Ανεξέλεγκτα μέτωπα στον Έβρο-Μεγαλώνει η απειλή-Καταιγισμός 112-Σκληρή μάχη 105 φωτιές

1752

Μάχη με τις φλόγες, αλλά και τις αναζωπυρώσεις, δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Έβρο, Άνδρο, Πάρνηθα, Βοιωτία. Τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό εκφράζει ο Πάπας Φραγκίσκος.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν συνολικά 105 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 46 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Από την Αλεξανδρούπολη 
 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, ανέφερε ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τα εναέρια μέσα στον Έβρο, «στην προσπάθειά μας τις επόμενες μέρες, όσος χρόνος και να χρειαστεί, να ελεγχθεί αυτή η πυρκαγιά».
Δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στον Έβρο, που φλέγεται για 9η ημέρα σε μεγάλη περίμετρο, καθώς ενώθηκαν οι πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης με αυτή της Δαδιάς. Οι προσπάθεις κατάσβεσης επικεντρώνονται στην περιοχή Λεπτοκαρυάς – Αισύμης με κατεύθυνση προς το νομό Ροδόπης και  στη Δαδιά που η φωτιά κινείται προς τον Κοτρωνιά, όπου και γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί, προκειμένου να μην απειλήσει κατοικημένες περιοχές και συγκριμένα, τα χωριά Κοτρωνιά και Γιάννουλη.
“Το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί”, πρόκειται για παρθένο δάσος που δεν είχε καθαριστεί, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δ. Πέτροβιτς, προειδοποιώντας πως «από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου”.
Το μεσημέρι της Κυριακής 27/8 εστάλησαν μηνύματα του 112 στους κατοίκους Λευκίμμης για απομάκρυνση προς το Τυχερό, αλλά και στους κατοίκους της περιοχής Κασσιτέρα για απομάκρυνση προς Σάπες.

Κόλαση φωτιάς στον Έβρο

Στις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή του οικισμού της Αύρας και των Κασσιτερών που έχουν εκκενωθεί και στα μέτωπα της πυρκαγιάς σε Λευκίμη όπου επίσης έχει εκδοθεί οδηγία εκκένωσης, στις Τρεις Βρύσες και Δαδιά έχουν επικεντρωθεί οι δυνάμεις κατάσβεσης.
Οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν βορειοανατολικοί και κόντρα στη φωτιά η αναχαίτιση της οποίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.
Στον Έβρο την Κυριακή (28/7/2023) επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή από αέρος επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών και πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων μέχρι τη δύση του ήλιου.

Σύσκεψη υπό Κικίλια για τις πυρκαγιές στον Έβρο: Περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων

«Σήμερα είναι η ώρα της μάχης για όλους», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, γνωστοποιώντας ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τα εναέρια μέσα στον Έβρο, «στην προσπάθειά μας τις επόμενες μέρες, όσος χρόνος και να χρειαστεί, να ελεγχθεί αυτή η πυρκαγιά».
Ο κ. Κικίλιας σε σύσκεψη που έγινε ενημερώθηκε για την κατάσταση των πύρινων μετώπων στον Έβρο.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «καταρχάς πρέπει να ξεκινήσω ευχαριστώντας όλους τους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, Πυροσβεστικού Σώματος, εθελοντές Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, εθελοντές, ανθρώπους, συναδέλφους που μένουν εδώ και επιχειρούν. Οι δε συμπαραστέκονται και στηρίζουν.
Πράγματι, μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίμετρο στην οποία ενώθηκαν οι δύο πυρκαγιές, αυτή της Αλεξανδρούπολης με αυτή της Δαδιάς και στην οποία περίμετρο επιχειρούν οι δυνάμεις μας. Θέλω να πω ότι υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα διερευνήσουν οι ΔΑΕ, η Ελληνική Αστυνομία και η ΕΥΠ. Και επαναλαμβάνω, δεν θα κάνουμε άλλες εικασίες και σχόλια μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα».
«Θα ενισχυθούν περαιτέρω και με επίγειες δυνάμεις και με νέες, παρότι είναι εδώ πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος και των εναέριων, περαιτέρω και με επίγειες δυνάμεις και με πυροσβεστικά και με εναέρια μέσα.
Στην προσπάθειά μας τις επόμενες μέρες, όσος χρόνος και να χρειαστεί να ελεγχθεί αυτή η πυρκαγιά. Και βέβαια στο τέλος αυτής της προσπάθειας, όπως έχουμε κάνει φέτος με όλες τις μεγάλες πυρκαγιές, θα αξιολογηθεί και επιχειρησιακά», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σήμερα είναι η ώρα της μάχης για όλους και κρίνεται αυτό και θα συνεχίσουμε να είμαστε όλοι αυτοί οι οποίοι πρέπει να συντονίζουν, είτε να επιχειρούν. Και στο τέλος θα τα καταφέρουμε».
Ωστόσο, αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα, λέγοντας ότι «μετά όμως από αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια, έρχεται μια πολύ μεγάλη προετοιμασία, μια πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, που έχουν να κάνουν με την δασοπροστασία, που έχουν να κάνουν με τις ζώνες που πρέπει να δημιουργηθούν, που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε ότι έχει να κάνει με τα έργα, τα αντιπλημμυρικά έργα που θα απαιτηθούν, τα έργα πυροπροστασίας, τα έργα πρόληψης και τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμίσουμε και θα πάμε πιο μπροστά, τον επιχειρησιακό τρόπο που θα αντιδρούμε στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος».
«Κάποιοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, κάποιοι άλλοι για κλιματική κρίση, κάποιοι επιστήμονες, ακόμα και για κλιματική κατάρρευση. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, η Ευρώπη και ο πλανήτης αντιμετωπίζουν πολλές φορές προκλήσεις και πρέπει να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί, για ό,τι θα φέρει το μέλλον, κατέληξε ο κ. Κικίλιας.
Σημειώνεται ότι η σύσκεψη διεξήχθη σε αίθουσα του αεροδρομίου Δημόκριτος, και συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Έβρου, Στ. Κελέτσης, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρ. Μέτσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Σουφλίου Παν. Καλακίκος, καθώς και εκπρόσωπος του δήμου Αλεξανδρούπολης

Πέτροβιτς (αντιπεριφερειάρχης Έβρου): Μεγαλώνει η απειλή από 28/8 – Το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δ. Πέτροβιτς, κάνοντας λόγο για μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στον Έβρο, όπου η πυρκαγιά είναι ενιαία και έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή.
Ο κ. Πέτροβιτς μιλώντας στην ΕΡΤ έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου λέγοντας πως «από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν».
«Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά. Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.
«Απευθύναμε μια ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει», σημείωσε.
Κληθείς να εξηγήσει γιατί δεν μπορεί να κατασβεστεί, ανέφερε ότι μιλάμε για μεγάλο ενιαίο μετωπο από το δάσος της Δαδιάς με την πυρκαγιά που ξέσπασε βορείως της Αλεξανδρούπολης. Όπως είπε, «το δάσος Δαδιάς είναι παρθένο. Είδατε τις πρώτες μέρες ότι η πυρκαγιά της Δαδιάς κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα. Σε δύο ώρες έφτασε βορείως της Αλεξανδρούπολης. Μιλάμε για ανέμους 7- 8 μποφόρ μέσα στο μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά. Απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα. Η εκτίμηση μας είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το προσεγγίσουμε διαφορετικά το θέμα. Πρώτον, επειδή το δάσος αυτό δεν είχε, δεν είχε ποτέ καθαριστεί στη λογική του παρθένου δάσους. Θα έπρεπε να έχει μια διαφορετική διαχείριση. Είναι ένα τεράστιο δάσος με μεγάλη βιοποικιλότητα. Αλλά, δεν είχε καθαριστεί».
Κατά τον ίδιο, το επόμενο ζήτημα που θα προβληματίσει, σε δεύτερο χρόνο, είναι οι πλημμύρες. «Γιατί μετά τις πυρκαγιές έρχονται οι πλημμύρες χρειάζονται ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα, ειδικά για τους οικισμούς», υπογράμμισε.

alex11_1.JPG
Μηνύματα του 112 για εκκενώσεις

Μήνυμα του 112 για εκκένωση της Λευκίμμης εστάλη στους κατοίκους της περιοχής το μεσημέρι της Κυριακής 27/8, ζητώντας την  απομάκρυνσή τους προς το Τυχερό.
evros_112.JPG
Ακολούθησε μήνυμα εκκένωσης της περιοχής Κασσιτέρα, στη Ροδόπη.
ροδ_1.JPG

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Άνδρο – Χωρίς ρεύμα το Βιτάλι

Στην ‘Ανδρο, όπου ήταν την ολονύχτια προσπάθεια των πυροσβεστών, οριοθετήθηκε η φωτιά.
Πλέον, δίνεται μάχη για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων. 
Τα  μέτωπα που δόθηκε η μάχη ήταν 4, εκ των οποίων τα τρία στο Βιτάλι.
 Από τις πρώτες πρωινές ώρες κινητοποιήθηκαν και τα εναέρια μέσα για την κατάσβεση.
Στο σημείο επιχειρούν 73 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα , ενώ συνδρομή από αέρα παρείχαν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, αλλά και  4 γαλλικά πυροσβεστικά.
Υπενθυμίζεται ότι πυρκαγιές στις περιοχές Βιτάλι και πλησίον της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής  ξέσπασαν το Σάββατο 26/8 στην ‘Ανδρο, πιθανότητα από πτώση κεραυνών.
Ο δήμαρχος της Ανδρου, Δ. Λιοτσάρης
, μιλώντας στο Open  επισήμανε πως από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, έχουν καεί πολλές κολώνες και πλέον το χωριό του Βιταλίου δεν έχει ρεύμα.
Κατά τον ίδιο, η φωτιά περιορίστηκε μόνο σε υλικές ζημιές και δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής, ενώ οι φλόγες πλέον δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή και έχει αρχίσει ο κόσμος να επιστρέφει στα σπίτια του στα χωριά που εκκενώθηκαν.
Μαρτυρίες των κατοίκων κάνουν λόγο για καμένα ζώα και μελίσσια.
Σημειώνεται ότι στις 26/8 εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής Γίδες να εκκενώσουν προς το λιμάνι Γαυρίου.
ανδ.JPG

Βοήθεια από την Ευρώπη

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο (2 αεροσκάφη, που επιχείρησαν στη Αλεξανδρούπολη), Γερμανία (1 αεροσκάφος, που επιχείρησε στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Σουηδία (1 αεροσκάφος, που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Τσεχία (1 ελικόπτερο, που επιχείρησε στο Δίστομο Βοιωτίας και 16 πυροσβέστες με 3 οχήματα, που επιχειρούν στον Προβατώνα Έβρου), Ρουμανία (53 πυροσβέστες με 10 οχήματα, που επιχειρούν στα μεταλλεία Κίρκης, στην Αλεξανδρούπολη), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που επιχειρούν στην περιοχή Λευκίμη Έβρου), Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 8 οχήματα, που επιχειρούν στην Αλεξανδρούπολη), αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία (25 πυροσβέστες με 4 οχήματα, που επιχειρούν στην ‘Ανδρο), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς) και από Σερβία (28 άτομα πεζοπόρο τμήμα, που επιχειρούν στην περιοχή Τρεις Βρύσες, στη Δαδιά Έβρου).
Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

andros1.JPG
andros4.JPG
Η εικόνα σε Πάρνηθα, Βοιωτία

parnitha.jpg
Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.
Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι Βοιωτίας

Υπό μερικό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στη Μεσσηνία

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πλάτσα Μεσσηνίας και επιχειρούν 29 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 5 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά στο Καλό Νερό Μεσσηνίας και επιχειρούν 18 πυροσβέστες και 8 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη.

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παιανία

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην Παιανία πίσω από τις παλιές εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στις 15:30 την Κυριακή (27/8/2023) και στο σημείο επιχείρησαν 22 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης στα Τρίκαλα

Πυροσβέστης του πεζοπόρου τμήματος του Βόλου τραυματίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (27/8/2023) στην απόκρημνη πλαγιά του Μαυροπουλίου όπου σιγοκαίει εδώ και τρία 24ωρα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από κεραυνό.
Το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο και για αυτό το λόγο χρειάστηκε ελικόπτερο προκειμένου να μεταφέρει τον τραυματία.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα (28/8)

Για τη Δευτέρα (28/8/2023) παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Συλλυπητήρια από τον Πάπα Φραγκίσκο

Στις πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα αναφέρθηκε την Κυριακή (27/8/2023) ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας.
«Προσεύχομαι υπέρ των θυμάτων των πυρκαγιών που ξέσπασαν τις ημέρες αυτές στις βορειοανατολικές περιοχές της Ελλάδας και εκφράζω την αλληλέγγυα εγγύτητά μου στον ελληνικό λαό», τόνισε ο Φραγκίσκος.

Copernicus: Στάχτη 400.000 στρέμματα δάσους σε 12 μεγάλες πυρκαγιές

Σε κατάσταση ερημοποίησης οδηγούν την Αττική οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, καθώς, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Copernicus, από το 2017 έως και σήμερα, χάθηκαν 600.000 στρέμματα (εκ των οποίων πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους), σε 12 μεγάλες πυρκαγιές που προκλήθηκαν στην περιφέρεια.
Οι πλέον δύσκολες χρονιές ήταν το 2021 και η φετινή, καθώς κάηκαν σχεδόν 450.000 στρέμματα συνολικά, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), αναφέρει το meteo.gr
Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 7 έτη το 25% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές.
Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 7 χρόνια έχουν καεί 405.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 33% της επιφάνειας των δασών.
erimopoiisi.JPG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας