Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Οι 6 διαδρομές με τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις

596

«Φωτιά» παραμένουν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσονται για τα νοικοκυριά οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, βάζοντας εμπόδια στον εσωτερικό τουρισμό λόγω των απαγορευτικών τιμών τους. Οι αυξήσεις μάλιστα σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας Vivanoda φτάνουν έως το 101%. Η Ελλάδα αποτελεί μάλιστα την 11η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης σε τιμές. Βάσει της έρευνας, ο δείκτης τιμών για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2023.

Μεταξύ των πιο ακριβών χωρών, η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, το Μαρόκο, τη Μάλτα, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία. Όλες αυτές οι χώρες έχουν σχετικά υψηλά ναύλα για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Από την άλλη πλευρά, η Λετονία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των φθηνότερων χωρών, ακολουθούμενη από την Τυνησία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Κροατία. Αυτοί οι προορισμοί προσφέρουν πιο προσιτούς ναύλους για ακτοπλοϊκές διελεύσεις, γεγονός που μπορεί να είναι ελκυστικό για τους ταξιδιώτες που αναζητούν οικονομικές λύσεις.

Οι 6 διαδρομές με τις υψηλότερες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ειδικότερα, βάσει της έρευνας της Vivanoda, οι έξι διαδρομές που είχαν την μεγαλύτερη άνοδο (μέση τιμή ανά άτομο για ταξίδι 100 χλμ) ήταν:

  • Πάρος – Σύρος: 101%
  • Λέρος – Λειψοί: 73%
  • Σίφνος – Φολέγρανδρος: 68%
  • Μύκονος – Κουφονήσια: 58%
  • Νάξος – Κουφονήσια: 29%
  • Πάτμος – Πυθαγόρειο: 27%

Ακριβότερα είναι τα δρομολόγια από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία (ιδίως το δρομολόγιο Χίος – Τσεσμέ), ενώ τα δρομολόγια προς την Ιταλία είναι τα φθηνότερα. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των ακτοπλοϊκών διελεύσεων στην Ευρώπη και η Ιταλία σχεδόν το 27%. Αυτές οι δύο χώρες από μόνες τους αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 67% όλων των διελεύσεων στην Ευρώπη.

Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα

Τα πρώτα πρόστιμα, επέβαλε το Υπουργείο Ναυτιλίας (ΥΝΑΝΠ) σε επτά περιπτώσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο παρακολούθησης των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Οι παραβάσεις και τα πρόστιμα αφορούν περιπτώσεις που οι εταιρείες δεν ενημέρωσαν το ΥΝΑΝΠ, ως η νομοθεσία προβλέπει για μεταβολή των τιμών των εισιτηρίων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «σαρωτικούς ελέγχους διενήργησε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέσω των Λιμενικών Αρχών της επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα από 07/06/2024 έως και 16/06/2024». Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 377 έλεγχοι σε επιβατηγά και επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία της ακτοπλοΐας και βεβαιώθηκαν επτά παραβάσεις για παράλειψη ενημέρωσης της αρμόδιας Αρχής σχετικά με μεταβολές των τιμών των εισιτηρίων (άρθρο 44 πργ. 13 του ν.4948/2022.

Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία (ν. 4948/22) άρθρο 44 προβλέπει μεταξύ άλλων στις υποχρεώσεις μεταφορέα: «Να ενημερώνει εγγράφως την αρμόδια αρχή για τις τιμές που εφαρμόζει, εντός τριών ημερών από την έναρξη ισχύος τους (κατά προέλευση – προορισμό – οικονομική θέση – κατηγορία οχημάτων), καθώς και για οποιαδήποτε μεταβολή τους (μείωση, αύξηση) και διαφοροποίησή τους (εκπτώσεις, προσφορές)»

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ακόμη ότι ξεκίνησε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και των προβλεπόμενων προστίμων. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι έξι παραβάσεις καταγράφηκαν την πρώτη εβδομάδα των ελέγχων ενώ την δεύτερη εβδομάδα η παράβαση που καταγράφηκε ήταν μόλις μία. Επίσης δεν πρόκειται για υποθέσεις υποτροπής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας