Απογείωση κερδών τριμήνου-30εισηγμένες ξεπέρασαν το 1δισ.€, ενώ η κοινωνική φτωχοποίηση διευρύνεται

32154

Έσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ η καθαρή κερδοφορία των 30 εισηγμένων (ποσοστό 19% επί συνόλου των 151 εισηγμένων) που είχαν δημοσιεύσει μέχρι και χθες τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023.

Η φετινή συνολική κερδοφορία των 30 πρώτων εισηγμένων – η δημοσίευση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων είναι προαιρετική – εκτινάχθηκε 169,1% και ανήλθε σε 1,064 δισ. ευρώ έναντι 395,4 εκατ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη περσινή κερδοφορία τους.

Ταυτόχρονα η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) τους πρώτους τρεις μήνες διαμορφώθηκε σε 1,936 δισ. ευρώ από 1,062 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών έφθασε τα 13,6 δισ. ευρώ από 10,8 δισ. ευρώ που ήταν οι επιδόσεις του τζίρου των 30 εισηγμένων το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις των εισηγμένων, το βασικό πρόβλημα, που αφορά το ενεργειακό κόστος ή τα καύσιμα, αρχίζει να εξομαλύνεται και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό, βελτιώνοντας τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας. Η τάση αυτή, όπως όλα δείχνουν, συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, το οποίο μαζί με το τρίτο ήταν τα πιο καθοριστικά πέρυσι, συμπιέζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας, γεγονός το οποίο δεν φάνηκε σε απόλυτα νούμερα λόγω της αύξησης της δραστηριότητας. Γι’ αυτό εξάλλου και η χρηματιστηριακή αγορά μετά το πρώτο θετικό σοκ των εκλογικών αποτελεσμάτων πριμοδότησε με ένταση τις -πολλές- εταιρείες που έχουν λόγους να αισιοδοξούν περισσότερο για την πορεία των εταιρικών τους αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία τετραετία (2019-2022) παρατηρείται συνεχής άνοδος όσον αφορά την καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Με βάση τα εν λόγω στοιχεία, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν πέρυσι σε 575 εκατ. ευρώ, έναντι 368 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021, 338 εκατ. το 2020 και 165 εκατ. το 2019.

Παράγοντες επιτυχίας

Η βασική αιτία για την αυξημένη κερδοφορία που παρουσίασαν η Helleniq Energy και η Motor Oil είναι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς, με τα περιθώρια διύλισης να παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Παράλληλα, οι δύο κορυφαίες βιομηχανίες της χώρας συνέχισαν να αυξάνουν και το ποσοστό εξαγωγής των πετρελαϊκών προϊόντων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε τρίτες χώρες.

Στον κλάδο του τουρισμού αναμένεται και φέτος να επικρατήσουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, με τις εισηγμένες εταιρείες που επηρεάζονται από τη βαριά βιομηχανία της χώρας να έχουν πετύχει υψηλές επιδόσεις κερδοφορίας. Στις εταιρείες προφίλ αλουμινίου και σιδήρου-χάλυβα το 2023 ξεκίνησε με ικανοποιητικούς όγκους πωλήσεων, χωρίς όμως να μπορεί να προβλεφθεί από τώρα πώς θα εξελιχθεί συνολικά η χρονιά. Η μέχρι στιγμής εικόνα, πάντως, δείχνει μικρή αλλά αξιόλογη άνοδο της κερδοφορίας, η οποία στηρίχθηκε στην αύξηση των εξαγωγών.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην ElvalHalcor, θυγατρική του ομίλου Viohalco, η οποία αυξάνει συνεχώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών. Η εταιρεία βέβαια δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να εμφανίσει την υψηλή κερδοφορία του 2022, αλλά θα διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τη διανομή μερίσματος.

Η Cenergy, επίσης θυγατρική του ομίλου Viohalco, μετά το περσινό ιστορικό ρεκόρ επιδόσεων, φέτος αναμένεται να επιτύχει ακόμη υψηλότερα οικονομικά μεγέθη, βασιζόμενη στο υπερδιπλάσιο ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων στα υποβρύχια καλώδια και στους σωλήνες χάλυβα, αλλά και στην υψηλή ζήτηση που υπάρχει για τα καλωδιακά προϊόντα.

Για τον ΟΛΠ, η διοίκηση εκφράζει την αισιοδοξία της ότι και το 2023 το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα εμφανίσει αξιόλογη κερδοφορία, αφού οι αρχικές ενδείξεις από το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι ευοίωνες. Οι αναλυτές προσδοκούν για φέτος αύξηση κερδών τόσο για την Coca-Cola HBC (πέρυσι υπήρχαν έκτακτες ζημίες λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου) όσο και για τον όμιλο Mytilineos (π.χ. η Edison προβλέπει φέτος EBITDA άνω των 930 εκατ., έναντι 823 εκατ. πέρυσι).

Σαφώς καλύτερα ξεκίνησε το πρώτο φετινό τρίμηνο για την Τιτάν, με τη ζήτηση στις βασικότερες αγορές της να είναι ανοδική, τις τιμές της αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και το ενεργειακό κόστος να είναι σε φάση αποκλιμάκωσης. Τέλος, αναμένεται η συνέχιση της εξυγίανσης εταιρειών που αντιμετώπισαν προβλήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας