Αμερικανοί ειδικοί-Η Ρωσία δεν θα ξεμείνει από πυραύλους-Έρχονται πλήγματα κατά Ουκρανίας

31317

Οι Αμερικανοί παραδέχονται ξεκάθαρα, πως η Ρωσία δεν πρόκειται να ξεμείνει ποτέ από πυραύλους για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Την ωμή αλήθεια που απέφευγε συστηματικά η Δύση το προηγούμενο διάστημα, αποκαλύπτει αμερικανικό think tank, που παρακολουθεί με ιδιαίτερη επιμέλεια την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η έκθεση συντάχθηκε από τον Ian Williams, ο οποίος είναι μέλος του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας και Αναπληρωτής Διευθυντής του Προγράμματος Πυραυλικής Άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).
Στην έκθεσή του επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη εκστρατεία της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το 2023, μάς κατέστησε σαφές ότι είναι «μη ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι η Ρωσία θα ξεμείνει ποτέ από πυραύλους».
Η έκθεση υπογραμμίζει περαιτέρω ότι η Μόσχα πιθανότατα θα είναι σε θέση να οικοδομήσει ή να αποκτήσει την ικανότητα κρούσης μεγάλης εμβέλειας που απαιτείται για να πλήξει καίρια τον πληθυσμό, την οικονομία και τον στρατό της Ουκρανίας «παρά τις κυρώσεις και τους περιορισμούς στις εξαγωγές».

Οι προβλέψεις που δεν επιβεβαιώθηκαν

Πάντως η έκθεση του CSIS έρχεται περισσότερο ως επιβεβαίωση μίας πραγματικότητας, που το τελευταίο διάστημα παρακολουθούν όλοι οι έμπειροι στρατιωτικοί παρατηρητές.
Έρχεται περισσότερο για να διαλύσει τις αυταπάτες της συλλογικής Δύσης ότι υπάρχει περίπτωση να ξεμείνει η Ρωσία από πυραύλους.

Η Ρωσία εξαπολύει ανηλεώς πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία, οι οποίες μάλιστα έχουν ενταθεί με το πέρασμα του χρόνου.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις κατέστρεψαν την οικονομία και τις υποδομές της Ουκρανίας, αποδεκάτισαν την πολεμική της ικανότητα και ακρωτηρίασαν την ενεργειακή της υποδομή.
Με τη βοήθεια των δυτικών εταίρων της και την απόκτηση νέων και προηγμένων συστημάτων αεράμυνας, η Ουκρανία κατάφερε να διατηρήσει τα  εδάφη της.
Ωστόσο, με τη Ρωσία να εξαπολύει συνεχώς πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία, η Δύση είχε καλλιεργήσει εικασίες για πιθανή εξάντλησή τους.
Όταν η Ρωσία άρχισε να αποκτά και να αναπτύσσει ιρανικής κατασκευής  drones καμικάζι τύπου Shahed για να πλήξει στόχους εντός της Ουκρανίας, κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι και Ουκρανοί αξιωματικοί ισχυρίστηκαν ότι η αλλαγή τακτικής πιθανότατα επηρεάστηκε από τα αποθέματα πυραύλων του ρωσικού στρατού.
Μέχρι το τέλος του έτους, τέτοιες εικασίες άρχισαν να φουντώνουν, υπενθυμίζουν οι Eurasian Times.
kinzhal_1.jpg
Μετά από περισσότερους από εννέα μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι η Ρωσία βασίζεται όλο και περισσότερο σε παλαιά συστήματα πυροβολικού.
Εκείνη την εποχή, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν προβλέψει πως η Ρωσία θα εξαντλούσε τα αποθέματα πυρομαχικών της μέχρι τις αρχές του 2023.
Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2023, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας Yuriy Ihnat ανέφερε πως η Ρωσία είχε λιγότερους από 100 σύγχρονους βαλλιστικούς πυραύλους Iskander στο οπλοστάσιό της.
Εκείνη την εποχή, η Ρωσία είχε εντείνει τη χρήση πυραύλων S-300 και S-400 για να πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις σε επίγειους στόχους στην Ουκρανία.
Αυτό υποδηλώνει πως αυτή ήταν η νέα τακτική της Μόσχας για να αποφύγει τη χρήση της ήδη χαμηλής προσφοράς των βαλλιστικών πυραύλων ακριβείας.
Πολλές τέτοιες αναφορές που βασίζονται στις πληροφορίες της Ουκρανίας και στις μεταβαλλόμενες τακτικές του πεδίου μάχης της Ρωσίας έχουν δημοσιευθεί κατά τους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.
Σημειώνεται επίσης ότι οι δυνάμεις της Μόσχας θα ξεμείνουν από πυραύλους σε τρεις μήνες.
Ωστόσο, όλους αυτούς τους μήνες αργότερα, οι επιθέσεις πυραύλων της Ρωσίας συνεχίστηκαν αμείωτα.
drone.JPG

Το CSIS έχει μερικές απαντήσεις!

Η έκθεση τονίζει ότι μέχρι το 2023, η Ρωσία επιτέθηκε σε μια σειρά στρατιωτικών και πολιτικών στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία με ακριβούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Οι στόχοι αυτών των βομβαρδισμών έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και η ένταση και η ποιότητα των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν έχουν επίσης μεταβληθεί.
Τον Μάιο του 2023, στρατιωτικοί αναλυτές παρατήρησαν ολοκαίνουργιους ρωσικούς πυραύλους cruise που εκτοξεύτηκαν κατά της Ουκρανίας
Τότε αυτό είχε αποδοθεί στον αστήρικτο ισχυρισμό, πως το οπλοστάσιο της Ρωσίας είχε συρρικνωθεί και η Μόσχα αναγκαζόταν να ρίξει στη μάχη όπλα που μόλις είχαν κατασκευαστεί.
Ο Colin Kahl, ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως προβλέψει ότι η αναπλήρωση των ρωσικών αποθεμάτων θα είναι «πολύ πιο δύσκολη» λόγω των διεθνών κανονισμών για τις εξαγωγές, ιδιαίτερα σχετικά με την απόκτηση μικροτσίπ.
Ωστόσο, η πρόσφατη έκθεση toy CSIS υποστηρίζει ότι οι εξαγωγικοί περιορισμοί και οι κυρώσεις δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα στη ρωσική παραγωγή πυραύλων.
«Δεν υπάρχει μεμονωμένη λύση για αυτό το πρόβλημα.
Το πολύ – πολύ, οι κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών να μπορούν να περιορίσουν την ποσότητα και την ποιότητα των μέσων που μπορεί να αποκτήσει η Ρωσία».
Όσον αφορά τις εικασίες σχετικά με τη μείωση των αποθεμάτων πυραύλων της Ρωσίας, η έκθεση υποστηρίζει ότι είναι πιθανό η Μόσχα να εξαντλούσε γρήγορα το τμήμα των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που είχε αρχικά ορίσει για την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση».
Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, η Ρωσία συνέχισε να εκτοξεύει πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας, ίσως αποσύροντας πυρομαχικά από άλλα θέατρα επιχειρήσεων.
Η Ρωσία έχει τροποποιήσει αρκετούς πυραύλους εδάφους-αέρος και κατά πλοίων για αποστολές χερσαίων χτυπημάτων.
Επιπλέον, συνέχισε να παράγει πυραύλους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειονότητα (ίσως όλοι) των ρωσικών πυραύλων cruise στο σημερινό απόθεμα της Ρωσίας είναι προϊόντα της στρατιωτικής περιόδου στην Ουκρανία.
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η εξάντληση των προπολεμικών αποθεμάτων πυραύλων έχει αλλοιώσει τη σύνθεση των σύγχρονων ρωσικών πληγμάτων.
Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έχουν μετατοπιστεί από πυραυλικά συστήματα υψηλών προδιαγραφών, όπως πύραυλοι cruise, προς λιγότερο αποτελεσματικά, λιγότερο ακριβά συστήματα «χαμηλού επιπέδου» όπως τα φονικά drones Shahed-136.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους του αεροπορικού πολέμου της Ρωσίας.
«Ωστόσο, η πτώση της ποιότητας των ρωσικών πληγμάτων μεγάλης εμβέλειας είναι απίθανο να συνεχιστεί. Αντίθετα, η συνολική σύνθεση των ρωσικών συνδυασμών κρούσης πιθανότατα θα εξισορροπηθεί καθώς η χρήση των ρωσικών πυραύλων γίνεται πλήρως συνδεδεμένη με το πόσους πυραύλους μπορεί να παράγει.
x_59_2.JPG

Αλλά είναι απίθανο να μηδενιστεί η ρωσική παραγωγή cruise και βαλλιστικών πυραύλων ανώτερης τεχνολογίας.
Επιπλέον, η έκθεση παρατηρεί ότι παρά τους ελέγχους εξαγωγών βασικών μικροηλεκτρονικών εξαρτημάτων, η Ρωσία συνέχισε να κατασκευάζει πυραύλους αποκτώντας αυτά τα εξαρτήματα δυτικής παραγωγής μέσω τρίτων φιλικά προσκείμενων χωρών.
Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις που ανέσυραν και εξέτασαν τα συντρίμμια αυτών των πυραύλων.
Η έκθεση σημειώνει ότι οι κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών μπορούν απλώς να κάνουν πιο δύσκολη και ακριβότερη την παραγωγή του πυραύλου, περιορίζοντας τον αριθμό των πυραύλων που θα μπορούσε να παράγει η Ρωσία.
«Αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει την ικανότητα να κατασκευάζει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θα συνεχίσει να τα εκτοξεύει στην Ουκρανία.
Αυτή η πραγματικότητα δεν θα αλλάξει μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος».
Αναλύοντας την πρόσφατη επίθεση με πυραύλους της Ρωσίας, η έκθεση αναφέρει ότι, σε αντίθεση με τους στόχους στους οποίους είχαν προσηλωθεί οι Ρώσοι το 2022, οι ρωσικές επιχειρήσεις πυραύλων και drones από τον Μάιο κατευθύνονταν σε κάτι που φαίνεται να είναι μια ευρύτερη και λιγότερο προβλέψιμη επιλογή στόχων.
patriot_3.jpg

Η Ρωσία διευρύνει την εμβέλεια των πληγμάτων – Δύσκολες επιλογές για Ουκρανία

Το τελευταίο διάστημα η Ρωσία έχει διευρύνει την εμβέλεια των πληγμάτων της σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευθεί τα ασθενέστερα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας σε άλλες περιοχές που δεν προστατεύονται τόσο καλά όσο η πρωτεύουσα Κίεβο ή άλλες πόλεις πρώτης γραμμής που δέχονται συχνά επιθέσεις.
Η έκθεση σημειώνει ότι ο σημερινός στόχος της Ρωσίας είναι πρωτίστως να διατηρήσει την Ουκρανία εκτός ισορροπίας κατά τις αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις της στο Νότο και να αναγκάσει το Κίεβο να ανακατευθύνει την ικανότητα αεράμυνάς του για να υπερασπιστεί τις πόλεις του.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι ο ρωσικός στρατός αναζητά συνεχώς ανοίγματα και αδυναμίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελός τους.
«Δεδομένης της περιορισμένης δυνατότητας της ουκρανικής αεράμυνας, μια γενικευμένη και απρόβλεπτη εκστρατεία κρούσης θα αναγκάσει την Ουκρανία να κάνει δύσκολες επιλογές μεταξύ της υπεράσπισης των πόλεων της και των ζωτικών υποδομών και της παροχής αρτιότερης αεράμυνας για τα στρατεύματά της στην πρώτη γραμμή», αναφέρει η έκθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας