Βόμβα στη Μέση Ανατολή έριξε ο Λευκός Οίκος καθώς επίσημα πλέον ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε υπό άκρα μυστικότητα η εκπαίδευση Ιρανών πιλότων στα ρωσικά μαχητικά Su-35!
Ο Λευκός Οίκος περιέγραψε την κατάσταση δηλώνοντας “φοβερά ανήσυχο” από τις εξελίξεις στον στρατιωτικό τομέα μεταξύ Ρωσίας και Ιράν τονίζοντας πως πλέον υπάρχει πλήρη αμυντική σύμπραξη μεταξύ των δύο χωρών!
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις. Επίσημα η αμερικανική κυβέρνηση κάνει λόγο για α μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Ρωσία προς το Ιράν τόσο στον πυρηνικό τομέα όσο και στην αμυντική βιομηχανία.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το Ιράν παραλαμβάνει Su-35 αλλά ότι η Ρωσία θα δώσει ότι επιθυμεί η Τεχεράνη: Αντιαεροπορικά συστήματα S-400, ελικόπτερα και κυρίως, το μαχητικό πέμπτης γενιάς Su-57!
Είναι πολύ πιθανό ότι το Ιράν θα πάρει “πακέτο” S-400 με Su-35!
Οι εξελίξεις αυτές θα επιταχύνουν την επίθεση του Ισραήλ το οποίο θα πρέπει να κτυπήσει μέσα στο επόμενο έτος για να αποφύγει τα χειρότερα.
Ήδη πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τεχεράνη νέα υψηλόβαθμη στρατιωτική αποστολή της Ρωσίας στην Τεχεράνη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι η 5η επίσκεψη με την οποία ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες της στρατηγικής συμμαχίας των δύο χωρών.
Λευκός Οίκος: Ξεκίνησε η εκπαίδευση των Ιρανών στα Su-35!
Η Ρωσία παρέχει τώρα ένα «άνευ προηγουμένου επίπεδο» στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης στο Ιράν με αντάλλαγμα η Τεχεράνη να συνεχίσει να προμηθεύει όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λένε ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε χθες Παρασκευή την έντονη ανησυχία του για την εμβάθυνση της «στρατιωτικής συνεργασίας ευρείας κλίμακας» μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας.
Ενώ η Τεχεράνη προμηθεύει ήδη τον ρωσικό στρατό με UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, η Ρωσία «προσέφερε στο Ιράν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης» που «μετατρέπει τη σχέση τους σε μια πλήρη αμυντική συνεργασία», υποστήριξε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Αυτή η εξέλιξη είναι «δυσοίωνη» για την Ουκρανία, τις γειτονικές χώρες του Ιράν και τη «διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε.
Επικαλούμενος τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Κέρμπι είπε πως η Μόσχα και η Τεχεράνη σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την από κοινού παραγωγή «φονικών» UAVs στη Ρωσία, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Συμπλήρωσε ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλήσει στη Ρωσία «εκατοντάδες» βαλλιστικούς πυραύλους.
Από την πλευρά της, η Μόσχα είναι διατεθειμένη να παράσχει στο Ιράν «προηγμένο» εξοπλισμό, ελικόπτερα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μαχητικά αεροσκάφη, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Επικαλούμενος αναφορές ότι Ιρανοί πιλότοι έχουν ξεκινήσει εκπαίδευση σε μαχητικά αεροσκάφη Su-35 στη Ρωσία, ο Τζον Κέρμπι είπε ότι «το Ιράν ενδέχεται να λάβει μαχητικά αεροσκάφη την επόμενη χρονιά», κάτι που «θα αύξανε σημαντικά» τις δυνατότητες της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.
«Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη θα ενισχύσουν σημαντικά την αεροπορία του Ιράν σε σχέση με τους περιφερειακούς γείτονές του», είπε ο Κίρμπι.
«Ζητάμε από το Ιράν να αλλάξει πορεία» είπε, απευθύνοντας προειδοποίηση προς την Τεχεράνη τόσο για την πιθανολογούμενη πώληση βαλλιστικών πυραύλων όσο και για το ενδεχόμενο παραγωγής UAVs από κοινού με τη Ρωσία.
«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποκαλύψουμε και να διακόψουμε αυτές τις δραστηριότητες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους το Ιράν ετοιμάζεται να παραλάβει τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά Su-35 Flanker-E το νέο έτος. Η εκπαίδευση των Ιρανών πιλότων στο Su-35 ξεκίνησε υπό άκρα μυστικότητα την Άνοιξη στην Ρωσία.
Πακέτο με S-400
Ωστόσο, η σχέση των δύο χωρών μετατρέπεται τώρα σε μια ευρύτερη «πλήρη αμυντική σύμπραξη», σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Αυτή η συνεργασία αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τους γείτονες του Ιράν στην περιοχή», δήλωσε ένας αξιωματούχος, σύμφωνα με το NBC News. «Έχουμε μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με εταίρους στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο».
Αυτή η ανησυχία βασίζεται ξεκάθαρα στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από το Ιράν. Το Ιράν δεν έχει προμηθευτεί κανένα νέο μαχητικό από τη δεκαετία του 1990 μετά την αγορά ενός μικρού αριθμού ρωσικών μαχητικών MiG-29 Fulcrum. Ως εκ τούτου, η Αεροπορία του συνεχίζει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα F-4 Phantom II, F-14 Tomcat και F-5E/F Tiger II, κατασκευής ΗΠΑ της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Όπως σημείωσε, το WarNews247 τον Αύγουστο, η ρωσική κυβέρνηση έχει έναν πιθανό τρόπο να επιταχύνει μια τέτοια μεταφορά. Μια παρτίδα αεροσκαφών Su-35SE που κατασκευάστηκε αρχικά για την Αίγυπτο βρίσκεται στη Ρωσία ως αποτέλεσμα των απειλών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα Su-35 για το Ιράν θα μπορούσαν κάλλιστα να αντικατοπτρίζουν μια πολύ ευρύτερη προσπάθεια εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με ρωσική βοήθεια.
Για παράδειγμα, αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τα συστήματα αεράμυνας που οι Ρώσοι έχουν στείλει ή θέλουν να στείλουν στους Ιρανούς ομολόγους τους ως μέρος αυτής της διευρυμένης εταιρικής σχέσης, δεν είναι μυστικό ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 εδώ και χρόνια.
Όπως και με την αεροπορία του, το δίκτυο αεράμυνας του Ιράν αποτελείται σε σημαντικό μέρος από παλαιά συστήματα που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του Σάχη. Η χώρα έχει δημιουργήσει μια σειρά από εγχώρια συστήματα που βασίζονται σε παλαιότερα αμερικανικά και ρωσικά σχέδια αλλά αυτό δεν επαρκεί.
Οποιοσδήποτε σημαντικός εκσυγχρονισμός της αεράμυνας της θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τους αντιπάλους της χώρας στην Μέση Ανατολή.
Kαι στο βάθος Su-57…