Απίστευτο – Η Δύση επέβαλε 24.000 κυρώσεις στη Ρωσία αλλά τελικά έκανε… μία τρύπα στο νερό – Πανικός στην ΕΕ με τον Orban

83
Η Ρωσία παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης στον αριθμό των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά μιας χώρας αλλά η ίδια δεν έχει καμφθεί
Το 2024, οι ΗΠΑ επέβαλαν 2.295 νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες είναι κατά ένα τρίτο περισσότερες από το 2023, όταν επιβλήθηκαν 1.734 σύμφωνα με τα στοιχεία της πύλης Castellum που παρουσίασε RIA Novosti.
Στη δεύτερη θέση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ήταν η Ελβετία, η οποία πέρυσι επέβαλε 638.
Το 2023, η χώρα επέβαλε 763.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε το 2024 598 νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που είναι σχεδόν 2,5 φορές περισσότερες από ό,τι το 2023.
Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία και από τις 19 Ιανουαρίου του 2025, ο αριθμός των κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει φθάσει τις 21 692.
Το ένα τρίτο από αυτές επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ – 6433.

Πάνω από 24.000 κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Είναι σχεδόν τρεις φορές περισσότερες από τον αριθμό των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση (2234).
Από το 2014, η συλλογική Δύση έχει επιβάλει 24. 311 κυρώσεις στη Ρωσία, που είναι 4,5 φορές περισσότερες από ό,τι σε σχέση με το Ιράν, 8,5 φορές περισσότερες από ό,τι σε σχέση με τη Συρία, και 11 φορές πιο διευρυμένες από ό,τι σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα.
Η Ρωσία παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης στον αριθμό των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά μιας χώρας.
Ο Donald Trump, που ορκίστηκε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν η ρωσική ηγεσία δεν προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, αλλά το Κίεβο έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή του.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σημείωσε ότι αν η Ουκρανία θέλει διαπραγματεύσεις, τότε δεν χρειάζονται θεατρικές χειρονομίες αλλά είναι απαραίτητο να ακυρωθεί ο νόμος που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

us_treasury.jpg

Πρόβλημα με τις κυρώσεις της ΕΕ λόγω Orban

Υπενθυμίζεται ότι κάθε έξι μήνες παρατείνονται οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον δυτικό Τύπο μπορεί να υπάρξουν προβλήματα λόγω της θέσης της Ουγγαρίας.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Viktor Orban έχει επανειλημμένα δηλώσει πως οι κυρώσεις πλήττουν την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ΕΕ δεν έχει κανένα σχέδιο αυτή τη στιγμή.
Και αν δεν παραταθούν οι κυρώσεις, τότε η Ρωσία θα έχει πρόσβαση στα περιουσιακά της στοιχεία ενώ ταυτόχρονα θα αρθούν πολλοί περιορισμοί στο εμπόριο.

Αναζητούν plan B οι Βρυξέλλες

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα, το θέμα θα παραπεμφθεί στους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου 2025.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επί του παρόντος «plan B» για την παράταση των κυρώσεων εκτός εάν η Ουγγαρία αλλάξει τη θέση της, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή στο Bloomberg.
Η επόμενη ψηφοφορία για το θέμα αυτό θα διεξαχθεί στις 31 Ιανουαρίου.
Η παράταση των κυρώσεων απαιτεί τη συναίνεση όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban ζήτησε την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας τον Ιανουάριο.

Κατά τη γνώμη του, τα 15 πακέτα κυρώσεων πλήττουν την ευρωπαϊκή οικονομία.
«Νομίζω ότι προτού αποφασίσουμε να παρατείνουμε τις κυρώσεις για άλλους έξι μήνες, θα πρέπει να ρωτήσουμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ πώς βλέπει το μέλλον του καθεστώτος κυρώσεων», εξήγησε νωρίτερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, Janos Boka.
Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιμένει στην παράταση των κυρώσεων μέχρι να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, καθώς οι περιορισμοί παραμένουν μοχλός πίεσης στη Μόσχα, αναφέρει το RBK.
«Όποιες και αν είναι οι διαπραγματεύσεις, θα είμαστε σε πολύ πιο αδύναμη θέση» εάν αρθούν πρόωρα οι περιορισμοί, δήλωσε η επικεφαλής Διπλωματίας της ΕΕ, Kaja Kallas.

kallas_1.jpg
Orban: Να πετάξουμε τις κυρώσεις από το παράθυρο

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία αρνήθηκε να υπογράψει την προγραμματισμένη παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες εκπνέουν στις 31 Ιανουαρίου, για άλλους έξι μήνες, ανακοινώνοντας πως είναι πρώτα απαραίτητο να διαβουλευθεί με τον Donald Trump.
Εάν ο Trump χαλαρώσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Μόσχα, ο Orban ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει να ακολουθήσει το παράδειγμά του η ΕΕ.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.
«Είναι καιρός να πετάξουμε τις κυρώσεις από το παράθυρο και να δημιουργήσουμε μια σχέση χωρίς κυρώσεις με τους Ρώσους.
Αυτό είναι κάπως μακριά, αλλά πρέπει να το δουλέψουμε» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος πολέμου θα υποχωρήσει σημαντικά με την προεδρία Trump.
Η επόμενη μεγαλύτερη πηγή κινδύνου είναι οι τιμές της ενέργειας.
Πρέπει να αποτρέψουμε τις Βρυξέλλες από την επιδίωξη κυρώσεων και να εξαλείψουμε τις υπάρχουσες, προκειμένου να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας».

«Εάν αρθούν οι κυρώσεις τα χρήματα θα βρίσκονται στη Ρωσία την επόμενη μέρα»

Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι η κύρια εστίασή τους είναι να πείσουν τον Orban να δεχθεί την παράταση των κυρώσεων κατά εταιρειών και ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, επεξεργάζονται μέτρα που θα μπορούσαν να διαφυλάξουν τουλάχιστον ορισμένες από αυτές.
Περίπου 190 δισ. ευρώ ρωσικών περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται στο κεντρικό αποθετήριο τίτλων Euroclear με έδρα το Βέλγιο.
Τα κέρδη που προκύπτουν από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία πρόκειται να αποπληρώσουν ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και οι αξιωματούχοι πιστεύουν πως αποτελούν κρίσιμο μέρος μιας πιθανής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Εάν οι κυρώσεις αρθούν, ένας αξιωματούχος δήλωσε πως «τα χρήματα θα βρίσκονται στη Ρωσία την επόμενη μέρα», καθώς οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν θα έχουν νομική βάση για να τα κρατήσουν.
Οι εμπορικοί περιορισμοί και οι τομεακές κυρώσεις, όπως η απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου, θα τερματιστούν επίσης.
«Είμαι πραγματικά πολύ ανήσυχος για αυτό και θα πρέπει να ανησυχούν και άλλοι», είπε στους Financial Times ανώτατος διπλωμάτης της ΕΕ που βρίσκεται σε τακτικές συζητήσεις με Ούγγρους αξιωματούχους.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Orban να μην υπαναχωρήσει» δήλωσε.

Η Commission προσανατολίζεται… στον Βέλγο βασιλιά

Καθώς τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία κατέχονται φυσικά από μια βελγική οντότητα, μια εναλλακτική επιλογή είναι να χρησιμοποιηθεί ένα διάταγμα που εκδόθηκε το 1944 και επιτρέπει στον βασιλιά Φιλίππο να εμποδίσει τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από τη χώρα εν καιρώ πολέμου, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις.
Το βελγικό παλάτι αρνήθηκε να αποκαλύψει, εάν ο βασιλιάς έχει προσεγγιστεί από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι την ευθύνη για ένα τέτοιο διάταγμα φέρει η κυβέρνηση, αν και θα έπρεπε να υπογραφεί από τον μονάρχη.
Το Euroclear αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.
«Το Βέλγιο, μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να καταλήξει σε συμφωνία για την ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε πως αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου.
king_orban.jpg
Ρωσία: Παράνομες και αναποτελεσματικές οι κυρώσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump σκοπεύει να διατηρήσει την οικονομική πίεση μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.
Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αυστηρότερων κυρώσεων προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία.
«Είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία που ξεκινά με κατάπαυση του πυρός και τελειώνει με μια ειρηνευτική συμφωνία, εκτός εάν και οι δύο πλευρές έχουν διεργασίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marco Rubio.
Η ρωσική πλευρά απαιτεί την άρση των δυτικών κυρώσεων, χαρακτηρίζοντάς τις παράνομες και αναποτελεσματικές.
Σύμφωνα με τον Vladimir Putin, οι κυρώσεις θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας