Σε μια πρωτοφανή ανακοίνωση προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αναφερόμενη στα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και δείχνουν ότι, μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι δηλωμένες ώρες υπερωριών στον τουριστικό κλάδο τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 1.105% (!) σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024, 45.000 ώρες έναντι 4.000.
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως μέχρι σήμερα στον τουρισμό δηλωνόταν μόλις 1 στις 11 ώρες υπερωριακής εργασίας, αποκαλύπτοντας συνθήκες «εργασιακής ζούγκλα».
Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία χαρακτήρισε τα ευρήματα του Υπουργείου Εργασίας «ανούσια» και δήλωσε ότι έχει ζητήσει ενημέρωση για τον… τρόπο υπολογισμού, λέγοντας ότι –ίσως- στο σύστημα προσμετρώνται και οι ώρες υπερεργασίας (δηλαδή η 9η ώρα εργασίας) και… τα διαλείμματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το σύστημα της ψηφιακής κάρτας δεν καταγράφει την υπερεργασία, μόνο τις καθαρές υπερωρίες.
Επίσης, εδώ δεν μιλάμε για μια αύξηση 10% ή 20%, αλλά για 1.105% — κάτι που καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτή να προήλθε από «λάθος υπολογισμούς», αλλά πολύ απλά ότι πριν τη ψηφιακή κάρτα οι περισσότερες υπερωρίες δεν δηλώνονταν (ελπίζουμε τουλάχιστον να πληρώνονταν).
Επίσης, κανένας άλλος κλάδος δεν παρουσίασε τέτοια δραματική αύξηση, με τον μέσο όρο των αυξήσεων να κυμαίνεται στο 78%.
Βέβαια, στη συνέχεια της ανακοίνωσης οι ξενοδόχοι φρόντισαν να… αυτοαναιρεθούν, λέγοντας πως ο κλάδος στρέφεται στις υπερωρίες λόγω έλλειψης προσωπικού.
«Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη πως οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο αριθμούν σε δεκάδες χιλιάδες, γεγονός που δημιουργεί αντικειμενική ανάγκη για ενίσχυση της υπερωριακής απασχόλησης.»
Ας μας συγχωρέσουν οι ξενοδόχοι, αλλά είναι απίστευτο ότι αντί να κάνουν αυτοκριτική, ψάχνουν αστείες δικαιολογίες, οι οποίες αποτελούν και έλλειψη σεβασμού προς τους εργαζόμενους
.Με τέτοια νοοτροπία, ας μη απορούν μετά που ψάχνουν προσωπικό με το κιάλι.