Αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης ισχύος – Νέα τάξη σε ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία – Τι σημαίνουν οι εξελίξεις για Ουκρανία, Μέση Ανατολή και αγορές

44
Καθώς ΗΠΑ και Κίνα μιλούν για «πλήρη επαναφορά» και η Ρωσία σφίγγει δεσμούς με το Πεκίνο, οι αγορές δείχνουν απρόσμενη ψυχραιμία – Τι σημαίνει αυτό για τον νέο παγκόσμιο συσχετισμό ισχύος
«Είθε να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς» είναι μια φράση που θεωρείται –λανθασμένα– ως αρχαία κινεζική κατάρα.
Η βασική ιδέα είναι πως οι «ενδιαφέροντες» καιροί είναι πιο πιθανό να είναι ταραχώδεις και δύσκολοι, παρά εύκολοι και άνετοι.
Σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank, δεδομένου ότι πλέον ζούμε σε μια εποχή στην οποία παγιωμένες ορθοδοξίες, όπως «το ελεύθερο εμπόριο είναι πάντοτε και παντού καλό», «η διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες» και «ποτέ δεν θα υπάρξει Αμερικανός Πάπας», ανατρέπονται, είναι δίκαιο να πούμε ότι το παρόν κλίμα πληροί τα κριτήρια του «ενδιαφέροντος».
Τα σημαντικά νέα των αγορών είναι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών στη Γενεύη το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Scott Bessent δήλωσε πως οι συνομιλίες σημείωσαν «ουσιαστική πρόοδο», ενώ ο Κινέζος Αντιπρόεδρος He Lifeng εξήρε επίσης τη «σημαντική πρόοδο», χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.
Ο Πρόεδρος Trump, λέει η Rabobank, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τις συνομιλίες ως «πλήρη επαναφορά» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, αλλά, αν πράγματι ισχύει αυτό, τότε ο θετικός τόνος στις αγορές σήμερα φαίνεται υποτονικός.
Ίσως πρόκειται για μία από εκείνες τις περιπτώσεις βάσει των οποίων η απροθυμία των traders να τιμολογήσουν κατά γράμμα αυτά που λέγονται λειτουργεί στην πράξη, καθώς η βαθιά απόκλιση συμφερόντων σημαίνει ότι είναι απίθανο να υπάρξει ουσιαστικό περιεχόμενο στη συμφωνία.
Τα στοιχεία ενεργητικού υψηλού ρίσκου έχουν ελαφρώς ανοδική τάση σήμερα, ενώ ο Bessent δήλωσε ότι θα υπάρξει ανακοίνωση αργότερα εντός της ημέρας.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Xi Jinping ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας, που φέτος σηματοδότησαν τα 80 χρόνια από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εκεί, ο Xi περιέγραψε τη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ως «άθραυστη» και είπε ότι είναι «φίλοι από ατσάλι», κάτι που ενδέχεται να φέρνει σε δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες που βλέπουν τη στενότερη σχέση με την Κίνα ως χαρτί διαπραγμάτευσης στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι άραγε ο φίλος του εχθρού μου και δικός μου εχθρός; Ή μπορούμε ακόμα να είμαστε φίλοι ενώ προσποιούμαι ότι δεν κάνει παρέα με σκοτεινούς τύπους που διεξάγουν πολέμους επιθετικότητας εναντίον των άλλων, μικρότερων φίλων μου;
Δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η Ευρώπη μπορεί να διεκδικήσει τον ρόλο του νέου φρουρού της ελευθερίας και της δημοκρατίας (όπως κάποιοι ισχυρίζονται), ενώ ταυτόχρονα ακολουθεί τόσο ωμά ιδιοτελή πολιτική στο εμπορικό μέτωπο.
Φυσικά, κάποιοι άλλοι είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν κάθε πρόσχημα ότι επιδιώκουν οτιδήποτε πέρα από καθαρό εθνικό συμφέρον.

Εκεχειρία 30 ημερών

Ο Πρόεδρος Zelensky, με τη στήριξη Ευρωπαίων ηγετών, πρότεινε εκεχειρία 30 ημερών στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τη Μόσχα, η οποία αντιπρότεινε απευθείας συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Ο Zelensky, υπό αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ να κλείσει μια συμφωνία για τερματισμό των εχθροπραξιών, δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει, αλλά δεν είναι σαφές αν θα συναντηθεί με τον Vladimir Putin αυτοπροσώπως.
Αυτό που είναι σαφές, λέει η Rabobank, είναι οι πιθανές ρωσικές απαιτήσεις για ειρήνη: μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, καμία παρουσία διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος, αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και αυστηροί περιορισμοί στη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Όλα αυτά θυμίζουν κάπως «Συνθήκη των Βερσαλλιών», αλλά η ρεαλιστική ανάγνωση είναι ξεκάθαρη: η Ρωσία επιδιώκει απροκάλυπτα τα ζωτικά στρατηγικά της συμφέροντα και η «διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες» απλώς δεν υφίσταται.
Σε άλλα γεωπολιτικά νέα, η Ινδία «τσίμπησε τη μύτη» των ΗΠΑ όταν αυτές υπονόησαν ότι μεσολάβησαν για την εύθραυστη εκεχειρία με το Πακιστάν, ενώ ο Πρωθυπουργός Mondi φέρεται να είπε στον J. D. Vance πως οποιαδήποτε νέα επίθεση από το Πακιστάν θα αντιμετωπιστεί με «συντριπτική και ισχυρή» απάντηση από το Νέο Δελχί.
Αρκετά μέσα ενημέρωσης έχουν επισημάνει τις τελευταίες ημέρες ότι οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δύο γειτόνων στη Νότια Ασία λειτουργούν σαν πεδίο δοκιμών, συγκρίνοντας την κινεζική στρατιωτική τεχνολογία (που χρησιμοποιεί το Πακιστάν) με τα δυτικά όπλα που υιοθετεί πλέον η Ινδία.
Είναι βέβαιο ότι πολλοί παρατηρητές θα παρακολουθούν στενά σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες αναζωπυρωθούν – κάτι που φαντάζει πιθανό.
Ο Πρόεδρος Trump θα ταξιδέψει σήμερα στο Ριάντ για να συναντηθεί με Σαουδάραβες αξιωματούχους.
Η Σαουδική Αραβία φέρεται να επιδιώκει συμφωνία για πρόσβαση σε πυρηνική τεχνολογία, και έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ πως, αν δεν την προμηθεύσουν, ίσως απευθυνθεί αλλού (διάβαζε: Κίνα).
Παράλληλα, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ φαίνεται να επιδεινώνονται, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να συνάψουν συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα (κόκκινη γραμμή για το Ισραήλ), «παγώνουν» τις επιθέσεις κατά των Houthi και εξετάζουν το ενδεχόμενο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Netanyahu εμμένει στη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα (προς μεγάλη απογοήτευση των ΗΠΑ), ενώ κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώσεις που του αποδίδονται και σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ ίσως χρειαστεί να «απεξαρτηθεί» από τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.
Η τάση των εξελίξεων υποδηλώνει ότι οι πιθανότητες για διπλωματική εξομάλυνση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ μειώνονται – κάτι που αποτελεί νίκη για το Ιράν και μια ακόμη ήττα για τον δυτικό-φιλελεύθερο πολυμερή κόσμο.
Έτσι, ο κόσμος παραμένει σε γεωπολιτική ρευστότητα καθώς η αρχιτεκτονική που σχεδιάστηκε στο Bretton Woods φαίνεται να φτάνει στο τέλος της και οι Μεγάλες Δυνάμεις ανταγωνίζονται για τη διαμόρφωση της αναδυόμενης παγκόσμιας τάξης.
Οι αγορές, ωστόσο, συνεχίζουν να λειτουργούν – με τον χρυσό να υποχωρεί, το πετρέλαιο να ανεβαίνει, τον δείκτη DXY να επιστρέφει πάνω από τις 100 μονάδες, τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να αυξάνονται και τις μετοχές να ξεκινούν με αγοραστική δυναμική.
Μπορεί να ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς, αλλά στις αγορές όλα φαίνονται… μάλλον ρουτινιάρικα, καταλήγει ο ολλανδικός οίκος.

bankingnews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας