Al Jazeera: Το τελευταίο μήνυμα πριν πέσει “μαύρο” στο κανάλι στο Ισραήλ

662

Λίγες ώρες χρειάστηκε να περάσουν μέχρι να εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ, να απαγορεύσει τη λειτουργία του καταριανού δικτύου Al Jazeera στο έδαφός του.

Οι επικριτές χαρακτήρισαν την απόφαση αυτή, η οποία ήρθε ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, «μαύρη μέρα για τα Μέσα Ενημέρωσης», εκφράζοντας εκ νέου την ανησυχία τους για τη στάση της σκληροπυρηνικής κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου απέναντι στην ελευθερία του λόγου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απόφαση ήταν δικαιολογημένη, επειδή το Al Jazeera αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια. «Το δίκτυο Al Jazeera θα κλείσει στο Ισραήλ» ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ομόφωνη ψηφοφορία του υπουργικού συμβουλίου.

Κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε, δε, πως ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ υπέγραψε διαταγές για «άμεση δράση». Το μέτρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα περιλαμβάνει κλείσιμο των γραφείων του Al Jazeera στο Ισραήλ, κατάσχεση εξοπλισμού μετάδοσης, αποκοπή του δικτύου από τηλεγραφικές και δορυφορικές εταιρείες και μπλοκάρισμα των ιστοτόπων του.

Το δίκτυο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Κατάρ, έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, για την οποία αφιερώνει ρεπορτάζ όλο το εικοσιτετράωρο καθ’ όλη τη διάρκεια του επτάμηνου πολέμου.

Το Al Jazeera υποστήριξε ότι όσα τού προσάπτει το Ισραήλ αποτελούν ένα «επικίνδυνο και γελοίο ψέμα» που θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους του.

«Το δίκτυο Al Jazeera Media Network καταδικάζει και καταγγέλλει έντονα αυτή την εγκληματική πράξη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το βασικό δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφόρηση» ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Το Al Jazeera θα συνεχίσει να καλύπτει ειδήσεις και να παρέχει πληροφορίες στο κοινό του παγκοσμίως».

Μετά το «μαύρο» που έπεσε στο δίκτυο, δημοσιεύτηκε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που απαριθμεί τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν. «Αν παρακολουθείτε αυτό το μήνυμα… τότε το Al Jazeera έχει απαγορευτεί στο Ισραήλ» ακούγεται να λέει ο ανταποκριτής Imran Khan, καταγράφοντας το τελευταίο του ρεπορτάζ από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Al Jazeera έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τις ισραηλινές αρχές ότι στοχοποίησαν σκόπιμα αρκετούς δημοσιογράφους του, συμπεριλαμβανομένων των Samer Abu Daqqa και Hamza Al-Dahdouh, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έχει απορρίψει την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι δεν στοχοποιεί δημοσιογράφους.

Σφοδρές αντιδράσεις

Το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέκρινε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης. «Λυπούμαστε για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να κλείσει το Al Jazeera στο Ισραήλ» έγραψε στο X. «Ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της διαφάνειας. Τώρα, ακόμη περισσότερο, δεδομένων των αυστηρών περιορισμών στο ρεπορτάζ από τη Γάζα. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαγόρευση».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ υπέβαλε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αίτημα για προσωρινή αναστολή εφαρμογής της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει το Al Jazeera.

Στον ιστότοπό της, αναφέρει ότι η ενέργεια της κυβέρνησης Νετανιάχου «παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα στην ενημέρωση και την ελευθερία του Τύπου και εμποδίζει τους πολίτες και τους κατοίκους να λαμβάνουν μια ποικιλία πληροφοριών που δεν ταιριάζει με την ισραηλινή αφήγηση ή δεν μεταδίδεται στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης».

Η Χαμάς, από την πλευρά της, έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου», καλώντας τις διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον Τύπο να «το καταδικάσουν και να λάβουν τιμωρητικά μέτρα εναντίον του Ισραήλ».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Τιμ Ντόσον, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, δήλωσε «σοκαρισμένος» από την κίνηση του Ισραήλ, τονίζοντας ότι «το κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης, το κλείσιμο τηλεοπτικών σταθμών είναι κάτι που κάνουν οι αυταρχικές κυβερνήσεις». 

«Το Ισραήλ θέλει να λέγεται δημοκρατία, αλλά η ιδέα ότι μπορεί απλώς να κλείσει έναν διεθνή ραδιοτηλεοπτικό φορέα μεγάλης φήμης και ιστορίας είναι φρικτή. Πρόκειται για μια μαύρη μέρα για τα μέσα ενημέρωσης. Είναι μια μαύρη μέρα για τη δημοκρατία».

Αξίζει να σημειωθεί πως, λίγες ώρες μετά την κυβερνητική απόφαση, η ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ το οποίο χρησιμοποιείτο από το Al Jazeera ως το ντε φάκτο γραφείο του, δήλωσαν ένας Ισραηλινός αξιωματούχος και πηγή του Al Jazeera στο Reuters.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν αστυνομικούς με πολιτικά να αποσυναρμολογούν εξοπλισμό κάμερας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Η πηγή του Al Jazeera δήλωσε πως το ξενοδοχείο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο αυταρχικός νόμος του Ισραήλ

Υπενθυμίζεται πως το κοινοβούλιο του Ισραήλ επικύρωσε τον περασμένο μήνα νόμο που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο ξένων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια.

«Πατώντας» πάνω σε αυτό το νόμο, δίνεται η δυνατότητα στον Νετανιάχου και το υπουργικό συμβούλιο να κλείσουν τα γραφεία του Al Jazeera στο Ισραήλ για 45 ημέρες, μια περίοδος πάντως που μπορεί να επιμηκυνθεί. Είναι πιθανό δηλαδή να παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιουλίου ή μέχρι το τέλος των μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Το Κατάρ ίδρυσε το Al Jazeera το 1996 για να αποκτήσει επιρροή σε όλη τη Μέση Ανατολή και σε άλλες χώρες.

Το μικρό κράτος του Κόλπου, όπου εδρεύουν αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς, ήταν βασικός διαμεσολαβητής στις συνομιλίες, αλλά έχει περιθωριοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που μπορεί να ενθάρρυνε την ισραηλινή κυβέρνηση να δράσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας