Πριν περάσω στις «επιχειρησιακές» ειδήσεις θα δώσω μια περίληψη με τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του Ρώσου Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη:
* Οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα ζήσουν «όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι αδέρφια και καλοί γείτονες» αφού επιτευχθούν οι στόχοι της Μόσχας «με στρατιωτικά ή ειρηνικά μέσα».
* Μερικά από τα όπλα που προμηθεύει η Δύση στην Ουκρανία μεταπωλούνται στη μαύρη αγορά, συμπεριλαμβανομένου του darknet. Οι τρομοκρατικές ομάδες το εκμεταλλεύονται αυτό και τα όπλα εξαπλώνονται σε όλη την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.
* Η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αλλά όχι για το «πώς να κρατήσει τους ηγέτες του καθεστώτος του Κιέβου στην εξουσία».
* Τα ειρηνευτικά σχέδια που προτάθηκαν από το Κίεβο και υποστηρίζονται από τη Δύση είναι «ένα μονοπάτι προς το πουθενά», θα πρέπει να το αφουγκραστούν (Στγ: οι Δυτικοί) «όσο υπάρχει ακόμη χρόνος».
* Οι δυτικές χώρες δεν θέλουν ειρήνη στην Ουκρανία. Το Κίεβο θα σώσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών εάν σταματήσει τις εχθροπραξίες.
* Κάτι μας λέει ότι η πλατφόρμα των Ηνωμένων Εθνών χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τα συμφέροντα μιας χώρας. και αυτή δεν είναι η Ρωσία. Για παράδειγμα, πριν από τον πόλεμο, ο εξτρεμιστής του Μετζλίς (Στγ: απαγορευμένο στη Ρωσία όργανο «αυτοδιοίκησης» των Τατάρων της Κριμαίας) Τσουμπάροφ μίλησε στην ίδια διεθνή πλατφόρμα. Μάλλον, άξιζε να το σκεφτώ ακόμα και τότε. Είναι πολύ αργά πλέον να «βάλωμεν τους μαργαρίτας ημών έμπροσθεν των χοίρων» (Στγ: βιβλική έκφραση, εν είδει παροιμίας, παρμένη από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο <7:6> και σημαίνει το να προσπαθεί κάποιος να εξηγήσει κάτι σημαντικό σε κάποιον που δεν έχει τη δυνατότητα να το καταλάβει)
– Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει με πρωτοβουλία της Ρωσίας με θέμα τη δολοφονική πυραυλική επίθεση των VSU την Κυριακή 21/01 σε λαϊκή αγορά γεμάτη άμαχο πληθυσμό. Συνολικά 28 πολίτες έπεσαν νεκροί από το χτύπημα, ενώ άλλοι 30 (μεταξύ αυτών και 2 παιδιά) τραυματίστηκαν – κάποιοι από τους τελευταίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
– Περνώ τώρα στην αμιγώς «επιχειρησιακή» ειδησεογραφία:
– Αναφορικά με την πυραυλική επίθεση το πρωί της Δευτέρας 22/01 στην κατεύθυνση της Κριμαίας: αρχικά και είδει «προετοιμασίας» της επίθεσης που ακολουθούσε, οι VSU εκτόξευσαν με κατεύθυνση την Περιφέρεια Χερσώνας μερικούς πυραύλους «αντι-ραντάρ» τύπου HARM, τους οποίους ωστόσο αναχαίτισε η ρωσική αντιαεροπορία.
– Ακολούθως και από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σταροκονσταντίνοφ απογειώθηκαν 3 ουκρανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη MiG-24M, τα οποία εκτόξευσαν συνολικά 4 βλήματα πυραύλων Storm Shadow / SCALP. 2 εξ αυτών αναχαιτίστηκαν κοντά στο Γκενιτσένσκ (Περιφέρεια Ζαπορόζιε) και, βάσει της τροχιάς τους, στόχο πρέπει να είχαν την Κερτς και τα περίχωρά της, στο ανατολικό τμήμα της Κριμαίας. Ο 3ος πύραυλος του ίδιου τύπου αναχαιτίστηκε κοντά στο ακρωτήριο Ταρχανκούτ στο δυτικό τμήμα της Κριμαίας και ο 4ος κοντά στη Σεβαστούπολη. Και οι 2 αυτοί πύραυλοι διέσχισαν τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Παρατηρήθηκε απο τη ρωσική αντικατασκοπεία η παρουσία στην ευρύτερη περιοχή (στον διεθνή εναέριο χώρο) η παρουσία 6 (!!!) αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου Poseidon, κάτι που αφενός μαρτυρά την άμεση εμπλοκή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην παροχή πληροφοριών στην ουκρανική πλευρά, αφετέρου προϊδεάζει για μια σημαντικά πιο μαζική πυραυλική επίθεση στις ίδιες περιοχές κατά τις επόμενες μέρες, με δεδομένη τη χρήση ελάχιστων πυραυλικών βλημάτων κατά την προαναφερθείσα επίθεση.
– Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας 22/01 στα επιμέρους μέτωπα της ΕΣΕ είναι συνοπτικά η ακόλουθη:
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα, αυτά του Κουπιάνσκ και του Κράσνι Λιμάν, είχαμε σημαντικές εξελίξεις, αφού μετά την οριστική απελευθέρωση του Κραχμάλνογε (Περιφέρεια Χαρκόβου), ανοίγει ο δρόμος προς τα δυτικά, δηλαδή προς το Κουπιάνσκ, το Σέβερσκ και το Κράσνι Λιμάν κατά σειρά. Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να προελαύνουν Ν-ΝΔ από το Κραχμάλνογε προς την πλευρά του Μπερεστόβογε αλλά και προς τα βόρεια του χωριού, προς την γραμμή των χωριών Κοτλιαρόφκα – Κισλόφκα, όπου η προώθησή τους έφτασε τα 4 χλμ σε βάθος και το 1.5 χλμ σε εύρος μετώπου. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν τακτικές επιτυχίες και στη Σινκόφκα (Περιφέρεια Χαρκόβου), αλλά και νοτιότερα, στην περιοχή της Μπελογκόροφκα, χωριού που βρίσκεται στα ΝΑ του δάσος της Σερεμπριάνκα.
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ συνεχίζεται η προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να απελευθερώσουν τη Μπογκντάνοφκα. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εισέλθει από τα βόρεια του χωριού και έχουν φτάσει μέχρι το κέντρο του, έχοντας μάλιστα υψώσει και μια ρωσική σημαία στην περιοχή. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του χωριού παραμένει στη «γκρίζα ζώνη» και οι μονάδες των VSU εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το Ν-ΝΔ του τμήμα.. Στα υψώματα Β-ΒΔ της Κλεστσέγεφκα οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να εδραιωθούν στη δασική έκταση που χωρίζει τα δύο βασικά υψώματα της περιοχής, έχοντας επιτύχει προώθηση μερικών εκατοντάδων μέτρων. Στόχος τους είναι η απομάκρυνση των μονάδων των VSU και από το δεύτερο στρατηγικό ύψωμα της περιοχής, κάτι που εάν επιτευχθεί κλείνει, επί της ουσίας, οριστικά το κεφάλαιο της «ουκρανικής επίθεσης» σε αυτό το τμήμα μετώπου, ενώ θα δώσει στη ρωσική πλευρά τη δυνατότητα της συνένωσης δυνάμεων με στόχο την επίθεση στο Τσάσοφ Γιαρ.
– Στο τμήμα της Αβντέγεφκα και της γύρω περιοχής εκτυλίσσονται μερικές από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Είναι πλέον γεγονός η είσοδος των ρωσικών στρατευμάτων στον οικιστικό ιστό της πόλης από τα Ν-ΝΑ, αφού μετά την απελευθέρωση των εγκαταστάσεων του παραθεριστικού κέντρου «Τσάρσκαγια Οχότα» εισήλθαν στις πρώτες οδούς της ίδιας της πόλης – Σπορτίβναγια, Σομπόρναγια και Τσερνισέφσκι. Παράλληλα διεξάγονται μάχες και κοντά σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία ανάπτυξης της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας στην πόλη – η απόσταση των δυνάμεων των δύο πλευρών είναι μικρότερη του 1 χλμ. Στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι η διάσχιση όλου του νότιου τμήματος της Αβντέγεφκα, μέχρι τη συνοικία «Χίμικ», στα ΝΔ της πόλης, με ταυτόχρονη επίθεση προς το Όπιτνογε, το πλησιέστερο χωριό προς τον οικιστικό ιστό της πόλης και με σκοπό τον «τεμαχισμό» των μονάδων των VSU εντός της πόλης σε δύο τμήματα που δεν θα μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Σφοδρές μάχες συνεχίζουν να διεξάγονται στην περίμετρο της Αβντέγεφκα στο Στεποβόγε και την περίμετρο του εργοστασίου οπτάνθρακα / κοκ (βόρεια της πόλης),, αλλά και το Περβομάισκογε (Δ-ΝΔ).
– Στην περιοχή της Μάργινκα, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται εντός της Γκεόργκιεφκα, προκειμένου ν’ ανοίξουν το δρόμο για την επίθεση στο Κουράχοβο. Η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων εντός του χωριού χτες έφτασε τα 300 μέτρα σε βάθος μετώπου. Η γραμμή κρούσης αυτή τη στιγμή περνάει την οδό Ζοβτνέβαγια. Παράλληλα συνεχίζονται οι μάχες για την απελευθέρωση της Νοβομιχάηλοφκα, Ν-ΝΔ της Αβντέγεφκα. Οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν τις αντίστοιχες ουκρανικές τόσο από τη νότια πλευρά περιμετρικά, όσο και απο τη βόρεια (Στγ: ο οικισμός έχει μακρόστενο σχήμα, με φορά από Βορρά προς Νότο). Όπως έχω γράψει επανειλημμένα, η απελευθέρωση του συγκεκριμένου χωριού θ’ ανοίξει το δρόμο για μια επίθεση προς το Ουγκλεντάρ από τα ΒΑ, κατεύθυνση σαφώς πιο ευνοϊκή απ’ ό,τι η νότια, η οποία αρχικά είχε επιλεγεί από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά οδήγησε ουσιαστικά σε στασιμότητα του μετώπου στην περιοχή.
– Στη γραμμή μετώπου από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, ρωσικές επιθέσεις διεξάγονται στην περιοχή της Μάλαγια Τοκμάτσκα, κατά μήκος του τοπικού αυτοκινητόδρομου, του Ραμπότινο και της Νοβοπροκόποφκα, την ίδια στιγμή που οι VSU επιχείρησαν ανεπιτυχώς να αντεπιτεθούν στις περιοχές του Ουροζάινογε και του Βερμπόβογε.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας η κατάσταση για τους 80, περίπου, Ουκρανούς στρατιωτικούς που είναι «ταμπουρωμένοι» στα ερείπια του χωριού Κρίνκι χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, εξαιτίας της έλλειψης εφοδιασμού και θέρμανσης. Από την άλλη πλευρά οι ρωσικές δυνάμεις, παρόλο που έχουν εισέλθει σε τμήμα του χωριού δεν μπορούν να διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εξαιτίας του ότι βρίσκονται εντός του πεδίου βολής του ουκρανικού Πυροβολικού που είναι παραταγμένο στη δυτική όχθη του Δνείπερου, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός ουκρανικών αναγνωριστικών και επιθετικών drones, του όπλου που έχει αναδειχθεί σε εξαιρετικής σημασίας κατά τη διάρκεια της ΕΣΕ. Έτσι τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως, είτε μέσω του Πυροβολικού, είτε μέσω της Αεροπορίας, με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων βομβών και πυραύλων, που στόχο έχουν όχι μόνο τις μονάδες των VSU στην ανατολική όχθη και τις νησίδες του Δνείπερου, αλλά και τις μονάδες των ουκρανικών μετόπισθεν και, φυσικά, τα στοιχεία του Πυροβολικού των αντιπάλων, έτσι ώστε να ανοίξουν το δρόμο για το οικείο Πεζικό να προωθηθεί και να προβεί σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.
– Ο κατάλογος των απωλειών των VSU κατά το τελευταίο 2ήμερο είναι ο ακόλουθος (Στγ: ακολουθείται πάντα η ίδια σειρά παρουσίασης, από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περίπου 235 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 5 τανκ, 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 αυτοκίνητα pickup, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ), 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2A65 Msta-B, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30 και 1 αντιαρματικό πυροβόλο MT-12.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 260 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τανκ, 2 BMP, 9 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Zuzana-2 (παραγωγής Σλοβακίας), 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ) και 2 ρυμουλκούμενα πυροβόλα D-20.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ (Αρτιόμοφσκ, Σολεντάρ, Αβντέγεφκα, Μάργινκα κοκ): Περίπου 260 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 11 τανκ (εξ αυτών 1 Leopard 2A5, γερμανικής κατασκευής), 2 BMP, 8 τεθωρακισμένα οχήματα, 19 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα Strela-10, 2 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad, 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab (πολωνικής κατασκευής), 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ), 2 ρυμουλκούμενα πυροβόλα D-20 και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 190 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2S3 Akatsiya και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 135 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 3 αυτοκίνητα pickup, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο (γαλλικής παραγωγής), 2 ρυμουλκούμενα πυροβόλα D-20 και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 120 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 7 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ).
– Ακόμη:
– Από συντονισμένα ρωσικά πυρά καταστράφηκαν: αποθήκη πυρομαχικών της 31ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU και 2 αποθήκες πυρομαχικών πεδίου μάχης της 23ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU, ενώ επλήγη χώρος προσωρινής διαμονής ξένων μισθοφόρων στην Κονσταντίνοφκα (κατεχόμενο τμήμα της ΛΔ Ντονιέτσκ) – οι πληροφορίες από την ουκρανική πλευρά μιλούν για περίπου 16 νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς και άγνωστο αριθμό τραυματιών.
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χτες στην περιοχή της Ιβάνοφκα (Περιφέρεια Χαρκόβου) ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος Su-25. Κατέρριψε επίσης κατά τη διάρκεια του τελευταίου 2ημέρου συνολικά 119 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε και 6 αεροπορικούς πυραύλους Storm Shadow / SCALP, 7 βλήματα πυραύλων HIMARS και 1 τακτικό βαλλιστικό πύραυλο Tochka-U.
– Φτάνοντας στην ολοκληρωτική και της αποψινής ανασκόπησης παρουσιάζω, κατά τα ειωθότα, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (22/01/2024): 568 αεροπλάνα, 265 ελικόπτερα, 11.033 drones, 451 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 14.738 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.205 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.822 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 17.727 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
– Λήξη και γι[‘ απόψε… Στο πρώτο σχόλιο κάτω από το αρχικό κείμενο θα βρείτε, ως είθισται, τον χάρτη της πορείας των στρατιωτικών επιχειρήσεων (κατάσταση έως και το βράδυ 22/01/2024). Πάντα «δια χειρός» Readovka και, πλέον, σε υψηλή ανάλυση. Ανάλογος χάρτης, αλλά «δια χειρός» Rybar’, επίσης σε υψηλή ανάλυση, ακολουθεί στο δεύτερο σχόλιο κάτω από το αρχικό κείμενο.
– UPD: Τελευταίες πληροφορίες, τόσο από ρωσικές, όσο και απο ουκρανικές πηγές, αναφέρουν την εύρεση σε επιχειρησιακή πτήση 12 ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95MS. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς Ρώσων στρατιωτικών αναλυτών, είναι πολύ πιθανό τα μαζικά πλήγματα κατά ουκρανικών στρατηγικών στόχων να ξεκινήσουν περί τις 7 με 8 το πρωί. Ήδη γύρω στις 4 το πρωί αναφέρθηκαν πλήγματα στο Χάρκοβο και τις γύρω περιοχές, ωστόσο αυτά φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν από ρωσικά πυραυλικά συστήματα «εδάφους-εδάφους» με βάση την Περιφέρεια Μπέλγκοροντ και όχι από αέρος.