Αμερικανοί και Βρετανοί ξεχάστε τουρκικές εισβολές και ανθρώπινα δικαιώματα–αγωγό μέσω Τουρκίας!

1432

Σε συνέχεια του άρθρου μου της περασμένης Κυριακής στην «Σημερινή», στο σημερινό παραθέτω επί πλέον λεπτομέρειες για την επιμονή  Αμερικανών και Βρετανών για αγωγό μέσω Τουρκίας, μοιρασιά αερίου με την Τουρκία, να ξεχάσουμε τα πάντα,  εισβολές, κατοχή, προσφυγιά, επιστροφή…

Τζό Μπάιντεν στην Κύπρο 21 Μαΐου  2014

 Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden

Στις 22 Μαΐου 2014, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Κύπρο, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις προοπτικές η Κύπρος να καταστεί παίκτης-κλειδί στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ότι η ανεύρεση των υδρογονανθράκων παρουσίαζε μια μοναδική ευκαιρία για τη μοιρασμένη χώρα μας… (Βλέπε άρθρο Φ.Α. στην «Σ» «Όραμα και καθοδήγηση του Μπαίντεν ο χάρτης αγωγών προς Τουρκία 23.6.2022»).

Τέσσερις μήνες αργότερα –  σε ομιλία  στο Πανεπιστήμιο  Harvard  2 Οκτωβρίου 2014

Μόλις επέστρεψε είπε (ο Μπάιντεν)  από την Κύπρο,  ήταν με τον Αναστασιάδη, επίσης με τον Έρογλου με τις ευλογίες του Αναστασιάδη. Ο Ερντογάν τα έσπασε με τους στρατιωτικούς που ενδιαφέρονταν για τα κατεχόμενα και ενδιαφέρεται για λύση που θα συμφωνηθεί από όλους για δικοινοτική διζωνική νήσο. Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται τα συμφέροντα της Τουρκίας από το αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο να ελευθερώσει όχι μόνο την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα από την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο… Είδε Αναστασιάδη και  Ισραηλινούς και υπάρχει πιθανότητα…Η  Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να διατηρήσει το στάτους κβο στη Κύπρο, μπορεί να συμφωνήσει δίχως να φαίνεται ότι συνθηκολογεί, να κερδίσει και η Κύπρος σημαντικά…Όπως το πετρέλαιο κρατεί τους Κούρδους  στο Ιράκ το ίδιο μπορεί να τερματίσει μια πολύ άδικη κατάσταση που υπάρχει (στην Κύπρο) από την δεκαετία του 1970.  Ο τρόπος (επίλυσης) είναι να μην επιμένουμε στο παρελθόν και τα λάθη αλλά να βλέπουμε τις ευκαιρίες, αν υπάρχει μια win-win κατάσταση για όλους. «Και ο λόγος που το λέω είναι γιατί είμαι Ιρλανδός. Καταλαβαίνουμε από κατοχή… ο Τζιώρτζ Μίτσελ είπε «700 μέρες αποτυχίας και μία επιτυχίας», Πιστεύω θα βρούμε την μία μέρα επιτυχίας».  Μετάφραση Φ.Α από το βίντεο στο σύνδεσμο εδώ –

https://i-epikaira.blogspot.com/2014/10/blog-post.html

Σημαντική επισήμανση από την ιστοσελίδα:  «iEpikaira: “Αυτά ειπώθηκαν τον Οκτώβριο του 2014, πριν να οριστικοποιηθεί ο χάρτης Μπάιντεν (χωρίς να είναι ξεκάθαρο πότε ξεκίνησε η δημιουργία του, το 2015 ή νωρίτερα). Από τότε ήθελαν λύση του Κυπριακού με όχημα την ενέργεια! Απ’ ότι φαίνεται η αρχική σκέψη των Αμερικανών ήταν η κατασκευή του EastMed αλλά στη συνέχεια, αυτό άλλαξε και πήρε την μορφή του χάρτη Μπάιντεν που τον απαλείφει…”

Σημείωση Φ.Α. Ανιστόρητα πράγματα για ανεγκέφαλους οι δηλώσεις  Μπάιντεν για Ερντογάν. Αντίθετα ο Ερντογάν/Τουρκία ενδιαφέρονται και για ολόκληρη την Κύπρο και για το φυσικό αέριο και όχι μόνο! Όσο για την δήλωση George Mitchell (Αμερικανού πολιτικού για την “Good Friday Agreement”) η Βόρειος Ιρλανδία ακόμα να βρει εκείνη την «μία μέρα» της, ίσως έλθει όταν ενωθεί με την μητέρα Ιρλανδία…

«Κατηγορηματική απάντηση» της ΚΚ δια του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη (σημερινού υποψήφιου)  στις δηλώσεις Μπάιντεν (και άλλων) σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» 22/12/2014  απορρίπτοντας την εμπλοκή του φυσικού αερίου στην επίλυση του Κυπριακού.

«…οποιαδήποτε προσπάθεια συζήτησης είτε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, είτε σ’ ένα παράλληλο πλαίσιο του ζητήματος των υδρογονανθράκων θ’ αποτελέσει όχημα για προώθηση σχεδίων Β’ στο Κυπριακό και η κυβέρνηση με τις ενέργειες της δεν θα το επιτρέψει …το περιεχόμενο της απάντησης από πλευράς Τουρκίας είναι αυτό που είναι ήδη γνωστό μέσα από δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, από συνεντεύξεις που έχουν δώσει σε τουρκικά είτε ελληνικά μέσα περί συνδιαχείρισης του θέματος των υδρογονανθράκων…»

Σημ. Φ.Α. Ο Ν. Χριστοδουλίδης ήταν ξεκάθαρα αρνητικός,  αλλά αργότερα μήπως  άλλαξε;  Εκείνο που μετράει βέβαια είναι τι υποστηρίζει σήμερα…

https://i-epikaira.blogspot.com/2014/12/blog-post.html

Ομιλία Σερ Ντέβιντ Χάνει στο Λονδίνο  8 Ιουλίου 2015

Sir David Hannay

Εννέα μήνες αργότερα,  μια άλλη  ομιλία  σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, αυτή τη φορά από τον  «κηδεμόνα»  Σερ Ντέιβιντ Χάνει,  έδωσε τη βρετανική σφραγίδα για αγωγό  μέσω  Τουρκίας. Ενισχύοντας τον Μπάιντεν και «πιέζοντας» την Λευκωσία,  αλλά δεν έχασε την ευκαιρία να εναντιωθεί  στις  συμμαχίες  με το Ισραήλ (σε αντίθεση με τον Μπάιντεν στο Χάρβαρτ).

Υπερτόνισε και αυτός ότι πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν και δώσουμε περισσότερη έμφαση στον οικονομικό  τομέα (δηλαδή εισβολή, κατοχή και συνέπειές  όπως ο Μπάιντεν) χρησιμοποιώντας την ΑΟΖ για αγωγό μέσω Τουρκίας γιατί θα είναι η καλύτερη επιλογή. ΄Ολες οι άλλες θα είναι πιο ακριβές και δεν θα μας…αποδίδουν όσα κέρδη ο αγωγός μέσω Τουρκίας. Αποκλείοντας, όμως,  τη συνεργασία Κύπρου/Ισραήλ/Αιγύπτου/Λιβάνου. Για το Ισραήλ, μάλιστα, είπε ότι, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και τους γείτονές του, δεν είναι σύμμαχος στον οποίο πρέπει να προσβλέπουμε. Και για όσους «ακόμα» επιμένουμε σε ανθρώπινα δικαιώματα Ε/κ προσφύγων μας είπε  «καλή τύχη», και όταν ακούει τη λέξη «ζήτημα αρχών» είπε κυνικά, είναι σαν να μη θέλει ένας διαπραγμάτευση και μας κάλεσε να δούμε το θέμα από οικονομικής πλευράς.

Ο λόρδος Χάνεϊ μπορεί να επικαλείται ότι εκφράζει τη γνώμη του ως ένας «outsider», όμως λίγοι αμφιβάλλουν ότι εκφράζει με ειλικρίνεια την πραγματική γραμμή του Φόρεϊν ́Οφις. (Φ.Α. «Σ» 10.7.2015 «Ο εποικισμός δεν είναι έγκλημα πολέμου!».

https://simerini.sigmalive.com/article/2015/7/10/o-epoikismos-den-einai-egklema-polemou/ ΄

Οι δηλώσεις Σερ Χάνει σήμερα, σε  δεύτερη ανάγνωση, φανέρωσαν ότι γνώριζε για τον σχεδιασμό χάρτη Μπάιντεν και τις προβλέψεις του (όταν εμείς δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή του)   και έτρεξε να υποδαυλίσει τηνσυνεργασία με το Ισραήλ και τα «3+1 σχήματα” υποστηρίζοντας  αγωγό προς Τουρκία.   Ο Λίβανος απλά αναφέρθηκε γιατί γνώριζαν το πρόβλημα οριοθέτησης ΑΟΖ με Ισραήλ και ότι αυτό είχε σχέση με την οριοθέτηση και της Κύπρου. Αναφέροντας τη «συνεργασία Κύπρου/Ισραήλ/Αιγύπτου» (δηλαδή τους αγωγούς φ/α Ισραήλ και Κύπρου προς την Αίγυπτο για μετατροπή σε LNG – βλέπε εδώ https://i-epikaira.blogspot.com/2022/12/blog-post_43.html),  από μόνος του φανέρωσε  ότι ήταν γνώστης (δη το Φόρειν ΄Οφις) των λεπτομερειών του αμερικανικού χάρτη και σε ποια σημεία διαφωνούν οι «κηδεμόνες» του Λονδίνου.  Οι οποίοι παρακολουθούν στενά τα πάντα σιωπηρά μέχρι να χρειαστεί να επέμβουν. (Όπως  το 1964 και το 1974 σε σχέση με την αμερικανική ανάμειξη!)

 Amos Hockstein

Στις 12 Δεκεμβρίου 2022 λοιπόν η «Καθημερινή» μας ενημέρωσε ότι ιδού που «Η Βρετανία επιστρέφει στη Μεσόγειο μέσω Τουρκίας»! « ‘Άγκυρα και Λονδίνο συντονίζονται προκειμένου να συνάψουν τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή με στόχο την προσέγγιση και μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε. Εκ των πραγμάτων η προοπτική ενός τέτοιου άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο τίθεται απέναντι στον άξονα Ελλάδας, Γαλλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αποτελεί και σαφές αντιστάθμισμα σε υφιστάμενες τριμερείς στην περιοχή, με σημαντικότερες εκείνες με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και με το σχήμα 3+1 στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ. Ακόμη και αν αυτός ο άξονας έχει ως κύριο στόχο τη μείωση της επιρροής της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι σαφές ότι συστατικό στοιχείο των τριμερών είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία όμως τυχαίνει να… συνορεύει με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαθέτει κυρίαρχες στρατιωτικές βάσεις σε κυπριακό έδαφος.

https://www.kathimerini.gr/politics/562179784/i-vretania-epistrefei-sti-mesogeio-meso-toyrkias/

Σημ Φ.Α. Το ΗΒ δεν διαθέτει «κυρίαρχες» βάσεις, αποικιακά κατάλοιπα είναι, θέση και Ανώτατου Δικαστηρίου στο ΗΒ.

Ας θυμηθούν  όλα αυτά οι υποψήφιοι(και ψηφοφόροι) τι είπαν τι λένε και πως θα χειριστούν το εθνικό θέμα και τα συμφέροντα της ΚΚ. Ο κυνισμός και η περιφρόνηση των ξένων προς τα δικά μας συμφέροντα και δίκαια και η υποστήριξη προς Τουρκία και τα δικά τους, ζητώντας μας να υιοθετήσουμε γενική αμνησία για «30 αργύρια» μέσω Τουρκίας, είναι πέραν ως πέρα καθαρός  και μπροστά μας.

Η «μία μέρα»

Η βρετανο-τουρκική Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία και ότι συνεπάγεται (δύο κράτη) δεν συμβιβάζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ούτε με ανθρώπινα δικαιώματα.

Είτε λοιπόν,  ζητούμε ξεκάθαρα ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πατρίδας μας για να δούμε εκείνη τη «μία μέρα»  είτε την ξεπουλούμε με αέριο στην Τουρκία και στις εταιρείες πετρελαίου όπως μας καλούν  Αμερικανοί και Βρετανοί και κάποιοι δικοί μας…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 25/12/2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας