Από J.Paulson-Μεγαλομέτοχο Αlpha, Πειραιώς-Έρχεται συντριβή των αγορών!!!

524

Ηχηρή προειδοποίηση για κατάρρευση στις αμερικανικές μετοχές και, στη συνέχεια, στα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια –ως γνωστόν, όταν οι ΗΠΑ βήχουν, οι υπόλοιπες οικονομίες παθαίνουν πνευμονία– απηύθυνε ο μεγαλομέτοχος της Πειραιώς, Alpha και εσχάτως ισχυρός υποστηρικτής και θιασώτης των πολιτικών του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, John Paulson.
Σύμφωνα με τον Paulson, που απέκτησε μεγάλο πλούτο κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 «σορτάροντας» assets που συνδέονταν με τη «φουσκωμένη» αγορά ακινήτων, αρνητικό καταλύτη εξελίξεων θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανή εκλογή της αντιπροέδρου Kamala Harris στον προεδρικό θώκο μετά τις επερχόμενες εκλογές της 5ης Νοεμβρίου – οι αγορές εξαρτώνται από το ποιος θα εκλεγεί.
Όπως είπε, «θέλουν να αυξήσουν τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από 21 σε 28%, θέλουν να αυξήσουν τον φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών από 20% σε 39% και, στη συνέχεια, θέλουν να προσθέσουν έναν φόρο στα μη πραγματοποιηθέντα κεφαλαιουχικά κέρδη 25%.
Πιστεύω ότι αν εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές, θα δούμε συντριβή στις αγορές, χωρίς αμφιβολία».
Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία πρότεινε φόρο 28% στα μακροπρόθεσμα κέρδη κεφαλαίου για κάθε νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα 1 εκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο, χαμηλότερο από το ποσοστό 39,6% που όρισε ο πρόεδρος Joe Biden στον προϋπολογισμό του για το οικονομικό έτος 2025, αλλά μάλλον η πρόταση του νυν προέδρου θα είναι η τελική επιλογή της.

Ύφεση…

Ο 68χρονος επενδυτής Paulson πιστεύει ότι, ειδικά εάν εφαρμοστεί το σχέδιο για τη φορολόγηση των μη πραγματοποιηθέντων κερδών, η οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση.
«Εάν όντως επικρατήσει η Harris και εφαρμόσει την πλατφόρμα της, που είναι ένας φόρος στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη, θα προκληθούν μαζικές πωλήσεις σπιτιών, μετοχών, εταιρειών, έργων τέχνης.
Και αυτό θα μπορούσε… να μας βάλει σε ύφεση, οπότε ελπίζουμε ότι, αν εκλεγούν, δεν θα το επιδιώξει» είπε.
Από την άλλη, ο επενδυτής είπε ότι τυχόν χαμηλότεροι φόροι θα πυροδοτήσουν οικονομικά κέρδη που θα συμβάλουν στην αύξηση των κρατικών εσόδων και στην κάλυψη του ελλείμματος.
Σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά μακροοικονομικά ζητήματα, «Το εθνικό χρέος θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές (αύξηση στις αποδόσεις αμερικανικών ομολόγων).
Είχαμε μια φούσκα στο δημόσιο χρέος (χρόνοι αρνητικών επιτοκίων), αλλά δεν τη βλέπουμε πια.
Αλλά εάν συνεχίσουμε να έχουμε υψηλά ελλείμματα και αν αυξήσουμε τους φόρους, θα βλάψουμε την οικονομία» υποστήριξε.

Επίσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Fed θα έπρεπε στην επόμενη συνεδρίασή της να χαμηλώσει τον πήχη των επιτοκίων κατά 50 μ.β., στο εύρος 4,5% – 5%.
Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, «η καλύτερη εκτίμησή μου θα ήταν περίπου 3%, ίσως 2,5%» (από εύρος 5,25% – 5,50% αυτή τη στιγμή) για το επιτόκιο πολιτικής, σημείωσε.

Υπέρ της δημιουργίας κρατικού fund στις ΗΠΑ

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Paulson είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης για δημιουργία ενός κρατικού αμερικανικού fund, ως αντίπαλου δέους στο νορβηγικό (assets υπό διαχείριση ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων).
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, υποστηρικτής του D. Trump, εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ένα κρατικό fund των ΗΠΑ να γίνει το μεγαλύτερο στον κόσμο.
«Θα ήταν υπέροχο να δούμε την Αμερική αντί να έχει χρέος, να έχει αποταμιεύσεις», είπε ο κ. Paulson.
«Θα ήταν, με την πάροδο του χρόνου, μεγαλύτερο από οποιοδήποτε από τα υπάρχοντα funds».
Ο Donald Trump υποσχέθηκε -σε ομιλία του την Πέμπτη 5/9- να ιδρύσει ένα κρατικό fund με έσοδα από εμπορικούς δασμούς. Ο John Paulson συμβούλευε τον Ρεπουμπλικάνο για τη συγκεκριμένη ιδέα, αλλά -όπως είπε στη συνέντευξη- οι δύο άνδρες δεν έχουν συζητήσει ακόμη λεπτομέρειες του σχεδίου. «Γιατί δεν έχουμε επενδυτικό ταμείο; Άλλες χώρες έχουν επενδυτικά ταμεία. Δεν έχουμε τίποτα», είπε ο D. Trump στο Economic Club της Νέας Υόρκης.
Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία συνήθως χρησιμοποιούνται από χώρες με σημαντικές εξαγωγές εμπορευμάτων και πλεονάσματα προϋπολογισμού -κάτι που δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ, με δημόσιο χρέος 35 τρισ. δολαρίων και «μαύρες τρύπες» στον προϋπολογισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας