Ακυβέρνητες οι Γαλλία και Γερμανία στο χάος της Ευρώπης – Το ευρώ καταρρέει…

279
Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΚΤ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος μιας νέας δημοσιονομικής κρίσης
Η πολιτική της Ευρώπης είναι ένα χάος, η οικονομία είναι στάσιμη και το νόμισμά της κατρακυλά.
Το ευρώ έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Όμως, ενώ η εκλογή του Donald Trump ως προέδρου των ΗΠΑ και η αναμονή των πολιτικών του παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτή την αδυναμία, μια σειρά κακών πολιτικών και οικονομικών ειδήσεων από τις δύο μεγαλύτερες χώρες της περιοχής έχει επίσης καταστρέψει την εμπιστοσύνη.
Στη Γαλλία, η ακροδεξιά Marine Le Pen απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Michel Barnier επειδή έχει το θράσος να καταργήσει τις επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη Γερμανία, καθώς η λαϊκή κυβέρνηση του Olaf Scholzοδεύει προς πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο, βιομηχανικοί ισχυροί όπως η Volkswagen, ο Robert Bosch, η Schaeffler και η Thyssen-Krupp παρατάσσονται για να περικόψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν τω μεταξύ, υπενθύμισε στις αγορές την περασμένη εβδομάδα ότι ο συνδυασμός χαμηλής ανάπτυξης και υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα μπορούσε να επαναφέρει τους φόβους για εθνικές χρεοκοπίες σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

«Η ισοτιμία είναι το επόμενο ορόσημο»

Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε έως και 1,033 δολάρια έναντι του δολαρίου την περασμένη Παρασκευή (22 Νοεμβρίου 2024), μετά τα θλιβερά οικονομικά στοιχεία που πυροδότησαν τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων.
Αυτές οι προβλέψεις είχαν οδηγήσει τις αγορές να τιμολογούν με πιθανότητα 50% μια μείωση 0,5 ποσοστιαίας μονάδας τον Δεκέμβριο στο επιτόκιο.
Εκ τότε το ευρώ έχει ανακάμψει λίγο από τότε, αλλά οι αναλυτές βλέπουν να επιστρέφει προς την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, αναμένοντας νέα πλήγματα από τους αναμενόμενους δασμούς του Trump.
«Με την απουσία ανάπτυξης στην Ευρώπη, η ισοτιμία είναι το επόμενο ορόσημο», δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της Oxford Economics, Daniel Kral.
Όπως έχουν τα πράγματα, είπε ο επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της ING, Chris Turner, θα μπορούσε να φτάσει «πολύ κοντά στην ισοτιμία πριν από το τέλος του έτους».
Αυτή θα ήταν μόλις η τρίτη φορά από τότε που κυκλοφόρησε το ενιαίο νόμισμα που δεν αγοράζει περισσότερο από ένα δολάριο.
Η πρώτη στιγμή ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν το ευρώ εξακολουθούσε να εδραιώνει τη διεθνή του αξιοπιστία.
Η δεύτερη ήταν το 2022, όταν η Ευρώπη διολίσθησε σε μια ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το κοινό νήμα που διέτρεξε τα τρία επεισόδια ισοτιμίας ήταν η γερμανική οικονομική αδυναμία: Το 2000, όπως και σήμερα, η Γερμανία θεωρούνταν ο ασθενής της Ευρώπης, ενώ πριν από δύο χρόνια ήταν η Γερμανία που υπέφερε περισσότερο από την απώλεια φθηνής ρωσικής ενέργειας.
Βεβαίως, ο παράγοντας Trump είναι ισχυρός: Από τη νίκη του στις 5 Νοεμβρίου, το δολάριο έχει αυξηθεί σε γενικές γραμμές καθώς οι αγορές έχουν τιμολογήσει όχι μόνο έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά και περικοπές φόρων εταιρειών και μια ισχυρότερη αγορά εργασίας λόγω καταστολή της παράνομης μετανάστευσης.
Εμπειρογνώμονες στην Brown Brothers Harriman επισημαίνουν ότι με την οικονομία των ΗΠΑ να βρίσκεται ακόμα σε καλό σημείο και μια ώθηση στις δημοσιονομικές δαπάνες υπό τον Trump πιθανότατα, η Federal Reserve θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ υψηλότερα για περισσότερο από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Προβλήματα της Ευρώπης

Όμως, τα εγχώρια προβλήματα του ευρώ έχουν εξασφαλίσει ότι έχει χάσει περισσότερα από τα υπόλοιπα νομίσματα. Έχει υποχωρήσει 4% από τις εκλογές στις ΗΠΑ.
Τις τελευταίες εβδομάδες το ευρώ έχει υποαποδώσει όχι μόνο έναντι του δολαρίου αλλά και έναντι της στερλίνας (όπου φλερτάρει και με το χαμηλό δύο ετών) και το ελβετικό φράγκο.
Μια πρόγευση του τι μπορεί να επιφυλάσσει σύντομα η Ευρώπη ήρθε μέσα σε μια νύχτα, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό αμέσως μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, μαζί με έναν ξεχωριστό δασμό 10% στις εισαγωγές από την Κίνα.
Η είδηση οδήγησε το καναδικό δολάριο σε χαμηλό τετραετίας και ώθησε το μεξικάνικο πέσο κατά 1% χαμηλότερα, σχεδόν στο χαμηλό δύο ετών που έφτασε στις αρχές αυτού του μήνα.

Παλεύει μόνη της η ΕΚΤ

Με τους εθνικούς προϋπολογισμούς να έχουν ήδη φτάσει στο όριο, σημαίνει ότι —για άλλη μια φορά— η ΕΚΤ είναι πιθανό να παλεύει μόνη της.
«Η άποψη εδώ παραμένει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό «ιππικό» στην ευρωζώνη και ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα δυσφορία είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως», έγραψε ο Turner της ING.

Το χάσμα επιτοκίων Fed-ΕΚΤ θα μπορούσε να διευρυνθεί

Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane τόνισε ότι στην ευρωζώνη, «η νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για πολύ καιρό», καθώς «διαφορετικά, η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί επαρκώς και ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από τον στόχο».
Αντίθετα, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν φτάσει ακόμη» στον στόχο του πληθωρισμού και σηματοδότησε μόνο μια σταδιακή χαλάρωση της πολιτικής το επόμενο έτος.
Ως αποτέλεσμα, το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων της Fed, που βρίσκεται επί του παρόντος στο 4,50-4,75%, και του δείκτη αναφοράς της ΕΚΤ, επί του παρόντος στο 3,25%, θα μπορούσε να διευρυνθεί περαιτέρω το επόμενο έτος.
Τα συγκριτικά υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ καθιστούν το δολάριο πιο ελκυστικό νόμισμα για διατήρηση, ωθώντας τους επενδυτές από το ευρώ προς το δολάριο.
Αυτό μπορεί να μην ευχαριστεί τους Ευρωπαίους παραθεριστές, αλλά οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να είναι αυτό που χρειάζεται η οικονομία του μπλοκ για να σταθεί ξανά στα πόδια της.
«Το μόνο που χρειάζεται η ευρωζώνη είναι ένα χαμηλότερο ευρώ και οι αγορές θα φροντίσουν για τα υπόλοιπα», δήλωσε ο Robin Brooks, ανώτερος συνεργάτης στο Brookings Institution, στο X.
«Το ευρώ το 2022 πήγε κάτω από την ισοτιμία και δεν έπρεπε ποτέ να είχε επιστρέψει. Οι αγορές διορθώνουν τώρα αυτό το λάθος», είπε.
Ο Turner, ωστόσο, προειδοποίησε ότι αναγκάζοντας το ευρώ χαμηλότερα, οι αγορές θα μπορούσαν να αφαιρέσουν με το ένα χέρι ό,τι δίνουν με το άλλο.
«Αν ο λόγος για τον οποίο το ευρώ είναι ασθενέστερο είναι η απαισιοδοξία που επικρατεί στην Ευρώπη», προειδοποίησε, «μπορεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού λόγω του ασφάλιστρου κινδύνου που σχετίζεται με τα περιουσιακά στοιχεία της ευρωζώνης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας