Αποχώρηση 23 Αρεοπαγιτών από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων-Γιατί τέτοια έξοδος;

1971

Ανάστατος είναι ο χώρος της Δικαιοσύνης, το οποίος το τελευταίο διάστημα κατέστη πεδίο πρωτοφανών παρεμβάσεων εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας.
Νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκαλεί διαλυτικές κατάστασης στη Δικαιοσύνη, η οποία θυμίζει καζάνι που βράζει. 

Αίσθηση προκαλούν οι ξαφνικές παραιτήσεις των 23 Αρεοπαγιτών από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες σχετίζονται με τις οργισμένες αντιδράσεις στον δικαστικό κόσμο για τις πρόσφατες κρίσεις και προαγωγές δικαστών και εισαγγελέων.
Η μαζική αυτή αποχώρηση έχει πλούσιο παρασκήνιο.
Μέχρι πρότινος κάθε δικαστής και εισαγγελέας μπορούσε να προσφύγει στο 11μελές ανώτατο υπηρεσιακό συμβούλιο, εάν διαφωνούσε με την μη προαγωγή του.
Ωστόσο στον τελευταίο κώδικα λειτουργίας των δικαστηρίων υπήρξε διάταξη η οποία για πρώτη φορά αφαιρούσε το δικαίωμα αυτό από εισαγγελείς και δικαστές.

Οργισμένες αντιδράσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι σχεδόν 150 παραλείψεις στις προαγωγές προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις με αποτέλεσμα να ξεσπάσει έντονη συζήτηση στο εσωτερικό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης διάταξης.
Η στάση αυτή φαίνεται ότι εξόργισε την ηγεσία του Αρείου Πάγου καθώς την ερχόμενη Τετάρτη (31/5/2023) κρίνονται στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου οι προσφυγές κατά των παραλείψεων προαγωγής καθώς και οι ενστάσεις που κατέθεσαν δικαστικοί λειτουργοί περί αντισυνταγματικότητας του άρθρου του ΚΟΔΚΔΛ (Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών) που δυσχεραίνει την προσφυγή στην ολομέλεια μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου
Στις 9 Μαΐου το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, απαντώντας σε δημόσια τοποθέτηση της μειοψηφίας του ΔΣ, είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη του στη ηγεσία του Αρείου Πάγου και ειδικά προς τα μέλη του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου ενώ χαιρέτιζε τον ΚΟΔΚΔΛ λέγοντας ότι «εμπεριέχει ένα πληρέστατο νομικό πλαίσιο για το σύνολο της υπηρεσιακής κατάστασης δικαστών και εισαγγελέων».

Πογκρόμ

Οι αντιδράσεις της πλειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, για το «πογκρόμ», όπως οι ίδιοι οι δικαστές χαρακτήρισαν τις δεκάδες παραλείψεις τους, είχαν στόχο την ηγεσία της Δικαιοσύνης, μέλη της οποίας μετείχαν στον Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που αποφάσισε ποιοί θα προαχθούν και ποιοί όχι.
Οι αντιδράσεις από το μεγαλύτερο μέρος των δικαστικού κόσμου της χώρας εστιάστηκαν επίσης στο γεγονός ότι, οι παραλειφθέντες δικαστικοί λειτουργοί, βάσει νόμου της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, στερήθηκαν τη δυνατότητα να προσφύγουν στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, για να επαναξιολογηθούν, καθώς απαιτείτο να έχουν δύο με τρεις θετικές ψήφους.
Σύμφωνα με πληροφορίες πηγές, ενισχύθηκαν επικίνδυνα οι «φωνές» στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης από δικαστικούς λειτουργούς, που είδαν να τον νόμο για τις προαγωγές, ο οποίος ίσχυε εδώ και χρόνια να καταπέφτει, με αποτέλεσμα να στραφούν κατά της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας.
Το ντόμινο των αντιδράσεων κατέληξε στις 23 αποχωρήσεις, στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται και το όνομα της προέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου και της αντιπροέδρου Ιωάννας Κλάπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας