Αλβανοί κατέλαβαν την εξουσία στη σερβική Β.Μιτρόβιτσα-Σερβικές δυνάμεις στα σύνορα Κοσόβου

    1441

    Οι Αλβανοί κατέλαβαν την εξουσία στη σερβική Βόρεια Μιτροβίτσα κατά παράβαση όλων των Συνθηκών μεταδίδουν εκτάκτως σερβικά ΜΜΕ πιέζοντας τον πρόεδρο της χώρας, Α.Βούτσιτς να δώσει εντολή επέμβασης στον σερβικό Στρατό.

    Τις τελευταίες 48 ώρες ο σερβικός Στρατός ενίσχυσε τις δυνάμεις του κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο μεταφέροντας άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό. Μάλιστα ορισμένες σερβικές πηγές αναφέρουν πως έχουν ήδη αναπτυχθεί σερβικά MLRS στοχοποιώντας την Πρίστινα.

    Παράλληλα μαχητικά J-22 και ελικόπτερα Mi-35M, Η-145M πέταξαν κατά μήκος των συνόρων.

    Σύμφωνα με ορισμένους αυτόπτες μάρτυρες, 12 ελικόπτερα απογειώθηκαν από την κατεύθυνση της Νις προς τη Ράσκα και τη διοικητική γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Ορισμένα ελικόπτερα εκτέλεσαν πολύ χαμηλές πτήσεις, ως 100 μέτρα, κοντά στη διοικητική γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Μπράτισλαβ Γκάσιτς, επισκέφθηκε το Σύνταγμα Χωροφυλακής στο Κράλιεβο και έλαβε την διαβεβαίωση πως οι ειδικές δυνάμεις της χωροφυλακής είναι πανέτοιμες να εισέλθουν όποτε τους ζητηθεί στο Κόσοβο. Ο Γκάσιτς σημείωσε ότι όλες οι δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης πολεμικής ετοιμότητας.

    Επιπλέον, ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας επιθεώρησε τα σερβικά στρατεύματα που βρίσκονται στην Ράσκα, μια ανάσα από το Κόσοβο.

    Οι Αλβανοί κατέλαβαν την εξουσία στη σερβική Βόρεια Μιτρόβιτσα!

    “Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου άρπαξαν την εξουσία στον δήμο Severna Mitrovica, στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια”.

    Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου ο επικεφαλής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια υπό την κυβέρνηση της Σερβίας, Πέταρ Πέτκοβιτς.

    «Οι Αλβανοί, μέσω νομικής βίας και μονομερών ενεργειών, κατέλαβαν τις έδρες των Σέρβων στο σερβικό δήμο Kosovska Mitrovica, αν και κανείς δεν τους ψήφισε και δεν έχουν καμία υποστήριξη από τον σερβικό λαό», είπε ο Πέτκοβιτς.

    «Τα γεγονότα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο κύριος στόχος της Πρίστινα και του Αλμπίν Κούρτι είναι να μην υπάρχει ούτε ένας Σέρβος στο βορρά», τόνισε ο Πέταρ Πέτκοβιτς.

    Την Τετάρτη, δυνάμεις της «αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου» εισέβαλαν στο δήμο, πραγματοποίησαν συνεδρίαση του συμβουλίου, στην οποία διόρισαν Αλβανούς βουλευτές . Οι διορισμένοι βουλευτές έδωσαν «όρκο» στα Αλβανικά, ενώ μετά «εξέλεξαν» ως επικεφαλής του δήμου τον Αλβανό Nejat Uglyanin.

    Καθόλη τη διάρκεια η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου βρισκόταν έξω από το κτήριο του τοπικού κοινοβουλίου.

    Δείτε βίντεο

    Ζητούν άμεση αποκλιμάκωση

    Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και ζητούν άμεση αποκλιμάκωση. Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ. «Γνωρίζω ότι τα δύο μέρη επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τους προτρέπω να το πράξουν», τόνισε. «Πρέπει να επιστρέψουν στον διάλογο και να καταπνίξουν την τάση να λύνουν τις διαφορές τους στους δρόμους».

    Στο βόρειο Κόσοβο σταθμεύει μια μικρή δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EULEX) αποτελούμενη από 134 Πολωνούς, Ιταλούς και Λιθουανούς αστυνομικούς. Το Σάββατο, οβίδα κρότου-λάμψης έσκασε κοντά σε όχημα της EULEX, χωρίς να υπάρξουν ζημιές ή τραυματισμοί. Οι Σέρβοι υποστηρίζουν πως η συμφωνία με την οποία έληξε ο πόλεμος του 1999 επιτρέπει την ανάπτυξη 1.000 Σέρβων στρατιωτών στο βόρειο Κόσοβο σε περίπτωση που κινδυνεύει ο σερβικός πληθυσμός.

    Η Πρίστινα υποστηρίζει ότι αυτή η πρόβλεψη δεν ισχύει και ότι η είσοδος Σέρβων στρατιωτών θα ισοδυναμούσε με διχοτόμηση και απώλεια ελέγχου της περιοχής.

    Η Ρωσία απηύθυνε χθες έκκληση για διπλωματική διευθέτηση αλλά και «εγγύηση των δικαιωμάτων των Σέρβων». «Υποστηρίζουμε τις ειρηνικές προσπάθειες επίλυσης, ώστε η κατάσταση να εκτονωθεί με διπλωματικά μέσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ομως το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο από τη σύλληψη του πρώην αστυνομικού.

    «Πέρα από τη σύλληψη, υπάρχουν δεκάδες λόγοι για τους οποίους το Βελιγράδι και οι Σέρβοι του Κοσόβου χρόνια προειδοποιούν», υπογράμμισε ο επικεφαλής του σερβικού γραφείου για το Κόσοβο, Πέταρ Πέτκοβιτς.

    «Οι Σέρβοι στα οδοφράγματα στέλνουν κραυγή προς τη διεθνή κοινότητα, αλλά αυτή δεν ακούει».

    Προσωπικές επιστολές προς τους ηγέτες των πέντε χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο (Ελλάδας, Ισπανίας, Κύπρου, Ρουμανίας και Σλοβακίας) ανακοίνωσε ότι θα στείλει ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενόψει της υποβολής της υποψηφιότητας του Κοσόβου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    «Εργαζόμαστε ώστε να πείσουμε τα μέλη της Ε.Ε. που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο να εμποδίσουν την κατάθεση της υποψηφιότητας, εφόσον το καθεστώς της περιοχής βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να συζητηθεί κάτι τέτοιο», είπε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ιβιτσα Ντάσιτς. Η κατάθεση της υποψηφιότητας της Πρίστινας αναμένεται μεθαύριο Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου. Ο διάλογος ανάμεσα στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, υπό την αιγίδα του Ευρωπαίου μεσολαβητή Μίροσλαβ Λάιτσακ, έχει στόχο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις όσο χρειάζεται ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ενταξιακή πορεία της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο διάλογος δεν έχει καρποφορήσει.

    Κόσοβο: Στο τραπέζι το “μοντέλο των δύο Γερμανιών”

    Έντονη διπλωματική δραστηριότητα αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

    Ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μιροσλαβ Λάιτσακ, και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, επισκέφτηκαν τηΤρίτη (13/12) την Πρίστινα, όπου συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου, ενώ σήμερα Τετάρτη (14/12) βρίσκονται στο Βελιγράδι.

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η γαλλογερμανική πρόταση που βασίζεται στο μοντέλο των δύο Γερμανίων από το 1971, όταν συμφωνήθηκε εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΟΔΓ) και τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) χωρίς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση.

    Ο Γκαμπριέλ Εσκομπάρ δήλωσε από την Πρίστινα ότι “η πρόταση αυτή έχει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ”. Ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ ευαίσθητο σημείο και απαιτείται αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές ώστε να μην προκαλούνται εντάσεις που θα βλάψουν τον διάλογο.

    Ο Εσκομπάρ κατά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι κατέστησε σαφές ότι πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και να επιτραπεί η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων που συμφωνήθηκε το 2013 στις Βρυξέλλες.

    Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος ήταν σαφής και για το αίτημα της Σερβίας να έχει στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο.

    “Οι ΗΠΑ αντιτίθενται κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο επιστροφής σερβικών δυνάμεων στο έδαφος του Κοσόβου. Θέλω επίσης να πω ότι το Κόσοβο έχει πολύ ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ. Απορρίπτω οποιαδήποτε επιστροφή σερβικών δυνάμεων στο Κόσοβο” τόνισε ο Εσκομπάρ σε συνέντευξη του στην αλβανική υπηρεσία του Radio Free Europe.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας