Αντίποινα σοκ – Ρωσικό μπλόκο για τα ξένα τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα – Βαρύ χτύπημα σε ΗΠΑ, Ευρώπη – Eνεργειακό κραχ

275
Η ρωσική απαγόρευση επηρεάζει την ενεργειακή στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή –  Η επόμενη φάση του ενεργειακού πολέμου δεν θα παιχτεί μόνο με κυρώσεις και δηλώσεις, αλλά και με γεωστρατηγικό έλεγχο των αγωγών, των λιμένων και των θαλάσσιων δρόμων
Η απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει την πρόσβαση ξένων πετρελαιοφόρων στα βασικά της λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα έχει φέρει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, με πιθανές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πίσω από αυτή την κίνηση κρύβονται πολύπλοκοι γεωπολιτικοί υπολογισμοί, οικονομικές επιδιώξεις και η συνεχιζόμενη σύγκρουση Δύσης–Ρωσίας, με αιχμή του δόρατος τις ενεργειακές ροές.

Το ρωσικό μπλόκο και ο ρόλος της FSB

Στις αρχές Ιουλίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που προβλέπει ότι η είσοδος ξένων πλοίων στα ρωσικά λιμάνια θα γίνεται πλέον μόνο με την έγκριση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).

Πρόκειται για μια σαφή σκλήρυνση της στάσης της Μόσχας όσον αφορά τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας στα χωρικά της ύδατα, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία αποτελεί ζωτικό ενεργειακό κόμβο για τη Ρωσία αλλά και για τρίτες χώρες όπως το Καζακστάν.
Η εν λόγω απαγόρευση ουσιαστικά αναστέλλει τη ροή του καζακικού πετρελαίου προς τη διεθνή αγορά, καθώς ο κύριος αγωγός εξαγωγής του—ο Caspian Pipeline Consortium (CPC)—καταλήγει στο ρωσικό τερματικό του Νοτίου Ozereevka κοντά στο λιμάνι του Novorosisk.

putin_11.jpg

Πλήγμα σε Καζακστάν και ΗΠΑ

Η σημασία του CPC δεν είναι αμελητέα: μεταφέρει περισσότερο από το 80% των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου του Καζακστάν, ενός κράτους που δεν συμμετέχει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά εξαρτάται άμεσα από τις ρωσικές υποδομές για την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη αν ληφθεί υπόψη ότι το εν λόγω κονσόρτσιουμ περιλαμβάνει στους μετόχους του δύο αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς: τη Chevron και την ExxonMobil.
Συνεπώς, η ρωσική απαγόρευση δεν επηρεάζει μόνο το Καζακστάν, αλλά και την ενεργειακή στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Με την απαγόρευση αυτή, εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεαστεί περίπου το 2% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου—ποσοστό μικρό μεν, αλλά καθοριστικό σε μια ήδη τεταμένη αγορά.

Ευρωπαϊκές κυρώσεις και ρωσικά αντίποινα

Η απάντηση της Ρωσίας ήρθε στον απόηχο της ανακοίνωσης του 18ου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν περιορισμούς στους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2, καθώς και νέο ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η Ευρωπαία Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Kaja Kallas , δήλωσε ότι η ΕΕ παραμένει «αμετακίνητη» στη στάση της κατά της ρωσικής επιθετικότητας.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noel Barro ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία και για το 19ο πακέτο κυρώσεων.
Αν και οι νέες κυρώσεις φέρνουν σημαντικά συμβολικά και νομικά μηνύματα, η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται έντονα από αναλυτές.

Η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων – Μύθος ή πραγματικότητα;

Σύμφωνα με αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg, οι κυρώσεις για τα καύσιμα που παράγονται από ρωσικό πετρέλαιο δεν θα τεθούν σε πλήρη ισχύ πριν τον Ιανουάριο του 2026.
Αυτό σημαίνει ότι, προς το παρόν, μεγάλοι αγοραστές όπως η Ινδία μπορούν να συνεχίσουν να επεξεργάζονται ρωσικό αργό και να εξάγουν τα παράγωγα καύσιμα στην Ευρώπη.
Η Florence Schmitt της Rabobank σημειώνει ότι η ανακοίνωση για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων περιορισμών έφερε προσωρινή ανακούφιση στις τιμές του ντίζελ.
Παράλληλα, αναλυτές του ING εκτιμούν ότι η απαγόρευση στην εισαγωγή προϊόντων από ρωσικό πετρέλαιο ενδέχεται να έχει περιορισμένο αλλά υπαρκτό αντίκτυπο στην προσφορά.
Ωστόσο, ο Harry Chilingurian από την Onyx Capital Group προειδοποιεί ότι το νέο πακέτο κυρώσεων δεν θα αλλάξει δραστικά την παγκόσμια ενεργειακή ισορροπία, καθώς η Ρωσία έχει αποδείξει ότι μπορεί να παρακάμπτει με επιτυχία τις κυρώσεις μέσω τρίτων χωρών και δικτύων.
black_sea.JPG

Η Ρωσία ως ενεργειακός παίκτης έχει στα χέρια της ένα τρομερό πολιτικό όπλο

Η κίνηση της Ρωσίας να ελέγξει την είσοδο ξένων πλοίων στα λιμάνια της δεν είναι απλώς μια πράξη εθνικής κυριαρχίας ή αμυντικής στρατηγικής.
Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δύση: η ενέργεια παραμένει στα χέρια της Μόσχας ως εργαλείο πολιτικής πίεσης.
Η Ρωσία δείχνει ότι μπορεί να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου, όχι μόνο από τη δική της παραγωγή αλλά και από τρίτες χώρες που εξαρτώνται από τις υποδομές της.

Πιθανές επιπτώσεις και σενάρια εξέλιξης

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί εύλογη ανησυχία για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας, ειδικά ενόψει του χειμώνα.
Αν η κατάσταση συνεχιστεί ή κλιμακωθεί, δεν αποκλείεται αύξηση των τιμών του πετρελαίου, πίεση στις βιομηχανικές και μεταφορικές υποδομές της Ευρώπης και πιθανή αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης που ξεκίνησε το 2022.
Επιπλέον, η Ρωσία δίνει ένα ηχηρό μήνυμα προς το Καζακστάν και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες: οποιαδήποτε ενεργειακή ή οικονομική συνεργασία με τη Δύση έχει κόστος όταν περνάει από ρωσικά εδάφη ή υποδομές.

Η Ρωσία μόλις έκανε μία πολύ σημαντική κίνηση – Αφόρητη γεωπολιτική πίεση

Η νέα πολιτική της Ρωσίας για τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αποκαλύπτει την αυξανόμενη χρησιμοποίηση της ενέργειας ως μέσο γεωπολιτικής πίεσης.
Αν και προς το παρόν οι άμεσες επιπτώσεις μπορεί να φαίνονται περιορισμένες, οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες ενδέχεται να είναι σοβαρές τόσο για την ΕΕ όσο και για χώρες όπως το Καζακστάν.

Η επόμενη φάση του ενεργειακού πολέμου δεν θα παιχτεί μόνο με κυρώσεις και δηλώσεις, αλλά και με γεωστρατηγικό έλεγχο των αγωγών, των λιμένων και των θαλάσσιων δρόμων.
Και σε αυτό το παιχνίδι, η Ρωσία μόλις έκανε μία πολύ σημαντική κίνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας