Στη δημοσιότητα δόθηκε λίστα με 36 πλοία που συνεχίζουν να τροφοδοτούν το Ισραήλ με όπλα και καύσιμα, εν μέσω της παγκόσμιας κατακραυγής για την γενοκτονία στη Γάζα.
Η δημοσίευση της λίστας έγινε από τον διεθνή συνασπισμό «No Harbour for Genocide» (NHG – Κανένα Λιμάνι για Γενοκτονία) με στόχο να προωθήσει ένα εμπάργκο απέναντι στο Ισραήλ, κοινοποιώντας ονόματα, αριθμούς αναγνώρισης (IMO), τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα πλοία και τις σημαίες υπό τις οποίες πλέουν. Η σχετική λίστα παραπέμπει επίσης σε πλατφόρμες ζωντανής παρακολούθησης που δείχνουν στους χρήστες την τρέχουσα τοποθεσία των πλοίων.
«Η γενοκτονία τροφοδοτείται μέσω θαλάσσης, με όπλα και ενέργεια να αποστέλλονται κάθε μέρα», ανέφερε εκπρόσωπος της ομάδας ακτιβιστών, ενώ μέλος της πρωτοβουλίας “Global Energy Embargo for Palestine ” (Παγκόσμιο Ενεργειακό Εμπάργκο για την Παλαιστίνη) σημειώνει πως «Υπάρχει μια αλυσίδα εφοδιασμού που οδηγεί στη γενοκτονία, στο απαρτχάιντ, στην παράνομη κατοχή».
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Middle East Eye, μεταξύ των δημοσιοποιημένων ονομάτων ξεχωρίζει εκείνο της δανικής εταιρείας Maersk, η οποία βρίσκεται στη λίστα παρά τις προηγούμενες δηλώσεις της τον Ιούνιο ότι θα διέκοπτε κάθε συνεργασία με εταιρείες που εμπλέκονται σε παράνομους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη.
Η υποτιθέμενη αναστολή των σχέσεων της Maersk -πλοία της οποίας υπάγονται στο πρόγραμμα Ναυτιλιακής Διοίκησης των ΗΠΑ (MARAD)- με το Ισραήλ, ακολουθούσε σχετικές οδηγίες του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), Φόλκερ Τουρκ.
Τα Overseas Santorini και Overseas Sun Coast, δύο πετρελαιοφόρα με αμερικανική σημαία που προμηθεύουν το Ισραήλ με καύσιμα για τα πολεμικά αεροσκάφη F16 & F35 του Ισραήλ που βομβαρδίζουν τον παλαιστινιακό θύλακα, βρίσκονται επίσης στη λίστα.
Σε ένα μόνο ταξίδι, το Overseas Santorini μπορεί να μεταφέρει περίπου 300.000 βαρέλια με στρατιωτικά καύσιμα, τα οποία φορτώνονται από το διυλιστήριο Bill Greehey στο Κόρπους Κρίστι του Τέξας και καταλήγουν στο λιμάνι του Ασκελόν στο Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2024, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μην επιτρέψει τον ανεφοδιασμο των εν λόγω πλοίων και την αγκυροβόλησή τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα.