Άνοιγμα Jinping σε Γερμανία ενάντια στο “φρένο” ΗΠΑ-Συνεργασία σε καιρούς αλλαγής

722

Θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την οικονομική μας συνεργασία είπε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz

Παρά τις «παραινέσεις» και τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο η Κίνα να αποκτήσει μέρος του λιμανιού του Αμβούργου, Κίνα και Γερμανία υποστηρίζουν πως είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν περαιτέρω και να ενισχύσουν την οικονομική τους συνεργασία.
«Πρέπει να συνεργαζόμαστε σε καιρούς αλλαγής και αναταραχής» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της Κίνας, Xi Jinping προς τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, αποτελώντας τον πρώτο Ευρωπαίο ηγέτη (αλλά και ηγέτη κράτους – μέλους της G7) που βρίσκεται στην Κίνα μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τον Γερμανό καγκελάριο συνοδεύει πλήθος Γερμανών επιχειρηματιών.

Περισσότερη συνεργασία για την παγκόσμια ειρήνη

Ο Jinping επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας της Κίνας και της Γερμανίας όχι μόνο στην οικονομία, αλλά σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι μεταξύ άλλων ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η παγκόσμια οικονομία, προκειμένου, όπως είπε, να προωθηθεί η παγκόσμια ειρήνη.
«Κίνα και Γερμανία, ως έθνη με μεγάλη επιρροή θα πρέπει να συνεργαστούν ακόμα περισσότερο σε περίοδο αλλαγών και αναταραχής για το καλό της παγκόσμιας ειρήνης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Xi Jinping, υποδεχόμενος τον Γερμανό καγκελάριο στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στο Πεκίνο.

Διαφορές απόψεων

Θέση, την οποία υποστήριξε από την πλευρά του και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος και αυτός εξέφρασε την πρόθεση «να αναπτυχθεί περαιτέρω η οικονομική συνεργασία της Γερμανίας με την Κίνα, παρά τις διαφορές απόψεων των κυβερνήσεων των δύο χωρών».
«Θα θέλαμε επίσης να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας (…) σε άλλα ζητήματα: την κλιματική αλλαγή, τη διατροφική ασφάλεια και τις χρεωμένες χώρες» υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος, αναφέροντας πως είναι καλό που οι δύο ηγέτες συναντούνται διά ζώσης σε μια περίοδο έντασης, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που όπως είπε, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην παγκόσμια τάξη.

Κρίσιμο τεστ

Η επίσκεψη του Scholz αναμένεται να αποτελέσει ένα πρώτο κρίσιμο τεστ που θα δείξει που κινούνται οι σχέσεις της Δύσης με την Κίνα ύστερα από έναν χρόνο ραγδαίων εξελίξεων, με κυριότερη τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εν μέσω ιστορικού πληθωρισμού και επικείμενης ύφεσης στη Γερμανία, ο Scholz θα επιδιώξει να τονώσει την οικονομική συνεργασία της Γερμανίας με την Κίνα, αν και οι συναντήσεις του θα συνοδευτούν και από δύσκολα θέματα, όπως για παράδειγμα το θέμα της Ταϊβάν, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα προβλήματα πρόσβασης στην κινεζική αγορά που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις
Υπενθυμίζεται πως η επίσκεψη Scholz πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που του ασκείται έντονη κριτική για την επικείμενη απόφαση του να ανάψει το πράσινο φως προκειμένου η κινεζική Cosco να αποκτήσει μερίδιο στον τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου.
Πρόκειται για ένα θέμα που προκαλεί αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό, με τις ΗΠΑ να ζητούν από τη Γερμανία να μην παραχωρήσει μερίδιο του λιμανιού στην Cosco.

Αναγκαία η Κίνα

Παρά τις ενστάσεις όμως η Κίνα διαδραματίζει καίριο και κρίσιμο ρόλο σε κλάδους που έχουν μεγάλη σημασία για τη Γερμανία.
«Ο κρίσιμος ρόλος της Κίνας σε βασικούς κλάδους, από τη ναυπηγική έως τα ηλεκτρικά οχήματα, μαζί με τα άνευ προηγουμένου οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία, σημαίνει ότι ο Scholz χρειάζεται συνεργασία με την Κίνα περισσότερο από ό,τι η προκάτοχός του Angela Merkel» αναφέρει σε δηλώσεις του στο Reuters ο Wang Yiwei, Καθηγητής Jean Monnet και διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Renmin.
«Η Μέρκελ αντιμετώπιζε αρκετά ιδεολογικά την Κίνα στην αρχή, αλλά στη συνέχεια άλλαξε τον τόνο της
Ο Scholz άλλαξε το ρυθμό του ακόμα πιο γρήγορα, αλλά δεν είναι τόσο σταθερή πολιτικά η θέση του στο εσωτερικό της Γερμανίας όπως η Merkel» επισήμανε ο Wang Yiwei.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας