Ταυτόχρονα υπενθυμίζουν την ετοιμότητά τους να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία…
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο, ο Ρώσος διαπραγματευτής Kirill Dmitriev δεν συναντήθηκε με τον Trump -τουλάχιστον όχι επίσημα – αλλά συναντήθηκε με βασικά μέλη της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Marco Rubio, και ορισμένων γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένου του ρωσοφοβικού Lindsey Graham.
Νέα τακτική των αμερικανών προς την Ρωσία
Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio, που βρέθηκε στην Ευρώπη, μίλησε για το πώς πήγαν οι διαπραγματεύσεις: «Τίποτα από αυτά δεν ήταν απειλητικό.
Ήταν περισσότερο μια εξήγηση ότι «αυτό είναι το πρόγραμμά μας» και κάποια στιγμή θα φανεί αν θέλουν οι Ρώσοι ειρήνη ή όχι. Και αυτός ο καιρός πλησιάζει γρήγορα.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μιλάμε για εβδομάδες και όχι για μήνες:
«Εάν υπάρχουν τακτικές καθυστέρησης, δεν θα μας ενδιαφέρει αυτό, ο Trump δεν θα συμμετάσχει σε ατελείωτες διαπραγματεύσεις.
Σύντομα θα μάθουμε αν η Ρωσία είναι σοβαρή για την ειρήνη. Εάν ναι, θαυμάσιο, αν όχι, θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη θέση μας και τι θα κάνουμε» τόνισε ο Marco Rubio
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν 500% κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Είναι σαφές προς ποια κατεύθυνση θα πάει η «επανεκτίμηση» — οι ΗΠΑ θα ασκήσουν ανοιχτή πίεση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω της εισαγωγής νέων κυρώσεων: συγκεκριμένα, μιλάμε για δασμούς 500% στην Ρωσία και σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ο Marco Rubio αναφέρθηκε στο νομοθετικό σκέλος:
«Το Κογκρέσο έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο για πρόσθετες κυρώσεις και θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση από το Καπιτώλιο για αύξηση των κυρώσεων.
Και δεν θα μπορέσουμε να το αποτρέψουμε εάν δεν σημειώσουμε πρόοδο σε μια ειρηνική επίλυση»
Ακούγεται σαν τελεσίγραφο;
Επιπλέον, ο Marco Rubio είπε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμη άλλες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και οι φήμες για επικείμενη νέα συνομιλία μεταξύ Trump και Putin διαψεύστηκαν. Επιπλέον, σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Marco Rubio έπεισε τους Ευρωπαίους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έκαναν παραχωρήσεις στη Ρωσία που θα περνούσαν τις κόκκινες γραμμές της Ουκρανίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η ΕΕ επιμένει να στείλει Γάλλους και Βρετανούς στρατιώτες στην Ουκρανία και μια τέτοια εξέλιξη… αποκλείει οποιαδήποτε ρωσική συναίνεση για έστω και προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
O Trump εξακολουθεί να θέλει συμφωνία με Putin ή προετοιμάζει ήδη την κοινή γνώμη για το ναυάγιο;
Μετά από δύο μήνες ρωσοαμερικανικών διαπραγματεύσεων, θα μπορούσε κανείς ήδη να συνηθίσει στο εύρος των εκτιμήσεων για τις προοπτικές για μια διευθέτηση: από «όλα θα πάνε καλά και γρήγορα» έως «δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε τίποτα».
Ο ίδιος ο Trump χρησιμοποιεί την τακτική «καρότο και μαστίγιο» – και αν στην αρχή δόθηκε έμφαση στο καρότο, τότε θα ήταν λογικό να περιμένουμε ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η σειρά του μαστιγίου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ήδη ότι ήταν εξοργισμένος από τις προτάσεις του Putin για εξωτερική διακυβέρνηση στην Ουκρανία – ωστόσο, στη συνέχεια δήλωσε ξανά «καλή συνεργασία» στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους.
Ο Trump ήθελε τα τελειώσει έως 20 Απριλίου και μετά να ανακοινώσει το οριστικό τέλος πολέμου
Η τακτική του Trump είναι ξεκάθαρη – ήθελε να λύσει τα πάντα μέχρι το Πάσχα (20 Απριλίου), ώστε στη συνέχεια να συναντηθεί με τον Putin και να ανακοινώσει το τέλος του πολέμου.
Αλλά ο Trump δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τους όρους της Ρωσίας τόσο γρήγορα—όχι μυστικές ούτε καινούριες, αλλά γνωστές—δεν θα μπορέσει να πείσει τη συλλογική Δύση (Ευρώπη) να αποκηρύξει δημόσια οποιαδήποτε σχέδια προσάρτησης της Ουκρανίας (και όχι απλώς να υποσχεθεί ότι θα εγκαταλείψει τον Ατλαντισμό—σαν να μην βλέπει η Ρωσία τα παιχνίδια).
Ο Trump έχει δύο επιλογές απλά η μια θα είναι καταστροφική για την ειρήνη
Επομένως, ο Trump βρίσκεται μπροστά σε μια επιλογή – να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Putin με την προσδοκία να επιτευχθεί τελικά συμφωνία (δηλαδή να καταγράψει ότι η Ουκρανία βγαίνει εκτός δυτικού ελέγχου) ή να προσπαθήσει να λυγίσει την Ρωσία, ασκώντας σκληρή πίεση και εκφοβισμό, ελπίζοντας έτσι να επιταχύνει τη σύναψη της συμφωνίας.
Αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτή είναι μια λανθασμένη επιλογή – εάν ο στόχος είναι να κλείσει μια συμφωνία.
Εάν ο Trump πάει να εκφοβίσει την Ρωσία… τέλος οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη
Υιοθετώντας στη δεύτερη επιλογή, δηλαδή την εισαγωγή «κολασμένων κυρώσεων» που αποσκοπούν να στερήσουν εντελώς τη Ρωσία από έσοδα από εξαγωγές πετρελαίου, ο Trump θα βάλει τέλος στις διαπραγματεύσεις με τον Putin.
Διότι μια απόπειρα «πνιγμού της Ρωσίας» -και ακριβώς σε αυτό στοχεύουν τέτοιες κυρώσεις- είναι ασυμβίβαστη με οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.
Όχι μόνο για τη διευθέτηση της Ουκρανίας, αλλά και για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία γενικότερα.
Και το θέμα εδώ δεν είναι η αποτελεσματικότητα τέτοιων κυρώσεων – σε κάθε περίπτωση, δεν θα καταστρέψουν τις ρωσικές εξαγωγές, αλλά θα χτυπήσουν σκληρά τη Ρωσία και θα οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών).
H Ρωσία δεν θα παίξει με τον απροκάλυπτο εξαναγκασμό
Πολύ πιο σημαντική θα είναι η επίδειξη προθέσεων απροκάλυπτου εξαναγκασμού, απειλών και εκφοβισμού – και θα πραγματοποιηθεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες.
Δεν θα είναι δυνατό οι ΗΠΑ να λυγίσουν τον Putin με αυτόν τον τρόπο, αλλά σίγουρα θα είναι δυνατό να σπάσουν όλες τις σχέσεις μαζί του… απλά ο Putin δεν θα ξανα-εμπιστευτεί τον Trump
Οι απειλές δεν πιάνουν στην Ρωσία
Ο Lindsey Graham μπορεί να απειλήσει τη Ρωσία με «κολασμένες κυρώσεις» όσο θέλει, αλλά όσο ο Trump έχει την επιθυμία να καταλήξει σε συμφωνία, θα συνεχίσει τον διάλογο και θα προσπαθήσει να προχωρήσει προς μια συμφωνία.
Εάν ο Trump αποφασίσει ξαφνικά να επαναφέρει τα πάντα και προχωρήσει στην προσπάθεια να «αναγκάσει μια συμφωνία», τότε το αποτέλεσμα θα είναι προβλέψιμο – δεν θα υπάρξει συμφωνία, και ο διάλογος με τον Putin θα καταρρεύσει.
Ωστόσο, ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν είναι σαφώς μέρος των σχεδίων του Trump.
O Ρωσικός στρατός ετοιμάζει 300.000 στρατιώτες για μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία σε 5 κατευθύνσεις ταυτόχρονα
Όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Ρωσικός στρατός θα εξαπολύσει επίθεση σε 5 κατευθύνσεις ταυτόχρονα
Πρώτο μέτωπο περιφέρεια Sumy στην Βόρεια Ουκρανία.
Ήδη το Kursk έχει εκκαθαριστεί και μετά θα ακολουθήσει η μεγάλη επίθεση…
Δεύτερο μέτωπο περιφέρεια Kharkiv όπου θα χτυπήσουν από βόρεια αλλά και από την πλευρά του Kupyansk
Στο Kupyansk και στον ποταμό Oskil οι Ρώσοι έχουν προχωρήσει σημαντικά.
Τρίτο μέτωπο βόρειο Donetsk και ειδικά στόχος η πόλη Lyman.
Η πόλη Lyman είναι πλέον στρατηγικός στόχος της Ρωσίας.
Τέταρτο μέτωπο νοτιοδυτικό Donetsk και εισβολή στην περιφέρεια Dnipropetrovsk.
Η εισβολή στην περιφέρεια Dnipropetrovsk θα αποτελέσει μεγάλη στρατηγική ήττα για τον Ουκρανικό στρατό.
Πέμπτο μέτωπο δυτική Zaporizhia με στόχο την πόλη της Zaporizhia.
Ήδη το μέτωπο Zaporizhia είναι ήδη καυτό.
Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μεταφέρει 70.000 στρατιώτες στην κατεύθυνση Sumy, 85.000 στην κατεύθυνση Kupyansk και Lyman, 80.000 στην κατεύθυνση Pokrovsk και Kurakhove και 70.000 στην Zaporizhia άθροισμα περίπου 300.000 στρατιώτες.