Ανετράπη από τις ΗΠΑ ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμρά Χαν-Δεν έδωσα βάσεις

1373

Πλήγμα και για Ρωσία-Κίνα

Ανατράπηκε ο τέως πλέον πρωθυπουργός του Πακιστάν, ‘Ιμραν Χαν, κολλητός του Ρ.Τ.Ερντογάν.  Τα νέα είναι άσχημα για την Τουρκία αλλά και για τον άξονα Κίνας-Ρωσίας-Ιράν αλλά και Αζερμπαϊτζάν.

Μόσχα, Άγκυρα και Πεκίνο πάλεψαν να τον κρατήσουν στην εξουσία αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ο Ιμράν Χαν λίγες ημέρες πριν ανατραπεί είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση και διάβημα κατά της Ουάσινγκτον καταγγέλλοντας “προσπάθειες ανατροπής” λόγω της σύσφιξης των σχέσεων με Ρωσία-Κίνα. Ταυτόχρονα είχε καταγγείλει πως του “ζητήθηκαν να παραχωρήσει στρατιωτικές βάσεις αλλά δεν τις έδωσε”.

Προφανώς οι ΗΠΑ ήθελαν κάποιες βάσεις εναντίον της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ομιλία του τόνισε πως “ο πρέσβης της ΕΕ μου ζήτησε να εκδώσω μια ανακοίνωση εναντίον της Ρωσίας και να ψηφίσω εναντίον της. Ρώτησα τον πρέσβη αν έστειλε παρόμοιο αίτημα και στην Ινδία.

Θέλω να σας θυμίσω, το Πακιστάν βοήθησε το ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Δεν θα τους υποστήριζα ποτέ αν είχα τότε την κυβέρνηση”.

Δείτε το βίντεο

Η ανακοίνωση Ρωσίας

Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση καταγγέλλοντας  “την πίεση στον ηγέτη του Πακιστάν ως άλλη μια προσπάθεια ξεδιάντροπης αμερικανικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους για ιδιοτελείς σκοπούς”

«Ασκήθηκε ωμή πίεση στον πρωθυπουργό του Πακιστάν: ζήτησαν τελεσίγραφο από αυτόν να ακυρώσει και στη συνέχεια να διακόψει το ταξίδι του στη Μόσχα. Όταν αυτά τα αιτήματα απορρίφθηκαν, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον «άτακτο» Ιμράν Καν», είχε πει η Ζαχάροβα.

Ρωσικές πηγές ανέφεραν “πως μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία, ο Imran Khan άρχισε να παίζει ανοιχτά το αντιαμερικανικό χαρτί, κάτι που δημιούργησε δίλημμα στην πακιστανική ελίτ.

Μια παρόμοια πολιτική ακολούθησε τη δεκαετία του ’70 ο Πακιστανός πρωθυπουργός Zulfikar Ali Bhutto, ο οποίος άρχισε να βελτιώνει τις σχέσεις με την Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση, κάτι που είχε σημάνει συναγερμό στις ΗΠΑ. Η Ισλαμική Διάσκεψη στη Λαχόρη, όπου ο Μπούτο αναδείχθηκε ηγέτης της χώρας, δεν άρεσε στους Αμερικανούς”.

Ίμραν Χαν: “Οι ΗΠΑ με ανέτρεψαν λόγω Ρωσίας-Κίνας”

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν είχε αποκαλύψει προ ημερών ότι η κυβέρνησή του προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ για την φερόμενη «εμπλοκή» της Ουάσινγκτον στις εσωτερικές υποθέσεις της ασιατικής χώρας.

«Πραγματοποιήσαμε διάβημα στην αμερικανική πρεσβεία», δήλωσε ο Χαν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARY, αναφερόμενος σε μια «ξένη συνωμοσία για την εκδίωξή του από την εξουσία».

Ο Χαν είχε δήλωσε ότι μια ξένη χώρα συνωμοτούσε εναντίον του αφότου επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Φεβρουάριο.

Ο Ίμραν Χαν συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την πακιστανική τηλεόραση, ο Χαν είπε ότι μια χώρα της Δύσης ήταν δυσαρεστημένη μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα. Ανέφερε μάλιστα τις Ηνωμένες Πολιτείες, προτού… διορθώσει χαμογελώντας σε «μια ξένη χώρα».

Αργότερα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν κατονόμασε τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο ARY.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ επεδίωκαν την απομάκρυνση του Χαν από την εξουσία. Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα για σχολιασμό.

Ο Ίμραν Χαν υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έχει στην κατοχή της «επίσημο έγγραφο» που αποτελεί απόδειξη αυτής της συνωμοσίας. Χαρακτηρίζεται ως επικοινωνία μεταξύ «ανώτερου αξιωματούχου μιας ξένης χώρας και του πρεσβευτή του Πακιστάν σε αυτήν τη χώρα, σε επίσημη συνάντηση».

“Η Κίνα είναι φίλη μας”

Ο Χαν, ο οποίος εξελέγη το 2018, έχει προειδοποιήσει ότι «καταβάλλεται προσπάθεια να ανατραπεί η πακιστανική κυβέρνηση με τη βοήθεια ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας».

«Οι άνθρωποί μας χρησιμοποιούνται. Κυρίως εν αγνοία τους, αλλά κάποιοι εν γνώσει τους χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα εναντίον μας», είπε ο Χαν σε συγκέντρωση στις 27 Μαρτίου. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξεις για αυτές τις πληρωμές.

Ο Khan υποστήριξε ότι αυτά τα εξωτερικά συμφέροντα επιδιώκουν να αντιστρέψουν την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του. Θυμήθηκε τον προκάτοχό του Zulfikar Ali Bhutto, έναν πακιστανό πρωθυπουργό που ανατράπηκε σε ένα πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ το 1977 και στη συνέχεια εκτελέστηκε μετά από μια θεαματική δίκη.

Ο Μπούτο τιμωρήθηκε «όταν προσπάθησε να φέρει μια ελεύθερη εξωτερική πολιτική στη χώρα», δήλωσε ο Χαν.

“Δεν δέχτηκα στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ”

Ο Khan κατονόμασε συγκεκριμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες για παρέμβαση για να προσπαθήσουν να τον απομακρύνουν από την εξουσία.

Είπε ότι έλαβε μια επιστολή από την Ουάσιγκτον που τον απειλούσε επειδή αρνήθηκε να της επιτρέψει να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Πακιστάν.

Αυτές οι προειδοποιήσεις ήρθαν λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφότου ο Χαν επέκρινε δημόσια την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι χρησιμοποιεί κυνικά το Πακιστάν για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον. Ταυτόχρονα επαίνεσε επίσης την Κίνα επειδή ενεργούσε πάντα ως «φίλος» του Ισλαμαμπάντ.

«Όποτε μας χρειάζονταν οι ΗΠΑ, δημιούργησαν σχέσεις και το Πακιστάν έγινε κράτος πρώτης γραμμής [κατά της Σοβιετικής Ένωσης] και μετά το εγκατέλειψε και μας επέβαλε κυρώσεις», παραπονέθηκε ο Χαν.

Από την άλλη πλευρά, «η Κίνα είναι ένας φίλος που στάθηκε πάντα στο πλευρό του Πακιστάν», αντέτεινε

Τον ανέτρεψε το Κοινοβούλιο – Ποιος είναι ο αντικαταστάτης

Πριν λίγες ώρες, το Κοινοβούλιο του Πακιστάν ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του πρωθυπουργού Ίμραν Χαν από τα καθήκοντά του, έπειτα από εβδομάδες πολιτικής κρίσης και μετά τις αποχωρήσεις εταίρων του συνασπισμού που τον κατηγορούν για επιδείνωση της οικονομίας και ότι αθέτησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Η πρόταση μομφής ψηφίστηκε από 174 εκ των 342 βουλευτών, ανακοίνωσε ο ασκών καθήκοντα προέδρου του Κοινοβουλίου Σαρντάρ Αγιάζ Σαντίκ.

Πλέον, ο Χαν δεν κατέχει το αξίωμα και το Κοινοβούλιο θα εκλέξει νέο πρωθυπουργό και νέα κυβέρνηση. Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Κανένας πρωθυπουργός δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη θητεία του στο Πακιστάν μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1947, αλλά ο Ίμραν Χαν είναι ο πρώτος που ανατρέπεται κατόπιν πρότασης δυσπιστίας.

Ο Ίμραν Χαν είχε επιχειρήσει αρχικά να μην φέρει την πρόταση προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Σχεδίαζε να διαλύσει τη σύνθεση του και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, σενάριο που όμως δεν προχώρησε καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την εν λόγω διαδικασία και ανάγκασε τον 69χρονο ηγέτη του Πακιστάν να προχωρήσει την πρόταση δυσπιστίας.

Διάδοχος του στην ηγεσία της χώρας των 220 εκατομμυρίων φαίνεται πως θα είναι ο Σεχμπάζ Σαρίφ, ηγέτης της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης (PML-N).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας