Ελπιδοφόρα νέα ήρθαν από τη Λιβύη για λογαριασμό της ενεργειακής ανεξαρτησίας, γράφει τούρκικο δημοσίευμα και συνεχίζει αναφέροντας ότι ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν δήλωσε ότι 29 νέα κοιτάσματα πετρελαίου και 12 κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί σε ξηρά και θάλασσα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC).
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σε δήλωση επί του θέματος, ο Λίβυος υπουργός ανέφερε ότι προτεραιότητα για τις σεισμικές έρευνες έχουν οι τουρκικές εταιρείες.
Ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν δήλωσε σχετικά:
«Οι τουρκικές εταιρείες έχουν επαρκή εμπειρία στον τομέα αυτό, διαθέτουν επίσης σεισμικά πλοία έρευνας και γεωτρήσεων. Οι τουρκικές εταιρείες έχουν προτεραιότητα στις σεισμικές έρευνες. Δεδομένου ότι η Τουρκία βρίσκεται κοντά στη Λιβύη, η άφιξη πλοίων στην περιοχή θα είναι λιγότερο δαπανηρή και ευκολότερη.»
Προφανώς η πλάστιγγα υπέρ της Άγκυρας γέρνει και για στρατιωτικούς λόγους.
Υπενθυμίζεται, γράφει η Ensonhaber, ότι τα σεισμικά ερευνητικά πλοία στον κόσμο βρίσκονται σε περιορισμένο αριθμό χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Ιταλία, ωστόσο, ο Λίβυος υπουργός επεσήμανε ότι η Τουρκία βρίσκεται πιο κοντά στη Λιβύη από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Νορβηγία.
Και αυτά είναι τα αποτελέσματα όπως έχουμε ξαναπεί της ολιγωρίας της ελληνικής κυβέρνησης ουσιαστικά με την εγκατάλειψη του στρατηγού Χ.Χαφτάρ και τώρα οι Τούρκοι που στήριξαν και στηρίζουν με ένοπλα μέσα, θα δρέψουν επιπλέον οικονομικούς καρπούς (ήδη 12 δισ. δολάρια ως πληρωμή για τα έξοδα της Τουρκίας για μισθοφόρους και στρατιωτική στήριξη έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία).
Ειδικά όμως η αναφορά για θαλάσσια κοιτάσματα μέχρι την ΑΟΖ με την Αίγυπτο σημαίνει ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο όχι απλά δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί αλλά θα κάνουν οτιδήποτε για να ισχυροποιηθεί με τα ελληνικά συμφέροντα να πλήττονται απευθείας.
«Υπάρχουν περιοχές που δίνουν ελπίδες για ανακαλύψεις»
Δηλώνοντας ότι αυτές οι περιοχές δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν για κάποιους λόγους, ο Αούν είπε:
Τα χωρικά ύδατα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Λιβύης καλύπτουν μια ευρεία περιοχή από τα αιγυπτιακά σύνορα μέχρι την Τυνησία. Εκτός από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου όπως το Buri, το Sabrata και το Curf, που έχουν ανακαλυφθεί ειδικά στις δυτικές περιοχές, υπάρχουν πολύ μεγάλες περιοχές που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη.
Υπάρχουν περιοχές που δίνουν ελπίδες για εξερεύνηση στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Μάλτας και μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Ο Υπουργός Αούν δήλωσε ότι ζήτησε από τη διοίκηση της NOC να κάνει σχέδια και έργα για την ανάπτυξη ανακαλύψεων πετρελαίου και φυσικού αερίου και ανέφερε:
«Οι δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη στο 30-40 τοις εκατό των λιβυκών εδαφών και θαλασσών. Δεν έχουν γίνει καν σεισμικές μελέτες στα σημεία που ανέφερα», είπε.
Την ίδια στιγμή η Λιβύη δεν θα εφαρμόσει την «απόφαση μείωσης της παραγωγής πετρελαίου» που έλαβε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) πέρυσι , ο Αούν σημείωσε ότι η Λιβύη χρειάζεται χρηματοδότηση για τις ανάγκες της και ότι η απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.
Ο Αούν σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου για δύο βασικούς λόγους, ο πρώτος από τους οποίους είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να φτάσουν καν το επίπεδο ποσόστωσης που ισχύει για τη Λιβύη και ο δεύτερος είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Λιβύης.
Ο Λίβυος υπουργός είπε ότι η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα έχει σταθεροποιηθεί από τον Ιούλιο του 2022 και η παραγωγή αργού πετρελαίου έφτασε κατά μέσο όρο στο 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.
Ο Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να αυξήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου τους προς τις ευρωπαϊκές χώρες και ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μπορούν να καλύψουν μόνο τις ανάγκες και την εγχώρια κατανάλωση.
«Όταν αυξήσουμε την ημερήσια παραγωγή μας στα 2 εκατομμύρια βαρέλια όπως στοχεύουμε, θα αυξηθούν και οι εξαγωγές πετρελαίου μας στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Αούν.