Ετοιμάζεται μια νέα μεγάλη φοροεπιδρομή με την οποία θα φορολογούνται ξανά όσα έχουν αποκτηθεί με χρήματα τα οποία έχουν φορολογηθεί ως εισόδημα – Επαναλαμβάνεται το κόλπο του ΕΝΦΙΑ όπου θα πληρώνεις δεύτερη φορά το σπίτι σου – Φόροι για ένα αδηφάγο κράτος και τη «μαύρη τρύπα» του χωρίς το ανάλογο αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτέλεσμα.
Ακίνητα, κινητές αξίες, θυρίδες, κρυπτονομίσματα και ψηφιακά έργα τέχνης θα υποχρεωθούν να δηλώσουν εντός του 2023 οι φορολογούμενοι στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Το e-Περιουσιολόγιο θα αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών καθώς μέσω αυτού η εφορία θα αποκτήσει πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων.
Βασικός στόχος είναι τα δεδομένα που θα περιλαμβάνονταν στο “ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο” να διασταυρώνονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες με δεδομένα κι από άλλες πηγές πληροφοριών για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη τυχόν αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων και την κατάρτιση πλήρους εικόνας για την περιουσιακή κατάσταση κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, συμπεριλαμβανομένων και όλων των πολιτικών προσώπων. Όσα περιουσιακά στοιχεία διαπιστώνονταν ότι είχαν αποκρυβεί θα δεσμεύονται από τις φορολογικές αρχές.
Επιπλέον, μέσω της πρόσβασης που θα έχουν στα δεδομένα του περιουσιολογίου οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να πραγματοποιούν διασταυρώσεις ανάμεσα στο ύψος των δηλούμενων εισοδημάτων και στην αξία των κατεχόμενων περιουσιών για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πραγματική οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων.
Στη βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τις “μερίδες” τους με το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον από τον έλεγχο προκύψει αναντιστοιχία, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και θα φθάνουν στα επίπεδα της αξίας της περιουσίας που έχει αποκρυβεί. Σημειώνεται ότι το περιουσιολόγιο έχει σχεδόν διασυνδεθεί με όλα τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αλλά και με άλλους φορείς του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την ενεργοποίηση του e-Περιουσιολογίου, περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
α) Ανάρτηση σε ειδική φόρμα στο σύστημα ΤΑΧΙSnet όλων των υφιστάμενων στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών στοιχείων για τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.
β) Ηλεκτρονική αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους φορολογούμενους για την επικαιροποίηση των στοιχείων και τη συμπλήρωσή τους και με άλλα πρόσθετα δεδομένα που δεν είναι καταγεγραμμένα στο ΤΑΧΙSnet. Στα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία που θα καλούνταν να δηλώσουν οι φορολογούμενοι σε ειδική φόρμα στο σύστημα TAXISnet θα περιλαμβάνονταν αναλυτικές πληροφορίες για:
– όλα τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία, τις αποταμιεύσεις τους και τις επενδύσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή πληροφορίες για τις μετοχές σε εταιρείες εισηγμένες και μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, τα εταιρικά μερίδια, τις λοιπές συμμετοχές σε επιχειρήσεις, τις καταθέσεις, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα ρέπος, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα.
– όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό, δηλαδή για τα ακίνητα, τις επιχειρήσεις, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ρέπος και τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία τους ανήκουν και βρίσκονται εκτός Ελλάδος.
γ) Οριστικοποίηση των στοιχείων και παράδοσή τους στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες για επεξεργασία και διασταυρώσεις.