Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία όπως μεταδίδονται από την ιστοσελίδα του CNN Türk μόνο προβληματισμό μπορούν να προκαλέσουν. Όχι μόνο για τα αμερικανικά μπράβο στην Τουρκία για τη στάση της στο ουκρανικό αλλά και για τη μεγάλη ικανοποίηση που εκφράζουν οι ΗΠΑ βλέποντας την «άμβλυνση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»!
Συγκεκριμένα:
«Η Τουρκία υπήρξε πολύ αποφασισμένη να υποστηρίξει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Στη νέα περίοδο, θέλουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία». Οι δηλώσεις γίνονται από τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Άγκυρα, Jeffry Flake. «Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει την αρχή για περαιτέρω συνεργασία κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρέσβης.
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Jeffry Flake ξεκίνησε την ομιλία του στη δεξίωση που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για την 247η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας του λέγοντας «Καλώς ήρθατε» στα τουρκικά και συνέχισε με επαίνους για την Τουρκία.
«Καμία άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία δεν θα μπορούσε να θέσει υπό έλεγχο τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – εφαρμόζοντας τη Συνθήκη του Montreux. Και καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να πετύχει τη διευκόλυνση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Flake, προσθέτοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων της Τουρκίας αποτελεί παράδειγμα για άλλες χώρες.
Τα μηνύματα του Flake δεν ήταν μόνο στην ομιλία του. Απάντησε επίσης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με καυτά θέματα της επικαιρότητας. «Θέλουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία με την Τουρκία τη νέα περίοδο», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, εφιστώντας την προσοχή σε τρεις τομείς.
«Έχουμε σπουδαίους εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία. Ο εμπορικός μας όγκος ανέρχεται σήμερα σε 33 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένουμε να αυξηθεί περαιτέρω. Ο δεύτερος τομέας είναι ο δεσμός μεταξύ των λαών μας. Στον τομέα του τουρισμού, 1,8 εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να έρθουν στην Τουρκία φέτος. Αναμένουμε αύξηση των προγραμμάτων ανταλλαγής και των εκπαιδευτικών ευκαιριών. Στον τομέα της ασφάλειας, έχουμε μια συνεχιζόμενη συνεργασία. Η Τουρκία είναι η δεύτερη ισχυρότερη χώρα στο ΝΑΤΟ. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα παραμείνει ισχυρή και σε λειτουργία με το ΝΑΤΟ».
Ο Flake προσέθεσε «Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για να αποτρέψουμε τη Ρωσία από το να παραβιάσει τις κυρώσεις. Μοιραζόμαστε επίσης τις πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας με τους Τούρκους ομολόγους μας».
Ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αν και του υπενθυμίστηκε ότι, παρά το γεγονός ότι ο νέος νόμος για την τρομοκρατία στη Σουηδία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου, οι διαμαρτυρίες υποστηρικτών τρομοκρατικών οργανώσεων στους δρόμους της Στοκχόλμης συνεχίζονται και δεν έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι αναμενόμενες από την Τουρκία εκδόσεις, ο Flake υποστήριξε ότι είναι καιρός η Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Οι χώρες έχουν νόμους για την ελευθερία της έκφρασης στο θέμα των διαδηλώσεων και αυτό εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του συντάγματός τους, αλλά η Σουηδία λαμβάνει μέτρα κατά όσων χρηματοδοτούν την τρομοκρατία. Και αυτό είναι καλό, είμαστε ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχουν λάβει και ήρθε η ώρα να γίνουν μέλη. Η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα ήταν η αρχή για περισσότερη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας».
Ο Πρέσβης Flake αξιολόγησε επίσης τη θέση στο Αμερικανικό Κογκρέσο ότι «θα πρέπει να γίνει η πώληση F-16 στην Τουρκία αν η Σουηδία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» – θέση που προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας.
«Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει το θέμα των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, για αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για την πώληση των F-16, αλλά τα μέλη του Κογκρέσου έχουν επίσης δικαίωμα λόγου και έχουν πολύ έντονη άποψη για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Και αναφορικά με την άμβλυνση των σχέσεων με τη γειτονική Ελλάδα μετά την καταστροφή από τον σεισμό στην Τουρκία. Ο Αμερικανός πρέσβης Flake προχώρησε στην κάτωθι αξιολόγησ: «Είναι υπέροχο να βλέπουμε την Άγκυρα και την Αθήνα να συνυπάρχουν ειρηνικά. Και στις δύο χώρες έχουν εκλεγεί νέες κυβερνήσεις. Είναι μια καλή στιγμή για να συνεχιστεί αυτή η θετική ατμόσφαιρα».