Al Jazeera: Η Μέση Ανατολή σήκωσε το «μεσαίο δάκτυλο» στις ΗΠΑ!

1253

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν έδαφος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και μόνο οι ίδιες φταίνε για αυτό που συμβαίνει, γράφει στο άρθρο του ο Marwan Bishara, ανώτερος πολιτικός αναλυτής στο Al Jazeera.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, οι προσπάθειες των ΗΠΑ να διασώσουν την φθίνουσα επιρροή τους στην Μέση Ανατολή μπορεί κάλλιστα να μην είναι εύκολη υπόθεση, καθώς, παρά την αντίδραση της Ουάσιγκτον, οι σύμμαχοί τους στην περιοχή βελτίωσαν τις σχέσεις τους με την Κίνα και το Ιράν και διατήρησαν επίσης ισχυρούς δεσμούς με την Ρωσία!

«Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν υποβάθμισε δημοσίως την πρόσφατη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με μεσολάβηση της Κίνας, φαίνεται να είναι απογοητευμένη από την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κόλπου και την Μέση Ανατολή», τονίζει ο Μπισάρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική επιρροή στην Μέση Ανατολή και όχι μόνο προκαλεί νευρικότητα στις ΗΠΑ!

Μάλιστα η Σαουδική Αραβία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί το αίτημα των ΗΠΑ να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να μειώσει την τιμή του στην αγορά και να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στην Ρωσία.

Το «μεσαίο δάχτυλο» του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προς την Ουάσιγκτον, υπογραμμίζει η Al Jazeera φέρεται να τον έχει κάνει έναν εξαιρετικά δημοφιλή πολιτικό παράγοντα στην περιοχή.

Αλλά δεν είναι μόνο το Ριάντ που έχει πάρει νέα θέση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον! Τα ΗΑΕ , ένας άλλος σύμμαχος των ΗΠΑ, έχει επίσης σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με την Κίνα, βελτίωσε τις στρατηγικές σχέσεις με την Γαλλία και ενίσχυσε τις εταιρικές σχέσεις με το Ιράν, την Ρωσία και την Ινδία.

Όπως επισημαίνει ο Bishara, το να πεις «όχι» στις ΗΠΑ έχει γίνει πολύ δημοφιλές σε μια περιοχή όπου οι περισσότεροι πλέον τις βλέπουν ως «μια υποκριτική αυτοκρατορική δύναμη που δήθεν υπηρετεί τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε έρευνα που διεξήχθη πέρυσι από το Αραβικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Πολιτικής σε 14 αραβικές χώρες, το 78 τοις εκατό των ερωτηθέντων θεώρησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη πηγή απειλής και αστάθειας στην περιοχή, καταλήγει ο αρθρογράφος!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας