Αλλάζει η ιστορία: Ρωσία, Κίνα κτίζουν το ΝΑΤΟ της Ασίας

1262

Νέο δόγμα ασφάλειας και ενιαίος οικονομικός χώρος

Οι συζητήσεις στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Συμφώνου της Σαγκάης ή SCO στο Νέο Δελχί καταδεικνύουν τώρα το αναπόφευκτο: τη συγχώνευση νέων πολυπολικών οργανισμών και τη συλλογική τους αναδιοργάνωση των παγκόσμιων οικονομικών…. όπως παρατηρεί ο Βραζιλιάνος γεωπολιτικός αναλυτής Pepe Escobar
Η 23η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), που πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά στο Νέο Δελχί, αντιπροσώπευε την Ιστορία εν εξελίξει: τρία κράτη μέλη των BRICS (Ρωσία, Ινδία, Κίνα), συν το Πακιστάν και τέσσερα κράτη «stans» της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν), τελικά και επίσημα, καλωσόρισαν την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ως μόνιμο μέλος.

Και το 2024 θα είναι η σειρά της Λευκορωσίας, όπως επιβεβαίωσε ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Vinay Kvatra.
Η Λευκορωσία και η Μογγολία συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του 2023 ως παρατηρητές, και το σκληρά ανεξάρτητο Τουρκμενιστάν, ως προσκεκλημένος.
Μετά από χρόνια «μέγιστης πίεσης» των ΗΠΑ, η Τεχεράνη μπορεί τώρα επιτέλους να απαλλαγεί από την άνοια των κυρώσεων και να εδραιώσει τον ηγετικό της ρόλο στη συνεχιζόμενη διαδικασία ολοκλήρωσης της Ευρασίας.
Όμως αυτό έχει ευρύτερες συνέπειες, καθώς η ηγεμονία των ΗΠΑ μόλις έχει αρχίσει να οδεύει στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας και μια Νέα Τάξη ανατέλλει… αυτό το γνωρίζουν οι ΗΠΑ γι’αυτό και σε μια ύστατη προσπάθεια να νικήσουν την Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, εξοπλίζουν με βόμβες διασποράς την Ουκρανία.

Τι συνέβη στον SCO: Η ρηξικέλευθη πρόταση

Αναμφισβήτητα, ο πρωταγωνιστής της συνόδου στο Νέο Δελχί ήταν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, ο οποίος ηγείται της χώρας του από το 1994.
Ο πλέον μακροχρόνιος ηγέτης της Ευρασίας, επινόησε το οριστικό σύνθημα του νέου πολυπολικού κόσμου:
Τέλος, στο δυτικότροπο «Χρυσό Ψισεκατομμύριο» που στην πραγματικότητα φτάνει μόλις τα 100 εκατομμύρια, καλωσορίστε την «Παγκόσμια Σφαίρα» – με σταθερή εστίαση στον Παγκόσμιο Νότο.
Ως βασικός, ο Lukashenko πρότεινε την πλήρη ενοποίηση του SCO και των BRICS – οι οποίες στην επικείμενη σύνοδο κορυφής τους στη Νότια Αφρική θα κατευθυνθούν προς την κατεύθυνση των BRICS+.
Και είναι αυτονόητο ότι αυτή η ενοποίηση ισχύει και για την Οικονομική Ένωση της Ευρασίας (EAEU).

Το επόμενο βήμα για την «Global Globe» – αυτό που η συλλογική Δύση χαρακτηρίζει απορριπτικά ως «οι… λοιποί»– είναι να εργαστεί στον περίπλοκο συντονισμό πολλών αναπτυξιακών τραπεζών και στη συνέχεια στη διαδικασία έκδοσης ομολόγων που συνδέονται με ένα νέο νόμισμα συναλλαγών.
Οι κύριες ιδέες και το βασικό πρότυπο υπάρχουν ήδη.
Τα νέα ομόλογα θα είναι ένας πραγματικός ασφαλής παράδεισος σε σύγκριση με το δολάριο ΗΠΑ και τα ομόλογα των ΗΠΑ και θα συνεπάγονται επιταχυνόμενη αποδολαριοποίηση. Το κεφάλαιο που χρησιμοποιείται για την αγορά αυτών των ομολόγων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του εμπορίου και της βιώσιμης ανάπτυξης, σε ένα πιστοποιημένο κινεζικού τύπου «win-win».

Μια συγκλίνουσα γεωοικονομική προσέγγιση

Η δήλωση του SCO κατέστησε σαφές ότι το διευρυνόμενο πολυμερές όργανο «δεν στρέφεται εναντίον άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών».
Αντίθετα, είναι «ανοιχτό σε ευρεία συνεργασία μαζί τους σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του Χάρτη της SCO και του διεθνούς δικαίου, με βάση την εκτίμηση των αμοιβαίων συμφερόντων».
Η καρδιά του ζητήματος είναι φυσικά η ώθηση προς μια δίκαιη πολυπολική παγκόσμια τάξη – το πολικό αντίθετο της «διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες» που επιβάλλεται από τους Ηγεμόνες.
Και οι τρεις βασικοί κόμβοι είναι αμοιβαία ασφάλεια, εμπόριο σε τοπικά νομίσματα και, τελικά, αποδολαριοποίηση.
Είναι πολύ διαφωτιστικό να σκιαγραφήσουμε τη συγκλίνουσα εστίαση, που εκφράστηκε από τους περισσότερους ηγέτες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Νέο Δελχί.

Οι επιθυμίες των κρατών

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi δήλωσε στην κεντρική του ομιλία ότι ο SCO θα είναι εξίσου σημαντικός με τον ΟΗΕ.
Πως μεταφράζεται; Ένας «ξεδοντιασμένος» ΟΗΕ που ελέγχεται από τον Ηγεμόνα μπορεί να καταλήξει να παραγκωνιστεί από μια πραγματική οργάνωση «Global Globe», όπως παρατηρεί ο Escobar
Παράλληλα με τον Modi που επαινούσε τον βασικό ρόλο του Ιράν στην ανάπτυξη του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά Νότου (INSTC), ο Ιρανός Πρόεδρος Ebrahim Raisi υποστήριξε σταθερά το
εμπόριο SCO σε εθνικά νομίσματα για να σπάσει αποφασιστικά την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping, από την πλευρά του, ήταν κατηγορηματικός: η Κίνα είναι υπέρ του να παραμερίσει το δολάριο ΗΠΑ, να σταθεί σταθερά ενάντια σε όλες τις μορφές έγχρωμων επαναστάσεων και να καταπολεμήσει τις μονομερείς οικονομικές κυρώσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τόνισε για άλλη μια φορά πώς «εξωτερικές δυνάμεις έχουν θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ρωσίας εξαπολύοντας υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και των Ρώσων στην Ουκρανία».
Πραγματικά, ο Putin αναμένει ότι το εμπόριο εντός του SCO, χρησιμοποιώντας εθνικά νομίσματα, θα αυξηθεί – το 80% του εμπορίου της Ρωσίας γίνεται τώρα σε ρούβλια και γιουάν – συν μια ανανεωμένη συνεργασία στον τραπεζικό τομέα, την ψηφιοποίηση, την υψηλή τεχνολογία και τη γεωργία.

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν Sadyr Japarov τόνισε επίσης τους αμοιβαίους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, καθώς και μια κρίσιμη κίνηση: τη δημιουργία μιας τράπεζας ανάπτυξης SCO και ενός ταμείου ανάπτυξης, αρκετά παρόμοιο με τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) των BRICS.

Ο Πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev του Καζακστάν, ο οποίος θα ασκήσει την προεδρία του SCO το 2024, υποστήριξε επίσης ένα κοινό επενδυτικό ταμείο, καθώς και τη διαμόρφωση ενός δικτύου εταίρων μεγάλων στρατηγικών λιμανιών που συνδέονται με τους BRI της Κίνας καθώς και το Trans-Caspian με έδρα την Διεθνής Διαδρομή Μεταφορών της Αστάνα, που συνδέει τη Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα, το Καζακστάν, την Κασπία Θάλασσα, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Ευρώπη.

Φυσικά, όλα τα μέλη της SCO συμφώνησαν ότι καμία ένταξη στην Ευρασία δεν είναι δυνατή χωρίς τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν – στην πραγματικότητα συνδέοντας την Καμπούλ γεωοικονομικά τόσο με τους BRI όσο και με το INSTC.
Αλλά αυτή είναι μια άλλη μακρά, τελείως στρεβλή ιστορία.

Στρατηγικοί κανόνες συνδεσιμότητας

Συγκρίνετε τώρα όλη αυτή τη δράση στο Νέο Δελχί με αυτό που συνέβη στην Τιαντζίν λίγες μέρες πριν, στα τέλη Ιουνίου: την εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) γνωστή ως «καλοκαιρινό Νταβός», που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά την πανδημία του Covid-19.
Η κριτική του Κινέζου πρωθυπουργού Li Qiang για το νέο σύνθημα των ΗΠΑ/ΕΕ για το «απο-ρίσκο» μπορεί να ήταν αναμενόμενα οξεία.
Αυτό που ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον ήταν μια συζήτηση στο πάνελ του BRI με τίτλο «The Future of the Belt and Road Initiative».
Με λίγα λόγια, αυτό ήταν ένα είδος «πράσινης» αποθέωσης.
Ο Liang Linchong, από το Τμήμα Περιφερειακών Ανοιγμάτων της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), το οποίο είναι απαραίτητο για την προώθηση του BRI, παρουσίασε λεπτομερώς αρκετά έργα καθαρής ενέργειας, για παράδειγμα, σε βασικούς κόμβους BRI – Καζακστάν και Πακιστάν.
Η Αφρική είχε επίσης έντονη παρουσία.
Ο Sekai Nzenza, υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ζιμπάμπουε, είναι πολύ υπέρ των έργων BRI που αυξάνουν το εμπόριο «και φέρνουν την πιο πρόσφατη τεχνολογία» στην Αφρική και παγκοσμίως.

Το Πεκίνο θα αναβιώσει το Belt and Road Forum εντός του 2023

Υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες σε όλη την «Παγκόσμια Σφαίρα».
Ο Liang Linchong έκανε μια ανάλυση του τι θα ακολουθήσει:
– «Σκληρή συνδεσιμότητα» (που σημαίνει δημιουργία υποδομής),
– «ήπια συνδεσιμότητα» (έμφαση σε δεξιότητες, τεχνολογίες και πρότυπα) και,
– «σύνδεση καρδιών», που μεταφράζεται στη διαβόητη Κινέζικα έννοια της «ανταλλαγής ανθρώπων με ανθρώπους» όπως η ευρωπαϊκή «ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων».
Αυτό, λοιπόν, που θα έπρεπε να περιμένει η «Παγκόσμια Σφαίρα», σύμφωνα με τον Liang, είναι ένα κύμα έργων «μικρών και βολικών», είναι πολύ ρεαλιστικά.
Αυτό συνδέεται με τη νέα εστίαση τόσο των κινεζικών τραπεζών όσο και των εταιρειών: Τα πολύ μεγάλα έργα υποδομής σε όλο τον κόσμο μπορεί να είναι προβληματικά προς το παρόν, καθώς η Κίνα επικεντρώνεται στην εσωτερική αγορά και κατατάσσει κάθε μέτωπο για να πολεμήσει τους πολλαπλούς Υβριδικούς Πολέμους του Ηγεμόνα, ωστόσο…,

… η στρατηγική συνδεσιμότητα δεν θα επηρεαστεί.

Εδώ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Δύο κρίσιμοι βιομηχανικοί κόμβοι της Κίνας – η περιοχή του Ευρύτερου Κόλπου Γκουανγκντόνγκ-Χονγκ Κονγκ-Μακάου και το σύμπλεγμα Πεκίνου-Τιαντζίν-Χεμπέι- εγκαινίασαν τα πρώτα τους διεθνή πολυτροπικά εμπορευματικά τρένα Κίνας-Κιργιζίας-Ουζμπεκιστάν την ίδια ημέρα της συνόδου κορυφής της SCO στην Νέο Δελχί.
Αυτοί είναι οι κλασικοί BRI: Κορυφαία συνδεσιμότητα, χρησιμοποιώντας το πολυτροπικό σύστημα “ανοιχτών σιδηροδρόμων” για εμπορευματοκιβώτια.
Το INSTC θα χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα για το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας, Κασπίας, Ιράν και στη συνέχεια δια θαλάσσης προς την Ινδία.
Στο CKU, το φορτίο φτάνει στο Xinjiang σιδηροδρομικώς, μετά πηγαίνει στο δρόμο μέσω των συνόρων Irkeshtam, περνά από το Κιργιστάν και φτάνει στο Ουζμπεκιστάν.
Ολόκληρο το ταξίδι εξοικονομεί σχεδόν πέντε ημέρες σε χρόνο διέλευσης.
Το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή του σιδηροδρόμου Κίνας-Κιργιστάν-Ουζμπεκιστάν: η κατασκευή ξεκινά στα τέλη του 2023.

Οι BRI κάνουν παροιμιώδεις… εισβολές στην Αφρική.

Για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα η China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) παρέδωσε ένα πρωτότυπο δορυφόρο που αναπτύχθηκε από κοινού με την Αίγυπτο στη Space City του Καΐρου.
Η Αίγυπτος είναι πλέον το πρώτο αφρικανικό έθνος ικανό να συναρμολογεί, να ενσωματώνει και να δοκιμάζει δορυφόρους.
Το Κάιρο το χαιρετίζει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που το Πεκίνο συναρμολογεί και δοκιμάζει έναν δορυφόρο στο εξωτερικό.
Για άλλη μια φορά, οι κλασικοί BRI: “Consultation, Cooperation and Shared Benefits”, όπως ορίζεται από το CASC.
Και μην ξεχνάτε τη νέα αιγυπτιακή πρωτεύουσα: Ένας υπερσύγχρονος δορυφόρος του Καΐρου που κατασκευάστηκε κυριολεκτικά από την αρχή στην έρημο για 50 δισεκατομμύρια δολάρια, χρηματοδοτούμενος από ομόλογα και –τι άλλο– κινεζικό κεφάλαιο.

Ο μακρύς και ελικοειδής δρόμος της αποδολαριοποίησης

Όλη αυτή η ξέφρενη δραστηριότητα συσχετίζεται με τον βασικό φάκελο που θα αντιμετωπιστεί από τους BRICS+: την αποδολαριοποίηση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Jaishankar επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει νέο νόμισμα BRICS – προς το παρόν.
Η έμφαση δίνεται στην αύξηση του εμπορίου σε εθνικά νομίσματα.
Όταν πρόκειται για τη Ρωσία την βαρέων βαρών χώρα των BRICS, η έμφαση προς το παρόν είναι να αυξηθούν οι τιμές των εμπορευμάτων προς όφελος του ρωσικού ρουβλίου.
Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία μεταξύ των BRICS –οι οποίοι αυτή την εβδομάδα προετοιμάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές για το BRICS+ που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής της Νότιας Αφρικής τον επόμενο μήνα– είναι να επιταχύνει την κατάρρευση του δολαρίου fiat: Η χρηματοδότηση του εμπορίου και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ θα γίνει αδύνατη με τα τρέχοντα επιτόκια.

Το ερώτημα είναι πώς να το επισπεύσουμε ανεπαίσθητα.

Η στρατηγική – σήμα κατατεθέν του Putin είναι να αφήνει πάντα τη συλλογική Δύση να κάνει κάθε είδους στρατηγικά λάθη χωρίς άμεση ρωσική παρέμβαση.
Έτσι, αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια στο πεδίο της μάχης στο Ντονμπάς – το μεγαλύτερο εξευτελισμό του ΝΑΤΟ – θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στο μέτωπο της αποδολαριοποίησης.
Οι Κινέζοι, από την πλευρά τους, ανησυχούν για την κατάρρευση της ανάκαμψης του δολαρίου στη μεταποιητική βάση της Κίνας.
Ο μελλοντικός οδικός χάρτης προτείνει ένα νέο νόμισμα διακανονισμού εμπορικών συναλλαγών που σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στην EAEU, υπό την εποπτεία του επικεφαλής μακροοικονομίας της Οικονομικής Επιτροπής Ευρασίας Sergey Glazyev.
Αυτό θα οδηγούσε σε ευρύτερη ανάπτυξη BRICS και SCO.
Αλλά πρώτα η ΕΑΕΕ πρέπει να συμμετάσχει στην Κίνα.
Αυτό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν πρόσφατα από τον Glazyev, προσωπικά, στο Πεκίνο, έτσι…,

… το Άγιο Δισκοπότηρο είναι ένα νέο υπερεθνικό εμπορικό νόμισμα για τα BRICS, SCO και EAEU.

Και είναι σημαντικό το καθεστώς του αποθεματικού να μην επιτρέπει την υπερισχύουσα εξουσία σε ένα έθνος, όπως συμβαίνει με το δολάριο ΗΠΑ.
Το μόνο πρακτικό μέσο σύνδεσης του νέου εμπορικού νομίσματος σε ένα καλάθι πολλαπλών εμπορευμάτων – για να μην αναφέρουμε ένα καλάθι εθνικών συμφερόντων – θα ήταν μέσω του χρυσού.
Φανταστείτε όλα αυτά να συζητούνται σε βάθος από αυτήν την ατελείωτη ουρά για την ένταξη BRICS.
Ως έχει, τουλάχιστον 31 έθνη έχουν υποβάλει επίσημες αιτήσεις ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε ένα αναβαθμισμένο BRICS+.

Οι συναρπαστικές διασυνδέσεις

Εκτός από το Ιράν και το Πακιστάν, τα μόνα πλήρη μέλη της SCO που δεν είναι μέλη των BRICS είναι τέσσερις «stans» της Κεντρικής Ασίας, που τυγχάνει ήδη να είναι μέλη της EAEU.
Το Ιράν είναι βέβαιο ότι θα γίνει μέλος των BRICS+.
Τουλάχιστον εννέα έθνη μεταξύ των παρατηρητών της SCO ή των εταίρων διαλόγου είναι μεταξύ των αιτούντων BRICS.
Ο Lukashenko το είπε: Η συγχώνευση των BRICS και της SCO φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.
Για τους κορυφαίους δίδυμους μοχλούς και των δύο οργανισμών –της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας– αυτή η συγχώνευση θα αντιπροσωπεύει τον απόλυτο πολυμερή θεσμό, που βασίζεται στο πραγματικό ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, ικανό να επιβαρύνει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ και να επεκταθεί πολύ πέρα από την Ευρασία σε «Global Globe».
Οι κύκλοι της γερμανικής βιομηχανίας/επιχειρήσεων φαίνεται να έχουν ήδη δει τα γράμματα στον τοίχο, καθώς και ορισμένοι από τους Γάλλους ομολόγους τους, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.

Η τάση είναι προς ένα σχίσμα της ΕΕ – και ακόμη μεγαλύτερη ευρασιατική δύναμη.

Ένα εμπορικό μπλοκ BRICS-SCO θα καταστήσει τις δυτικές κυρώσεις απολύτως άνευ σημασίας.
Θα επιβεβαιώσει την πλήρη ανεξαρτησία από το δολάριο ΗΠΑ, θα προσφέρει μια σειρά από οικονομικές εναλλακτικές λύσεις στο SWIFT και θα ενθαρρύνει τη στενή στρατιωτική και μυστική συνεργασία ενάντια σε σειριακές μαύρες επιχειρήσεις των Five Eyes, μέρος των συνεχιζόμενων Hybrid Wars.
Όσον αφορά την ειρηνική ανάπτυξη, η Δυτική Ασία έχει δείξει το δρόμο.
Τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία τάχθηκε στο πλευρό της Κίνας και της Ρωσίας – και είναι τώρα υποψήφια για ένταξη τόσο στις BRICS όσο και στην SCO – άλλαξε το παιχνίδι στην περιοχή.

Χρυσό Ρούβλι 3.0;

Ως έχει, υπάρχει τεράστιες δυνατότητες για ένα ρούβλι με χρυσό.
Εάν και όταν βγει, αυτό θα είναι μια αναβίωση της χρυσής υποστήριξης στην ΕΣΣΔ μεταξύ 1944 και 1961.
Ο Glazyev έκανε μια πολύ κρίσιμη παρατήρηση, πως το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας με τα μέλη της SCO επέτρεψε στις ρωσικές εταιρείες να αποπληρώσουν τα εξωτερικά χρέη και να τα αντικαταστήσουν με δανεισμό σε ρούβλια.
Παράλληλα, η Ρωσία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το γιουάν για διεθνείς διακανονισμούς.
Στη συνέχεια, οι βασικοί παίκτες της «Global Globe» – Κίνα, Ιράν, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – θα ενδιαφέρονται να πληρώσουν σε μη εγκεκριμένο χρυσό αντί για τοπικά νομίσματα.
Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για ένα νόμισμα εμπορικού διακανονισμού BRICS-SCO συνδεδεμένο με χρυσό.
Εξάλλου, τίποτα δεν ξεπερνά τον χρυσό όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των συλλογικών κυρώσεων της Δύσης, την τιμολόγηση του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των τροφίμων, των λιπασμάτων, των μετάλλων, των ορυκτών.

Ο Glazyev έχει ήδη θεσπίσει το νόμο: η Ρωσία πρέπει να πάει για το Χρυσό Ρούβλι 3.0.

Η ώρα πλησιάζει γρήγορα για τη Ρωσία να δημιουργήσει την τέλεια καταιγίδα για να επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στο δολάριο ΗΠΑ.
Αυτό συζητείται στα παρασκήνια στις συνεδριάσεις της SCO, της EAEU και σε ορισμένες συνεδριάσεις BRICS, και αυτό είναι που εξοργίζει τις ελίτ του Ατλαντικού.
Ο «ανεπαίσθητος» τρόπος για να το κάνει η Ρωσία είναι να αφήσει τις αγορές να ανεβάσουν τις τιμές σχεδόν όλων των ρωσικών εξαγωγών εμπορευμάτων.
Οι ουδέτεροι σε όλη την «Παγκόσμια Υδρόγειο» θα το ερμηνεύσουν ως μια φυσική «ανταπόκριση της αγοράς» στις συλλογικές παράφωνες γεωπολιτικές επιταγές της Δύσης.
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων θα καταλήξει να προκαλέσει απότομη πτώση της αγοραστικής δύναμης του δολαρίου ΗΠΑ.
Επομένως, δεν είναι περίεργο που αρκετοί ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της SCO ήταν υπέρ του τι αντιστοιχεί, στην πράξη, σε μια διευρυμένη Κεντρική Τράπεζα BRICS-SCO.

BRICS-SCO-EAEU από το 2030

Όταν τελικά υιοθετηθεί το νέο νόμισμα BRICS-SCO-EAEU –φυσικά είναι πολύ μακριά, ίσως στις αρχές της δεκαετίας του 2030– θα διαπραγματευτεί με φυσικό χρυσό από συμμετέχουσες τράπεζες από χώρες μέλη SCO, BRICS και EAU.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ερμηνευτούν ως το σκίτσο μιας πιθανής, ρεαλιστικής πορείας προς την πραγματική πολυπολικότητα.
Δεν έχει καμία σχέση με το γιουάν ως αποθεματικό νόμισμα, που αναπαράγει την υπάρχουσα ρακέτα εξόρυξης ενοικίων προς όφελος μιας μικροσκοπικής πλουτοκρατίας – πλήρης με έναν τεράστιο στρατιωτικό μηχανισμό που ειδικεύεται στον εκφοβισμό της «Παγκόσμιας Σφαίρας».
Μια ένωση BRICS-SCO-EAEU θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση – και στην επέκταση – της φυσικής, μη κερδοσκοπικής οικονομίας που βασίζεται στην ανάπτυξη υποδομών, στις βιομηχανικές δυνατότητες και στην κοινή χρήση τεχνολογίας.
Ένα άλλο παγκόσμιο σύστημα, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι δυνατό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας