Ανακοινώθηκαν τα νέα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής-Από ανακοινώσεις χορτάσαμε!

1028

15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα η τελική τιμή για τον καταναλωτή μετά την επιδότηση

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος τα τιμολόγια που θα ισχύσουν για τον μήνα Αύγουστο.

ΔΕΗ 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα, Ήρων 0,495Euro/kWh, Protergia 0,54913 Euro/kWh με περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή. Η τελική τιμή προκύπτει με την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης από τα τιμολόγια των προμηθευτών.

Στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται οι τελικές τιμές καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων φθάνει τον επόμενο μήνα στο 1,136 δισ. ευρώ και απορροφά το 90% της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές, το 100% για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και το 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναμένονται εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών.


Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσουν οι πάροχοι τα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής που θα ισχύσουν στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Αύγουστο την στιγμή που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου διαμορφώνονται για σήμερα Δευτέρα στα 466,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 43% σε σχέση με την χθεσινή ημέρα «σπάζοντας» κάθε αρνητικό (για τους πολίτες) ρεκόρ.

Η σημερινή μέση τιμή αποτελεί νέο ρεκόρ (το προηγούμενο σημειώθηκε την Παρασκευή με 426,92 ευρώ) ενώ είναι ενδεικτικό ότι η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 686,25 ευρώ.

Αιτία της ανόδου είναι ότι η υψηλή ζήτηση (404 γιγαβατώρες συνολικά με προβλεπόμενη αιχμή κοντά στα 10.000 μεγαβάτ το μεσημέρι) καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (43,1 %) ενώ οι ανανεώσιμες πηγές περιορίζονται στο 21,2 %, τα υδροηλεκτρικά στο 9,5 % και ο λιγνίτης στο 13 %.

Σημειώνεται ότι οι υψηλές τιμές του Χρηματιστηρίου δεν μετακυλίονται στον καταναλωτή καθώς από την 1η Ιουλίου έχει τεθεί σε εφαρμογή πλαφόν στην τιμή που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Η διαφορά της τιμής που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο από το πλαφόν που έχει θεσπίσει η Πολιτεία μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος.

Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σπάνε ρεκόρ για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι καιρικές συνθήκες (άπνοια και υψηλές θερμοκρασίες) ανεβάζουν τη ζήτηση και μειώνουν την παραγωγή των αιολικών πάρκων.

Γίνεται τώρα κατανοητό γιατί μία χώρα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να εξαρτάται από τις αμφιλεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τουλάχιστον στο σημερινό στάδιο ανάπτυξής τους και με βάσει τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας