Τελικά οι Ουκρανοί εισβολείς στο Kursk προέβησαν σε μία ακραία επικίνδυνη ενέργεια, όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη κατά την εισβολή τους στο Kursk.
Προσπάθησαν αλλά ευτυχώς απέτυχαν να επιτεθούν στον πυρηνικό σταθμό του Kursk εκ του μακρόθεν.
Εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση, η οποία αποκρούστηκε από τη ρωσική αεράμυνα που ήταν προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο αυτό.
Η Μόσχα κατήγγειλε το Κίεβο διεθνώς για τις απερίσκεπτες αυτές ενέργειες.
Η Ρωσία ενημέρωσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας
Η Ρωσία ενημέρωσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Kursk υπό το φως της απόπειρας επίθεσης της Ουκρανίας στην περιοχή, δήλωσε η Μόνιμη Αποστολή της Μόσχας στη Βιέννη.
«Στις 8 Αυγούστου, θραύσματα και υπολείμματα – πιθανώς, κομμάτια αναχαιτισμένων πυραύλων – βρέθηκαν στο εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής επεξεργασίας ραδιενεργών αποβλήτων.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει άμεσος βομβαρδισμός της πόλης Kurchatov, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει τεταμένη», ανέφερε η αποστολή στο κανάλι της στο Telegram.
Η αποστολή σημείωσε ότι «οι απερίσκεπτες ενέργειες της Ουκρανίας απειλούν όχι μόνο τη ρωσική πυρηνική εγκατάσταση αλλά και ολόκληρη την παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία».
Διακοπή ηλεκτροδότησης στο Kurchatov
Από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας απευθύνει έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στην περιφέρεια Kursk της Ρωσίας, όπου μαίνονται μάχες μετά την εισβολή ουκρανικών δυνάμεων.
«Σε αυτό το στάδιο, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Mariano Grossi.
«Ο εν λόγω πυρηνικός σταθμός διαθέτει έξι μονάδες δύο διαφορετικών τύπων αντιδραστήρων: RBMK-1000 και VVER-510.
Δύο από τους RBMK-1000 βρίσκονται σε διακοπή λειτουργίας και δύο είναι πλήρως λειτουργικοί. Οι δύο μονάδες VVER-510 βρίσκονται υπό κατασκευή», αναφέρει σε ανακοίνωση. «Βρίσκομαι προσωπικά σε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές των δύο χωρών και θα συνεχίσω να ασχολούμαι με το ζήτημα. Θα συνεχίσω να ενημερώνω τη διεθνή κοινότητα ανάλογα με τις εξελίξεις».
Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Alexei Smirnoff είχε γνωστοποιήσει ότι διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στην πόλη Kurchatov των 42.000 κατοίκων όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, ένας από τους μεγαλύτερους σε όλη τη Ρωσία.
Πυρηνικός εκβιασμός
Ο πολεμικός ανταποκριτής Alexander Sladkov και ο ειδικός Gennady Alekhin πιστεύουν ότι η ουκρανική ομάδα είχε στόχο τον πυρηνικό σταθμό Kursk (NPP).
Η Ουκρανία ήθελε έτσι να ανακτήσει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhia για να μπορέσει να καταφύγει στον πυρηνικό εκβιασμό.
«Γιατί οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται τον πυρηνικό σταθμό του Kursk;
Θα είναι χρήσιμος. Υπάρχουν πολλές επιλογές.
Μπορεί να απαιτούσαν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού Zaporizhia ως προϋπόθεση για να εγκαταλείψουν το Kursk.
Μπορεί επίσης να απαιτούσαν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία διαφορετικά, θα ανατίναζαν τον πυρηνικό σταθμό του Kursk», υποστήριξε ο στρατιωτικός ανταποκριτής, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν επίσης να κλείσουν τον πυρηνικό σταθμό για να στερήσουν τη Ρωσία από τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας.
Ο πυρηνικός σταθμός του Kursk συγκαταλέγεται στους τρεις κορυφαίους πυρηνικούς σταθμούς από άποψη χωρητικότητας.
Βρίσκεται επίσης στην πρώτη τετράδα όλων των τύπων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής όσον αφορά στην ποσότητα παραγόμενης ενέργειας.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η Ουκρανία να αποφάσισε να επιτεθεί στην περιοχή Kursk της Ρωσίας για να στείλει μήνυμα στη Δύση ότι ο στρατός έχει ακόμη δυνάμεις.
Η Ρωσία είχε θωρακίσει τον πυρηνικό σταθμό – Αυξημένα μέτρα ασφαλείας από την εθνοφρουρά
Η Ρωσική Εθνοφρουρά είχε ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό του Kursk.
Ειδικότερα, όπως τονίζει με σχετική του ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο άμυνας «στο πλαίσιο της διασφάλισης της ασφάλειας μιας ιδιαίτερα σημαντικής προστατευόμενης εγκατάστασης, μονάδες της Ρωσικής Εθνοφρουράς έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα για την προστασία του πυρηνικού σταθμού του Kursk».
Σημειώνεται ότι η Ρωσική Εθνοφρουρά, το Υπουργείο Άμυνας και η Συνοριακή Υπηρεσία FSB αύξησαν εν συνόλω τις δυνάμεις τους με σκοπό την καταπολέμηση των ομάδων δολιοφθοράς και αναγνώρισης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις περιοχές του Kursk και του Belgorod.
Πρόσθετες δυνάμεις έχουν επίσης διατεθεί στο επιχειρησιακό αρχηγείο υπό την ηγεσία του Κυβερνήτη της Περιφέρειας του Kursk.
Υπό ρωσικό έλεγχο ο σταθμός φυσικού αερίου
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom επιβεβαίωσε εν τω μεταξύ ότι συνεχίζει να προμηθεύει αέριο για την Ευρώπη μέσω της εγκατάστασης.
Η ουκρανική επίθεση στην περιοχή Kursk της Ρωσίας, όπου βρίσκεται ο σταθμός μεταφοράς φυσικού αερίου Sudzha, μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την ΕΕ, λέει ο Endre Simo, πρόεδρος της Ουγγρικής Κοινότητας για την Ειρήνη.
«Η διείσδυση των ουκρανικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ρωσίας με την αμερικανική ενθάρρυνση» και η πιθανή κατάληψη του σταθμού Sudzha θα μπορούσε «να επηρεάσει Ουγγαρία και Σλοβακία», λέει ο Simo.
Η πιθανή εξέλιξη θα μπορούσε να απειλήσει «να αποκόψει και τις δύο χώρες από το ρωσικό αέριο που έρχεται μέσω του αγωγού, παρόμοια με το κλείσιμο του ρωσικού πετρελαίου που προέρχεται από τον αγωγό Druzhba από την Ουκρανία», προειδοποιεί.
Δεδομένης της εξάρτησης της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας από το ρωσικό αέριο είναι πιθανό ότι στο προαναφερθέν χειρότερο σενάριο, «οι Ουκρανοί θα μας αναγκάσουν (Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα) σε πολιτικές και στρατιωτικές παραχωρήσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να αποφύγουμε χωρίς να διακινδυνεύσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό, και την οικονομική μας σταθερότητα», τονίζει ο ακτιβιστής.
«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα θα αναθεωρήσουν την φιλειρηνική τους πολιτική και θα ενταχθούν στους φιλοπολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά θα μπορούσαν να αναγκαστούν να κάνουν παραχωρήσεις που μπόρεσαν να αποφύγουν μέχρι τώρα», προσθέτει ο Simo.
Σε περίπτωση πιθανής κατάληψης του σταθμού Sudzha από το καθεστώς του Κιέβου, «δεν νομίζω ότι αποκλείεται η ουγγρική κυβέρνηση να υποχωρήσει και ενδεχομένως να αποσυρθεί από το veto που έθεσε κατά της τελευταίας οικονομικής και στρατιωτικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βοήθεια στην Ουκρανία», καταλήγει ο ακτιβιστής.
Ο σταθμός Sudzha παραμένει το μόνο σημείο εισόδου για το ρωσικό φυσικό αέριο στο ουκρανικό σύστημα για περαιτέρω μεταφορά στην Ευρώπη.