Αμαρτωλές συμβάσεις με κονδύλια της ΕΕ-Εισαγγελική έρευνα για το «γαλάζιο» πάρτι-αναθέσεων

946

Ακόμη ένα σκάνδαλο φωτογραφικών αναθέσεων για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Βέροιας ύστερα από μηνυτήρια αναφορά και αφορά κατασπατάληση δημόσιου και ευρωπαϊκού χρήματος φέρνει στο φως το Documento. Πρωτοστάτες εμφανίζονται το υπουργείο Τουρισμού, ο πρώην δήμαρχος Νάουσας και δύο αδέρφια που μέσα από διάφορες εταιρείες φαίνεται ότι έχουν λάβει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέχρι και για ανύπαρκτα έργα, ακόμη και ως προμηθευτές του ίδιου τους του εαυτού.

Μέσα από μια σειρά νομιμοφανών αλλά εύλογα ύποπτων κινήσεων και με την εμπλοκή δημόσιων φορέων φαίνεται πως εταιρεία που δεν πληρούσε καν τα απαραίτητα κριτήρια και συστάθηκε με σκοπό να συμμετάσχει σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς ανέλαβε τη διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου 3-5 Πηγάδια στη Νάουσα.

Η εν λόγω εταιρεία, που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού για εκσυγχρονισμό χιονοδρομικών κέντρων, έχει λάβει έγκριση για 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πιο απίστευτο είναι πως φαίνεται ότι υπερκοστολόγησε προϊόν που στην αγορά κοστίζει μόλις 50.000 ευρώ για να λάβει 3,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο. Το ακόμη καλύτερο; Το επίμαχο προϊόν το προμηθεύεται το ίδιο πρόσωπο μέσω άλλης εταιρείας ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος…

Η ιστορία των φωτογραφικών αναθέσεων και όλων όσα ακολούθησαν θυμίζουν κατά πολύ τον τρόπο με τον οποίο οι «γαλάζιοι ημέτεροι» του Κυριάκου Μητσοτάκη ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο και καταχρώνται ευρωπαϊκό χρήμα. Πάντα με τις ευλογίες των εκλεκτών της κυβέρνησης.

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Μερικά από τα δεδομένα που θα αναλύσουμε έχουν κατατεθεί στη Βουλή με γραπτή ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βασίλη Κόκκαλη προς την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς ποτέ να απαντηθούν. Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2021 με απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη αποφασίστηκε η ένταξη του έργου «SUB2: Τουριστική ανάπτυξη Ορεινός Τουρισμός – Δράση 16931» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και έδινε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να καταθέσουν φάκελο για επενδυτικό σχέδιο με στόχο τον εκσυγχρονισμό χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα.

Ούτε 20 ημέρες μετά, στις 23 Δεκεμβρίου 2021, η δημοτική αρχή Νάουσας προκηρύσσει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση του Χιονοδρομικού Κέντρου 3-5 Πηγάδια. Είναι αξιοπερίεργο πως παρότι ο διαγωνισμός προκηρύσσεται μόλις δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και ενώ μεσολαβούν οι διακοπές, στις 7 Ιανουαρίου 2022 γίνεται η ανάδειξη του μισθωτή και στις 20 του μηνός ο πρώην δήμαρχος Νίκος Καρανικόλας –την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ανέλαβε πρόεδρος της Attica Bank Properties– ως νόμιμος εκπρόσωπος του δήμου συνάπτει σύμβαση μίσθωσης του χιονοδρομικού κέντρου.

Μισθωτής με εκπροσώπους τους Αλέξανδρο και Γεώργιο Νουλίκα ήταν η εταιρεία Ορεινός Τουρισμός ΙΚΕ Υπηρεσίες Χιονοδρομικού Κέντρου, στην οποία παραχωρήθηκε η πλήρης κυριότητα των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού για 23 ολόκληρα χρόνια με αντίτιμο το ευτελές ποσό των 16.000 ευρώ ετησίως. Η εταιρεία πήρε έκπτωση στο μίσθωμα της τάξης του 50% με σκοπό την… ανάπτυξη και τη λειτουργία της επιχείρησης με σύγχρονα κριτήρια, ενώ μόνο ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνει ο δήμος είναι τουλάχιστον κατά 11.000 ευρώ υψηλότερος!

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η εταιρεία που εκπροσώπησαν στην πλειοδοτική δημοπρασία οι Αλ. και Γ. Νουλίκας ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή μόλις τέσσερις μέρες μετά την προκήρυξη για τη μίσθωση του χιονοδρομικού κέντρου. Το εταιρικό της κεφάλαιο ήταν μόλις 1.000 ευρώ, οπότε γεννάται το ερώτημα πώς μπόρεσαν να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές συμμετοχής αλλά και καλής εκτέλεσης για τον διαγωνισμό.

