Απίστευτη «κωλοτούμπα» Ρουμανίας-Δεχτήκαμε ρωσική επίθεση λέει τώρα στο ΝΑΤΟ-«Λαγός» πολεμικής-Νατοϊκής εμπλοκής

1934

Σε μία απίστευτη κυβίστηση προχώρησε η Ρουμανία καθώς ενημέρωσε το ΝΑΤΟ πως ρωσικό drone έπεσε στο έδαφος της και συγκεκριμένα στον οικισμό Plauru στην κομητεία Tulcea.

Πρόκειται για απόλυτη επιβεβαίωση του WarNews247 καθώς αποκάλυψε εξαρχής την επιφυλακή της ρουμανικής αεράμυνας και εν τέλει, το πρώτο επιβεβαιωμένο ρωσικό κτύπημα σε ΝΑΤΟϊκό έδαφος

«Η Ρουμανία ενημέρωσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για επεισόδιο με drone κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στη σημερινή συνεδρίαση του βορειοατλαντικού συμβουλίου και οι σύμμαχοι εξέφρασαν ισχυρή αλληλεγγύη με τη Ρουμανία», αναφέρει η δήλωση του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το Reuters και το Bloomberg.

Ήταν φανερό εξαρχής, πως το ρωσικό drone έπεσε σε ρουμανικό έδαφος.

Αλλά γιατί έπρεπε να γελοιοποιηθεί η Ρουμανία; Χτες μόλις ο πρόεδρος της χώρας διέψευσε το ενδεχόμενο αυτό.

Προηγήθηκαν οι διαψεύσεις του υπουργού Άμυνας και της υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Για να έρθει σήμερα η ανατροπή…

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βουκουρέστι θα ζητήσει ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επανάληψης της ρωσικής επίθεσης με drone. Θα ζητήσει λήψη νέων στρατιωτικών μέτρων.

Ρουμανία: Παραδέχθηκε ότι ρωσικό drone Geran-2 έπεσε στο έδαφός της

Τμήματα ρωσικού drone έπεσαν στο έδαφος της Ρουμανίας, παραδέχθηκε ο Ρουμάνος υπουργός Αμυνας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα HotNews που επικαλείται το ρουμανικό δίκτυο Antena 3 CNN.

«Επιβεβαιώνω ότι βρέθηκαν κομμάτια που μπορεί να ανήκουν σε drone», δήλωσε ο Ανγκελ Τίλβαρ, σύμφωνα με το HotNews προσθέτοντας ότι η περιοχή δεν εκκενώθηκε διότι δεν θεωρείται ότι αυτά τα συντρίμμια συνιστούν κίνδυνο.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το ρουμάνικο υπουργείο Άμυνας.

«Ερευνητές εντόπισαν το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου (χθες, Τρίτη) αντικείμενο που μοιάζουν με συντρίμμια drone», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας, συμπληρώνοντας ότι θα διενεργηθεί τεχνική πραγματογνωμοσύνη για τον προσδιορισμό της «προέλευσής τους» και «τα συμπεράσματα θα δημοσιευθούν το συντομότερο δυνατόν».

Αυτά τα συντρίμμια βρέθηκαν στην περιοχή Πλαούρου, ενός ρουμανικού χωριού που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι του Ισμαΐλ, στον ποταμό Δούναβη, που χωρίζει τη Ρουμανία από την Ουκρανία.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ρουμανίας μαζί με τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις τελευταίες ημέρες ότι ρωσικά drone εξερράγησαν στο ρουμανικό έδαφος και δήλωσαν ότι οι ρωσικές επιθέσεις δεν αποτέλεσαν ευθεία απειλή για το έδαφος της Ρουμανίας και άρα για νατοϊκό έδαφος.

Μιλώντας σήμερα στο Βουκουρέστι κατά την έναρξη μιας συνόδου κορυφής των των χωρών της Πρωτοβουλίας Τρεις Θάλασσες ο Γιοχάνις είπε ότι οι επιθέσεις της Δευτέρας ήταν εγκλήματα πολέμου που έγιναν σε «μικρή απόσταση» από τα σύνορα της Ρουμανίας.

«Αν επιβεβαιωθεί ότι τα εξαρτήματα ανήκουν σε ρωσικό drone, μια τέτοια κατάσταση θα ήταν απαράδεκτη και θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ρουμανίας», δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «είμαστε σε επιφυλακή και σε συνεχή επαφή με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Από τον Ιούλιο, όταν η Μόσχα αποχώρησε από την συμφωνία που ήρε τον ρωσικό αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών στην Μαύρη Θάλασσα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα πλήξει τα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη, κοντά στα σύνορα με την Ρουμανία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η φράση “βρέθηκαν συντρίμμια ρωσικού drone” είναι σκόπιμη υποβάθμιση της ρωσικής επίθεσης.

Για να βρεθούν κομμάτια ρωσικού drone, πρέπει να έχει προηγηθεί επίθεση και έκρηξη σε ρουμανικό έδαφος!

Επιβεβαιώνουν και οι Ρουμάνοι δημοσιογράφοι! – Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της χώρας

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που εξασφάλισε αποκλειστικά το ρουμανικό ΜΜΕ Antena 3 CNN, στη Ρουμανία βρέθηκαν αρκετά τμήματα drone που χρησιμοποιούσε η Ρωσία για επιθέσεις σε στόχους στην Ουκρανία, κάτι που σημαίνει ότι το drone συνετρίβη σε ρουμανικό έδαφος.

Ο εντοπισμός έγινε στην κομητεία Tulcea, στην περιοχή Plauru, στα σύνορα με την Ουκρανία, μετά τις χθεσινοβραδινές επιθέσεις στα λιμάνια του Δούναβη της Ουκρανίας.

Αρχικά, οι πληροφορίες δόθηκαν από την Ουκρανία και επαληθεύτηκαν από τους δημοσιογράφους του Antena 3 του CNN.

Σήμερα, ομάδες του MApN πήγαν στο σημείο, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, Angel Tîlvăr, για να αναζητήσουν τα υπολείμματα του drone που συνετρίβη.

«Φάνηκε ότι σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα έγινε μια σειρά ρωσικών επιθέσεων εναντίον λιμενικών εγκαταστάσεων και αποθηκών της Ουκρανίας, γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν τα μέτρα επαγρύπνησης.

Θα έχουμε περισσότερα σημεία παρατήρησης, περισσότερες περιπολίες , και ταυτόχρονα, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε, ο οποίος τεχνικά μπορεί να καλύψει την περιοχή, παραμένει λειτουργικός και σε φάση επιφυλακής και αυξημένης προσοχής.

Επειδή καλύψαμε μια πολύ μεγάλη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής για την οποία έγιναν συζητήσεις σε δημόσιο χώρο, επιβεβαιώνω ότι σε αυτήν την περιοχή βρέθηκαν κομμάτια που μπορεί να είναι drone.

Θα πάω στο Chilia, ήμουν πριν στο Plauru, με συνοδεύει και ο νομάρχης. Στη συνέχεια θα πάω στο Galatiu, ακόμα κι αν είναι αρκετά μακριά από Ρένι” δήλωσε ο Angel Tîlvăr, υπουργός Άμυνας, αποκλειστικά για το Antena 3 CNN.

Ο επικεφαλής του ρουμανικού υπουργείου Άμυνας εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί προσωπικά τις παραμεθόριες πόλεις της χώρας, που βρίσκονται στον Δούναβη, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Θα διαβεβαιώσει τους Ρουμάνους πολίτες που ζουν εκεί ότι είναι ασφαλείς και ότι το κράτος είναι σε θέση να τους προστατεύσει.

Τι προβλέπει το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ – Ποιες χώρες το έχουν επικαλεστεί

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, τα κράτη μέλη μπορούν να φέρουν ένα θέμα υπόψη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (Συμβούλιο ή NAC – το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ) και να το συζητήσουν με τους Συμμάχους.

Το άρθρο 4 αναφέρει: “Τα Μέρη θα διαβουλεύονται από κοινού όποτε, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτά, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα μέρη”.

Οποιαδήποτε χώρα μέλος μπορεί να επικαλεστεί επίσημα το Άρθρο 4 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού.

Μόλις γίνει επίκληση, το θέμα συζητείται και μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάποια μορφή κοινής απόφασης ή δράσης εκ μέρους της Συμμαχίας.

Από τη δημιουργία της Συμμαχίας το 1949, το Άρθρο 4 έχει επικληθεί επτά φορές. Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ζήτησαν να πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στις 26 Ιουλίου 2015, η Τουρκία υπέβαλε το ίδιο αίτημα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και να ενημερώσει τους Συμμάχους για τα μέτρα που λάμβανε.

Η Πολωνία επικαλέστηκε το άρθρο 4 στις 3 Μαρτίου 2014 μετά την αύξηση των εντάσεων στη γειτονική Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας.

Σε δύο περιπτώσεις το 2012, η ​​Τουρκία ζήτησε συνεδρίαση του Συυμβουλίου του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το Άρθρο 4: μία φορά στις 22 Ιουνίου μετά την κατάρριψη ενός από τα μαχητικά της από τις δυνάμεις αεράμυνας της Συρίας και τη δεύτερη φορά στις 3 Οκτωβρίου όταν πέντε Τούρκοι άμαχοι σκοτώθηκαν από συριακές οβίδες. Μετά από αυτά τα περιστατικά, στις 21 Νοεμβρίου, η Τουρκία ζήτησε την ανάπτυξη πυραύλων Patriot. Το ΝΑΤΟ συμφώνησε σε αυτό το αμυντικό μέτρο για να βοηθήσει την Τουρκία να υπερασπιστεί τον πληθυσμό και το έδαφός της και να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης κατά μήκος των συνόρων.

Προηγουμένως, στις 10 Φεβρουαρίου 2003, η Τουρκία επικαλέστηκε επίσημα το Άρθρο 4, ζητώντας διαβουλεύσεις στο NAC για αμυντική βοήθεια από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση απειλής για τον πληθυσμό ή την επικράτειά της ως αποτέλεσμα ένοπλης σύγκρουσης στο γειτονικό Ιράκ. Το ΝΑΤΟ συμφώνησε ένα πακέτο αμυντικών μέτρων και διεξήγαγε την Επιχείρηση “Εμφάνιση Αποτροπής” από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαΐου 2003.

 

Πηγή: WarNews247

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας