρευση έως τις 23 Μαΐου λόγω έλλειψης πυραύλων, κάτι που θα είχε τεράστιες συνέπειες μεταξύ άλλων και στις δυνάμεις που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
«Αν αποδειχθεί αληθές ότι η αεράμυνα της Ουκρανίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξοπλισμό και πυρομαχικά ρωσικού τύπου, αντιμετωπίζει έλλειψη πυρομαχικών, τότε η Δύση δεν θα μπορέσει εύκολα ή γρήγορα να αντικαταστήσει αυτό το είδος πυρομαχικών» υποστηρίζει σε δηλώσεις του στους FT o Richard Barrons, πρώην διοικητής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.
Όπως αναφέρει ο Barrons, το γεγονός αυτό θα αύξανε τους κινδύνους για την αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς θα καθιστούσε τον ουκρανικό στρατό ιδιαίτερα ευάλωτο.
«Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ότι μόλις αρχίσει η ουκρανική αντεπίθεση, η Ουκρανία δεν θα μπορεί να ελέγχει τον δικό της ουρανό.
Αυτό θα καθιστούσε τις δυνάμεις της πολύ ευάλωτες και παράλληλα θα επέτρεπε στη ρωσική αεροπορία να διεισδύσει οπουδήποτε θέλει στην Ουκρανία» τόνισε ο Βρετανός στρατιωτικός.
Διαρκές πρόβλημα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή χαρακτήρισε την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας ένα πρόβλημα που «εγείρει συνεχώς η Ουκρανία».
Επιπλέον, οι Financial Times επισημαίνουν ότι ακόμα και αν διατεθούν οι απαιτούμενοι πύραυλοι εδάφους – αέρος, η επίθεση των Ουκρανών θα είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα λόγω της έλλειψης αεροπορικής υποστήριξης των δυνάμεων τους.
Άλλη πηγή επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή δεν βλέπει κάποιον κίνδυνο έτσι ώστε η Ουκρανία να χάσει το πλεονέκτημά της στον αέρα.