Αλχημείες Χατζηδάκη για το ΑΕΠ… Βουλγαρίας

830

Είναι απορίας άξιο το ως πότε οι πολίτες της χώρας θα πιστεύουν τα ”succes stories” της κυβέρνησης και όχι την ίδια τους την τσέπη που αδειάζει….

Π.Δ.

 

 

Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στον πάτο της ΕΕ, αλλά ο υπ. Οικονομικών είδε μόνο την αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος, που πάντως αφορά μόνο λίγους και εκλεκτούς

Χωρίς αιδώ ούτε φειδώ παραπληροφορούν συνειδητά φτιάχνοντας μια εικονική πραγματικότητα ευμάρειας, όταν ο ελληνικός πληθυσμός σε ποσοστό περίπου 70% ασφυκτιά κάτω από την μπότα των πολιτικών Μητσοτάκη υπέρ των ολιγοπωλίων που έχουν φέρει τον πληθωρισμό της αισχροκέρδειας. Την ίδια ώρα που η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση στον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (κατά κεφαλήν ΑΕΠ), πάνω μόνο από τη Βουλγαρία, ο «τσάρος» της οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης προσπαθεί να πείσει ότι ζούμε στη χώρα με την καλύτερη ποιότητα ζωής. Συγκεκριμένα, ο πολιτικός που δεν έχει αφιερώσει σε εργασία ούτε μία ώρα και ας είναι 58 ετών, με δελτίο Τύπου του υπουργείου στο οποίο προΐσταται παραπληροφόρησε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ (real GDP per capita) σε όλη την Ευρώπη. Τη σκυτάλη πήραν τα συστημικά ΜΜΕ αναπαράγοντας το διανεμόμενο δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη, με βάση το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το οποίο λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και για το 2023, η Ελλάδα εμφανίζεται πρωταθλήτρια αύξησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση με επίδοση 2,5% (από 18.690 ευρώ το 2022 σε 19.150 ευρώ το 2023 σε σταθερές τιμές 2010). Την ίδια χρονιά το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα στην ΕΕ έμεινε στάσιμο – κατ’ ακρίβεια, σημείωσε οριακή μείωση.

Πίσω από τους αριθμούς

Αν κάποιος γνωρίζει στοιχειώδη οικονομικά και δεν θέλει να παραπληροφορεί, ξέρει ότι η σύγκριση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ με διαφορετικές εποχές (π.χ. 2023 με 2022) πρέπει να γίνεται με προσαρμογή στον πληθωρισμό. Αν δεν συμβεί αυτό, το κατά κεφαλήν εισόδημα εμφανίζεται φουσκωμένο σε σχέση με την πραγματικότητα. Από την άλλη, αν κάποιος θέλει να διεξάγει συγκρίσεις με άλλα κράτη, πρέπει να λάβει υπόψη τη στρέβλωση που δημιουργεί το κόστος ζωής στις οικονομικές συναλλαγές.

Ο τρίτος όμως παράγοντας είναι που φέρνει το μεγάλο πρόβλημα. Οι πολιτικές Μητσοτάκη από το 2019 έχουν φέρει ακραίες εισοδηματικές ανισότητες, τουτέστιν οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι για μια μικρή τάξη πλουσίων το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξάνεται σημαντικά. Είναι βέβαιο ότι οι πολιτικές υπέρ των καρτέλ έχουν φέρει αισχρά κέρδη σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις: αύξηση πάνω από 300% σε 150 κερδοφόρες εισηγμένες εταιρείες το 2022 σε σχέση με το 2021 και αύξηση κερδών των διυλιστηρίων της χώρας της τάξης του 360-380%. Από την άλλη, η αθρόα διασπάθιση δημόσιου χρήματος με απευθείας αναθέσεις άνω των 10 δισ. ευρώ σε ημετέρους της «Μαξίμου ΑΕ» έχει φέρει αυτό το… φούσκωμα.

Σχεδόν τελευταίοι…

Οπως προκύπτει πάλι από την οικονομική θεωρία, αν θέλουμε να συγκρίνουμε την ποιότητα ζωής ανάμεσα σε χώρες, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης, ώστε να γνωρίζουμε τι μπορεί να αγοράσει ο πληθυσμός με τα χρήματά του. Εδώ έρχεται η Eurostat. Η Ελλάδα ανταγωνίζεται ευθέως τη Βουλγαρία για την τελευταία θέση.

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ το 2023 στον δείκτη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένου σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Η Βουλγαρία από όλες τις χώρες της ΕΕ (μέσος όρος 100) κατείχε την τελευταία θέση (64 μονάδες), ενώ η Ελλάδα την προτελευταία (67 μονάδες). Από την άλλη, στην Ελλάδα οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν μεν κατά 0,2%, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,9% με τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό στην ΕΕ των 27, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC).
Τελικά όπως προκύπτει είμαστε πρωταθλητές στην κυβερνητική παραπληροφόρηση. Ο Κ. Χατζηδάκης είναι πολιτικός, όμως τα συστημικά ΜΜΕ και οι οικονομικοί συντάκτες τους, που δεν γίνεται να μη γνωρίζουν στοιχειώδη οικονομικά, άραγε πώς ανέχονται να παραπληροφορούν τους πολίτες;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας