Αμετανόητος Μητσοτάκης: «Επίτευγμα» που κάηκε η μισή Ελλάδα και φέτος!

310

Τα κυβερνητικά «επιτεύγματα» στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, όπου για ακόμη μια χρονιά κάηκε η μισή Ελλάδα ή «μόνο» 444.500 στρέμματα δασών, δασικών και άλλων εκτάσεων διαφήμισαν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλιας, σε σχετική φιέστα για την αντιπυρική περίοδο.

«Παρόλο που είχαμε περισσότερες ενάρξεις, είχαμε μείωση των στρεμμάτων που κάηκαν στο σύνολο κατά 13,67%. Δηλαδή, 515.000 στρέμματα ο μέσος όρος της 20ετίας, 444.500 στρέμματα το 2024», ισχυρίστηκε ο υπουργός. Εδώ η κυβέρνηση, με αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τρόπο, μέσω του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, προσδιόρισε τον μέσο όρο από το 2005 μέχρι το 2023 για να βγάλει το αποτέλεσμα που τη βολεύει. Επιπλέον, όπως υποστήριξε ο υπουργός, «από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου είχαμε αύξηση κατά 7,42% του αριθμού των πυρκαγιών σε σχέση με τον μ.ό. 20ετίας: 8.844 πυρκαγιές είναι ο μ.ό. και 9.500 το 2024».

Από την κυβερνητική φιέστα απουσίαζαν τα μέτρα για να μην έχουμε νεκρούς πυροσβέστες στα συμβάντα, αφού φέτος τέσσερις άφησαν την τελευταία τους πνοή σε αυτά, αποκαλύπτοντας έτσι τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία συνέχισε την πολιτική όλων των προκατόχων της και έφτασε τον μέσο όρο ηλικίας των μάχιμων πυροσβεστών να είναι περίπου 50 ετών, οδηγώντας στην εξουθένωσή τους.

Κατά την αντιπυρική περίοδο ξεθεώνονται από τις συνεχείς επιφυλακές, τις ατέλειωτες μετακινήσεις, τα κομμένα ρεπό – άδειες – αναπαύσεις, χωρίς να υπάρχει καν ειδική νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία των πυροσβεστών, χωρίς να είναι καν ενταγμένοι στα Βαρέα – Ανθυγιεινά – Επικίνδυνα επαγγέλματα, χωρίς να μεριμνά η υπηρεσία τους έστω για τον στοιχειώδη περιοδικό ετήσιο υγειονομικό έλεγχό τους.

«Ξεχάστηκαν» οι συνέπειες από την απουσία ενός ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού, με έμφαση στην πρόληψη, που η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει ως κόστος. Ούτε έγινε λόγος για τα χιλιάδες οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, τα απαρχαιωμένα μέσα, τα εξαντλημένα και ολιγάριθμα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων.

Αυτό που δεν απουσίασε από την κυβερνητική φιέστα ήταν οι βραβεύσεις επιχειρήσεων και «μη κερδοσκοπικών» εταιρειών για τη δωρεά – μέσω χρηματοδότησης – υπηρεσιών μίσθωσης επιχειρησιακών κέντρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), στο πλαίσιο της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Με δεδομένη την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να δηλώσει ότι «τα δάση τα οποία κάηκαν φέτος ήταν πολύ λιγότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών», ότι «πρώτο μέλημα είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας» και ότι θα ενισχυθεί η χρήση drones, ενώ ευχαρίστησε τους «δωρητές». Κατά τ’ άλλα, είπε ότι «η κλιματική κρίση είναι μαζί μας. Στατιστικά τα πράγματα ξέρουμε ότι θα γίνονται χειρότερα. Ο βαθμός ετοιμότητάς μας πρέπει να βαίνει αυξανόμενος. Τη δουλειά που θα κάνουμε τον χειμώνα θα την βρούμε μπροστά μας το επόμενο καλοκαίρι – η προσπάθεια να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση».

Μόνο που όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από συνέχιση της ίδιας αντιδασικής πολιτικής, που έχει οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες του φυσικού πλούτου τα τελευταία χρόνια, ενώ φέτος κινδύνεψε και ο αστικός ιστός στο Λεκανοπέδιο με μια εργαζόμενη νεκρή. Και αυτό γιατί συνεχίζεται η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας. Το πολυδιαφημισμένο κυβερνητικό πρόγραμμα «AntiΝero» για προληπτικά έργα στα δάση καλύπτει μόνο το 1,5% – 2% των αναγκών, ενώ τα εν λόγω έργα είναι 5 έως 8 φορές ακριβότερα απ’ όσο αν πραγματοποιούνταν με αυτεπιστασία της Δασικής Υπηρεσίας. Γίνονται δε κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους, κοντά σε αστικές ή κατοικημένες περιοχές, και συχνά τα υπολείμματα των καθαρισμών που αφήνουν οι εργολάβοι αποτελούν το προσάναμμα για τις επόμενες καταστροφές.

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας