Ηλιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη, υπό τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπα, «αναζητά απεγνωσμένα μεγαλύτερη νομιμοποίηση ενώπιον της Δύσης» αλλά «δυσκολεύεται», γράφει το δίκτυο Al Jazeera, στον απόηχο της – εκ του αποτελέσματος – επεισοδιακής συνάντησης που είχε τον περασμένο μήνα η πρώην πια υπουργός Εξωτερικών Νάτζλα ελ Μανγκούς με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Ελι Κοέν στη Ρώμη.
«Η μη εκλεγμένη, προσωρινή κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη, δυσκολεύεται με την έλλειψη δημόσιας νομιμοποίησης», γράφει ο Τζόρτζιο Καφιέρο (Gulf State Analytics, the American Security Project) στο δίκτυο Al Jazeera, υποστηρίζοντας ότι ο προσωρινός πρωθυπουργός Ντμπέιμπα μάλλον γνώριζε τα σχέδια περί συνάντησης της Μανγκούς με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ αλλά τελικώς επέλεξε να την «θυσιάσει» πολιτικά.
«Η Λιβύη βρίσκεται σε τέτοια απελπισία που είναι έτοιμη να προσπαθήσει να ευχαριστήσει τους πάντες προκειμένου να λάβει κάποιου είδους υποστήριξη. Αν με το να είναι καλή απέναντι στο Ισραήλ πρόκειται να επηρεάσει τις ΗΠΑ, τότε γιατί όχι;», δηλώνει ο πρώην πρέσβης της Ιταλίας στο Ιράκ Μάρκο Καρνέλος.
Σύμφωνα με την εν λόγω ανάγνωση των τελευταίων εξελίξεων, η κυβέρνηση της Τρίπολης θα εξέταζε ακόμη και το ενδεχόμενο να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ εάν με αυτήν της την κίνηση επρόκειτο να κερδίσει πόντους νομιμοποίησης στην Ουάσιγκτον και στο Ισραήλ.
«Οι Λίβυοι πολιτικοί δεν έχουν κανένα κύρος ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, επομένως είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς να αποκτήσουν δημόσια υποστήριξη από χώρες που έχουν βάρος στη διεθνή σκηνή», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Φεντερίκα Σαϊνι Φαζανότι του ιταλικού ινστιτούτου διεθνών μελετών ISPI.