Μάλιστα στις 13 Δεκεμβρίου, προτού καν προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση, ο δήμος ανέθεσε σε εταιρεία μελέτη σχετικά με το επίμαχο έργο με κόστος 25.000 ευρώ. Ο δήμος δηλαδή πριν να προχωρήσει στη μίσθωση του χιονοδρομικού φαίνεται να γνωρίζει για την ύπαρξη του προγράμματος το οποίο φέρεται να ανέλαβε φωτογραφικά ο μόνος πλειοδότης, ο οποίος άλλωστε δεν θα μπορούσε να καταθέσει φάκελο για ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψής αν δεν ήταν ιδιοκτήτης χιονοδρομικού.

 

Εταιρεία-φάντασμα

Λίγο αργότερα, στις 25 Οκτωβρίου 2023, το υπουργείο Τουρισμού δημοσιεύει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης – οδηγό εφαρμογής για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων Χιονοδρομικών Κέντρων», υποέργο 2: «Ορεινός Τουρισμός». Μόλις έξι μέρες μετά η προαναφερθείσα εταιρεία υπέβαλε αίτηση ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου της, το οποίο αξιολογήθηκε από την εταιρεία REMACO ΑΕ για χρέη της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) του υπουργείου Τουρισμού.

Η κίνηση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το πώς είναι δυνατόν η εταιρεία να υποβάλει business plan μόλις πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μοιάζει να το είχε έτοιμο στο συρτάρι και να περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να το ανασύρει.

Μάλιστα η εν λόγω εταιρεία δεν πληρούσε καν τα κριτήρια για να πάρει τη χρηματοδότηση. Και αυτό διότι συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 ως ιδιωτική κεφαλαιουχική (ΙΚΕ), στην πορεία άλλαξε σε ανώνυμη (ΑΕ) και δεν είχε συμπληρώσει δύο χρόνια λειτουργίας, ενώ από τον πρώτο κιόλας χρόνο είχε δηλώσει ζημία 250.000 ευρώ, άρα δεν πληρούσε απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβει έγκριση για την επιδότηση. Αυτό βέβαια δεν πτόησε κανέναν ελεγκτικό φορέα.

Σημαντική πτυχή της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι τα 3-5 Πηγάδια είναι το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα που διαθέτει τεχνητή χιόνωση. Βέβαια στο χρηματοδοτούμενο με ευρωπαϊκό χρήμα πρόγραμμα αναβάθμισής του προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τεχνητής χιονόπτωσης. Μάλιστα το αντίστοιχο ποσό από τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 7.400.000 ευρώ, ήτοι στο 74% του συνολικού προϋπολογισμού. Από αυτό το ποσό δε μόνο τα 3.600.000 προορίζονται για το μηχάνημα αυτόματης παραγωγής χιονιού με ονομασία Fun Gun TR10.

Σημαντική λεπτομέρεια: Το συγκεκριμένο μηχάνημα κοστίζει μόλις 50.000 ευρώ. Πρόκειται λοιπόν για σκανδαλώδη υπερτιμολόγηση. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Οι ελεγκτές που ανέλαβαν να εξετάσουν τον φάκελο δεν έδωσαν καμία βάση στο εν λόγω κόστος ή πρόκειται για διαβολική παρεξήγηση που ωστόσο πρέπει να εξηγηθεί; Αν οι τιμές αγοράς για το συγκεκριμένο προϊόν ισχύουν –άλλωστε η τιμή αυτή πιστοποιείται από κατοχύρωση σε άλλο ανοιχτό διαγωνισμό–, τότε μιλάμε για τεράστια κατασπατάληση και κοροϊδία συνάμα, που μάλιστα φέρει και την υπογραφή της υπουργού Τουρισμού Ολ. Κεφαλογιάννη, η οποία είναι πλέον γνωστή για τις ανάγκες της σε μπορντοροδοκόκκινες μπουχάρες και coffee tables.

Ενδεικτικό της κοροϊδίας είναι ότι στο business plan της εταιρείας και στο μισθωτήριο του χιονοδρομικού κέντρου, για τα οποία έχει γνώση το Documento, δηλώνεται πως η εταιρεία έχει παραλάβει 20 κανόνια τεχνητής χιόνωσης. Αρα ποια ήταν η ανάγκη ένταξης συστημάτων τεχνητής χιόνωσης στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης;

Βέβαια, όλα τα παραπάνω ευνοούν την εταιρεία των αδερφών Νουλίκα και με το παραπάνω. Είναι αυτό που λέμε Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει και αυτό διότι τα δύο αδέρφια είναι οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι μηχανημάτων χιονοδρομίας που αφορούν την τεχνητή χιόνωση (εταιρεία TecnoAlpin). Δηλαδή μέσα από τις φερόμενες ως κατευθυνόμενες αναθέσεις οι Αλ. και Γ. Νουλίκας είναι προμηθευτές του εαυτού τους, έχοντας πάρει έγκριση για πολλά εκατομμύρια ευρώ.

 

Νομικές ενέργειες

Η εταιρεία Ιππίας, η οποία είχε δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό μίσθωσης του χιονοδρομικού κέντρου και απερρίφθη, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της προς την Οικονομική Επιτροπή Δήμου Νάουσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό οδήγησε τους αδερφούς Νουλίκα να καταθέσουν αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση, την οποία έχασαν.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η Ιππίας για την εταιρεία των αδερφών Νουλίκα: «Το συνολικό ύψος επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, ποσό που συμπεριλαμβάνει την κρατική ενίσχυση, παρόλο που αυτή δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, υπολογίζοντας αυθαίρετα το ποσό της κρατικής επιδότησης αλλά ακόμα και θεωρεί βέβαιο ότι το επιχειρηματικό σχέδιο της συμμετέχουσας εταιρείας θα τύχει αποδοχής από το πρόγραμμα επιδότησης του Αναπτυξιακού Νόμου που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή του από το υπουργείο Ανάπτυξης. Το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης… έχει υπολογίσει ότι το ελάχιστο αποδεκτό κεφάλαιο επένδυσης ώστε να καταστεί βιώσιμο το χιονοδρομικό κέντρο ανέρχεται σε 8.030.000,00 ευρώ (9.957.200,00 ευρώ με ΦΠΑ 24%)… θεωρούμε ότι το δηλωθέν επενδυτικό κεφάλαιο των 500.000,00 ευρώ που έχει δηλωθεί από τη συμμετέχουσα εταιρεία, αποδεχόμενοι και εμείς αυθαίρετα ότι θα τύχει έγκρισης, δεν είναι ικανό ούτε για την ολοκληρωμένη σύνταξη αλλά και έγκριση των απαιτούμενων πολεοδομικών αδειών αλλά και αδειών λειτουργίας των επί μέρους δραστηριοτήτων του χιονοδρομικού κέντρου».

Εν συνεχεία και κάνοντας αναφορά σε διάφορες οικονομικές λεπτομέρειες του επενδυτικού σχεδίου η επιστολή καταλήγει διερωτώμενη: «Εκτός αν η συμμετέχουσα εταιρεία έχει καταθέσει ψευδή επενδυτικό σχέδιο ή δεν έχει την απαιτούμενη οικονομική επάρκεια για την ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου, οπότε εγείρονται θέματα για την ομαλή λειτουργία του κέντρου και συμφερόντων του Δήμου Νάουσας».

Σε σχετική μήνυσή του μάλιστα προς τον εισαγγελέα ο εκπρόσωπος της παραπάνω εταιρείας κάνει λόγο για προφανείς παράνομες ενέργειες και μεταξύ άλλων αναφέρει σχετικά στη μηνυτήρια αναφορά ότι «ο Δήμαρχος Νάουσας, κ. Καρανικόλας Νικόλαος, στις 21-12-2021 προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό εκμίσθωσης του χιονοδρομικού κέντρου 3-5- Πηγάδια… προκειμένου οι έμποροι και αποκλειστικοί αντιπρόσωποι μηχανημάτων χιονοδρομίας, εγκατάστασης χιονοδρομικών αναβατήρων, εγκατάστασης τεχνητής χιόνωσης, Αλέξανδρος Νουλίκας και Γεώργιος Νουλίκας, να λάβουν την επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για το έργο της αναβάθμισης του χιονοδρομικού κέντρου 3-5 Πηγάδια, υποβάλλοντας σχέδιο επένδυσης».

 

Γνωμοδότηση-κόλαφος

Για την υπόθεση έχει κληθεί να γνωμοδοτήσει ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Γιώργος Θεοδωρακόπουλος για λογαριασμό ενδιαφερόμενων από την τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Νάουσας, ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η οικονομική προσφορά της εταιρείας με την επωνυμία ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΚΕ είναι απαράδεκτη, λόγω του γεγονότος ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις της επίμαχης διακήρυξης», ενώ σε άλλο σημείο διαπιστώνει: «Περαιτέρω αμφιβολίες ως προς την πληρότητα της υποβληθείσας Πρότασης Αξιοποίησης Ακινήτου δημιουργούνται από το εξαιρετικά μικρό μέγεθος της Πρότασης, που ανέρχεται… ουσιαστικά σε δεκαπέντε σελίδες, σε σχέση με το σημαντικό ποσό της επένδυσης… Αλλωστε, οι γενικές και αόριστες αναφορές, κατά περίπτωση και αντιγραφές, των όρων της Διακήρυξης δεν συνθέτουν μια πλήρη, εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση αξιοποίησης ακινήτου κατά τις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας και της επίμαχης διακήρυξης».

 

Αναθέσεις για όλα τα χιονοδρομικά

«Βίος και πολιτεία» είναι η επιχειρηματική ζωή των αδερφών Νουλίκα, αφού η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε πράματα και θάματα. Τα αδέρφια έχουν ακόμη μία ομόρρυθμη εταιρεία, για να μην έχει υποχρέωση αναλυτικού ταμείου, με την επωνυμία Μόντε Νουλίκας, στην οποία γίνεται πάρτι αναθέσεων για πολλά χιονοδρομικά κέντρα. Για του λόγου το αληθές μόνο για τον εκσυχρονισμό του χιονοδρομικού  κέντρου Καλαβρύτων ανέλαβε έργο 22 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό των αναθέσεων μέσω των οποίων η εταιρεία απολαμβάνει τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων με τις ευλογίες της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι φέρεται να πήρε 250.000 ευρώ για εκχιονισμό στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού ενώ ήταν κλειστό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας