Ανέκρουσε πρύμνα ο Macron-Δεν θα προχωρήσουμε στρατιωτικά στην Ουκρανία

1445

Εντυπωσιακή αλλαγή στάσης από τον Γάλλο πρόεδρο – Ρωσική νίκη η υπαναχώρηση Macrοn

Επιβεβλημένη λόγω της τρομοκρατημένης γαλλικής κοινωνίας η υπαναχώρηση από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος από τα πολεμικά κηρύγματα και την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, κατέληξε στη δήλωση ότι η χώρα του δεν θα αναλάβει καμία επιθετική πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.
Η ψύχραιμη στάση της Ρωσίας όλο αυτό το διάστημα, παράλληλα με τη συνεχή προέλαση στο μέτωπο, διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην άμβλυνση των πολεμικών ιαχών από τη Δύση.
Επίσης ο Macron δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος εντός της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας καθώς όλα τα κόμματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.
Έδαφος δεν βρήκε επιπλέον και εντός του ΝΑΤΟ, καθώς οι σημαντικότερες συμμαχικές στη Γαλλία χώρες πήραν σαφείς αποστάσεις.
«Η Γαλλία δεν θα αναλάβει ποτέ την πρωτοβουλία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 το βράδυ της Πέμπτης (14/3/3/2024).

«Δεν θα αναλάβουμε ποτέ επιθετική ενέργεια, δεν θα αναλάβουμε ποτέ την πρωτοβουλία», απάντησε ο Macron όταν ρωτήθηκε υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να σταλεί ο γαλλικός στρατός στην Ουκρανία.

Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει», επέμεινε ο Macron.

Η Ρωσία είναι αντίπαλος, δεν είναι εχθρός

Ο Macron, συνέχισε, βλέπει τη Ρωσία ως αντίπαλο και θα την αποκαλέσει «εχθρό» μόνο εάν οι ευρωπαϊκές χώρες εμπλακούν στη σύγκρουση.
«Σε αυτό το σημείο η Ρωσία είναι, αναμφίβολα, αντίπαλος», σημείωσε.

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τη διαφορά μεταξύ ενός αντιπάλου και ενός εχθρού, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι η χώρα του «δεν βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία».
Αφού κλήθηκε πολλές φορές να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα γίνει αντιληπτή η Μόσχα ως εχθρός, ο Macron απάντησε ότι αυτό θα συμβεί εάν «η Ρωσία προχωρήσει σε μια νέα κλιμάκωση που θα εμπλέξει» τους πάντες στη σύγκρουση.
«Ελπίζω πολύ ότι αυτό δεν θα συμβεί», υπογράμμισε.

Δύσκολη η κατάσταση για την Ουκρανία

Σημείωσε πάντως ότι η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι «ένα υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη και τη Γαλλία».
Ο Macron παραδέχτηκε επίσης ότι «η κατάσταση στο μέτωπο είναι δύσκολη για την Ουκρανία και πως η αντεπίθεση δεν πήγε όπως αναμενόταν».
Τόνισε δε ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης θα είναι μηδενική, εάν η Ρωσία επικρατήσει της Ουκρανίας.
«Η Γαλλία είναι μια δύναμη για την ειρήνη. 
Για να έχεις ειρήνη στην Ουκρανία, δεν πρέπει να είσαι αδύναμος.
Πρέπει να δούμε ξεκάθαρα την κατάσταση και πρέπει με αποφασιστικότητα, θέληση, θάρρος να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα για να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι να μην νικήσει η Ρωσία», διευκρίνισε περαιτέρω ο Macron.
«Το να θέλουμε ειρήνη σήμερα δεν απογοητεύουμε την Ουκρανία, προάγουμε την ειρήνη», σημείωσε.
Στα τέλη Φεβρουαρίου 2024, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι το Παρίσι θα έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τη Μόσχα «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες των δυτικών χωρών έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.

Θα αποφασίζαμε για την ήττα

Αν και ο Macron κινήθηκε σε υψηλούς τόνους επιχείρησε να καθησυχάσει την τρομοκρατημένη γαλλική κοινωνία που ανησυχούσε για το ενδεχόμενο εμπλοκής σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία.
«Αντιμέτωποι με έναν Vladimir Putin που έχει ξεπεράσει όλα τα όρια, αν του λέγαμε αφελώς ότι δεν θα πηγαίναμε παραπέρα από αυτό ή εκείνο, εκείνη τη στιγμή, δεν θα αποφασίζαμε για την ειρήνη, θα αποφασίζαμε ήδη για την ήττα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Δεν είναι ψυχρές οι σχέσεις μου με τον Putin

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Macron στη συνέντευξή του απέρριψε ως εικασίες τα περί ψυχρών σχέσεων του ιδίου με τον Putin.
Υπενθύμισε ότι στην αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία είχε αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο.
«Είμαι χωρίς αμφιβολία ο πρόεδρος που του μίλησε περισσότερο.
Δεν είναι ψυχρές οι σχέσεις, δεν είναι προσωπικό θέμα.
Και δεν θέλω να το κάνω προσωπικό, δεν έχει κανένα νόημα.
Δεν είναι μυθοπλασία, δεν είναι μυθιστόρημα», τόνισε.

Υπαναχώρηση πριν από τη μίνι – σύνοδο στο Βερολίνο

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η υπαναχώρηση Macron καταγράφεται την παραμονή της κρίσιμης συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή (115/3/2024) στο Βερολίνο με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz και με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Donald Tusk με μοναδικό αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία.
Scholz και Tusk έχουν καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να στείλουν ποτέ στρατιωτικές τους δυνάμεις στην Ουκρανία, και ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεχίσουν να ενισχύουν… με όπλα και χρήματα το Κίεβο.
Σημαντικό ρόλο στην ξαφνική αλλαγή στάσης του Γάλλου προέδρου έπαιξε το γεγονός ότι ο γαλλικός στρατός αντέδρασε πολύ έντονα στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς Macron.
Το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Marianne, υπογραμμίζει πως ο γαλλικός στρατός αποδοκίμασε τον Macron και το πολεμικό του παραλήρημα!

Ένας στρατός από… μαζορέτες

Μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας οι Γάλλοι στρατιωτικοί, που έχουν πέσει από τα σύννεφα, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τον Macron που είναι και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Ας μην κοροϊδευόμαστε είμαστε ένας στρατός από μαζορέτες απέναντι στους Ρώσους», σχολίασε ένας ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι η αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στο ουκρανικό μέτωπο είναι «παράλογη»!
Αρκετές εμπιστευτικές αμυντικές εκθέσεις, τις οποίες το Marianne μπόρεσε να δει, δείχνουν μια «κρίσιμη κατάσταση» στο πολεμικό μέτωπο, που απέχει πολύ από την επίσημη ρητορική των Παρισίων.
Εξάλλου και από το υπουργείο Άμυνας το περιβάλλον του υπουργού Sébastien Lecornu, αναφέρει: «Η κατάσταση των δυνάμεων στην Ουκρανία είναι πολύ ανησυχητική. Τα λόγια του προέδρου δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας