Ακρίβεια-Επιμένει στα ημίμετρα η κυβέρνηση-Αρνείται επίμονα κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

671

Η ακρίβεια είναι εδώ, πάνω από δύο χρόνια τώρα και αποδεικνύει πως δεν δαμάζεται από τα μέτρα ασπιρίνες που λαμβάνει η κυβέρνηση, μέτρα που έχει ήδη εφαρμόσει και αποδείχτηκαν ανεπαρκή, την ώρα που συνεχίζει να αρνείται πεισματικά να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα – κάτι που ζητούν σχεδόν όλα τα κόμματα, φέρνοντας και παραδείγματα χωρών που εφάρμοσαν το μέτρο με επιτυχία, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει το Μαξίμου.

Το μέγεθος του προβλήματος αποτυπώθηκε και στα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν για παράδειγμα, το ακριβότερο γάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023.  Εκτός από τα γαλακτοκομικά, και οι τιμές άλλων βασικών τροφίμων, όπως τα έλαια – λίπη, το ψωμί και τα δημητριακά, ξεπερνούν τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Οι τιμές στα ύψη – Δεν βγαίνει ο μήνας

Με βάση δε και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Μάιο, σε ένα έτος υπήρξαν νέες ανατιμήσεις σε: Κρέατα- γενικά (1,9%), Ψάρια νωπά (12,5%), Ελαιόλαδο (56,8%), Φρούτα- γενικά (1,7%), Λαχανικά- γενικά (1,2%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (2,3%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (7,7%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (3,5%).

Η ακρίβεια ροκανίζει τον μισθό που για τους περισσότερους αρκεί για «να βγει» μόνο ο μισός μήνας

Παράλληλα,  η ένδυση και η υπόδυση κατέγραψαν ανατιμήσεις 6,4% τον Μάιο, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι «κόβουν» από όπου μπορούν για να βγάλουν το μήνα, με το εισόδημά τους να εξαντλείται τις πρώτες 15 μέρες.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση, το διάστημα της διακυβέρνησης της ΝΔ το πραγματικό εισόδημα των μισθωτών από την εργασία τους μειώθηκε σχεδόν 9% -η μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Επιπλέον, πάνω από το ένα τρίτο των νοικοκυριών  (36%) τα βγάζει πέρα με δυσκολία, ενώ το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο, σε όρους αγοραστικής δύναμης, είναι το χαμηλότερο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιμένει στα ημίμετρα η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ανακουφίσει τη μέση ελληνική οικογένεια», ανέφερε σήμερα μιλώντας στον Σκάι, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Το υπουργείο μας είναι της Ανάπτυξης κι όχι της Ακρίβειας, άρα μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών», είπε, υποστηρίζοντας ότι για το πρόβλημα της αποκλιμάκωσης των τιμών λύση είναι να ενώσουν δυνάμεις μια σειρά από φορείς για εξεύρεση λύσης.

Πρόσθεσε δε πως: «Θα εντείνουμε και θα ενισχύσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν έχει γίνει ολοκληρωμένα αυτό. Για αυτό και από 1η Ιουλίου θα προστεθούν 30 νέα στελέχη στη ΔΙΜΕΑ, ενώ θα ρίξουμε το βάρος σε 100 βασικά αγαθά στο παρατηρητήριο τιμών της υπηρεσίας. Σε πλήρη εφαρμογή θα παραμείνει το μέτρο της ανακοίνωσης των ανατιμήσεων, όμως ο ψηφιακός έλεγχος θα είναι διαρκής και για τις τιμές προμήθειας. Επίσης, θα ελέγχονται ακόμη περισσότερο και οι ίδιες οι πολυεθνικές εταιρείες».

«Απεταξάμην» την κατάργηση του ΦΠΑ

Ο υπουργός, ξεκαθάρισε πάντως για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπως ζητά η αντιπολίτευση.

«Το δοκίμασε η Ισπανία. Αν πάρετε την ημερομηνία που το ξεκίνησε μέχρι σήμερα, έχει περισσότερο πληθωρισμό τροφίμων από την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα χρήματα που πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία και στον πολίτη, τώρα πηγαίνουν εκ νέου στα κέρδη των εταιρειών», υποστήριξε.

Διακοπές και ψυχαγωγία για γερά πορτοφόλια

Ακρίβεια δεν υπάρχει μόνο στα τρόφιμα. Αυξημένο είναι και το κόστος για τις λίγες στιγμές ψυχαγωγίας, αφού τον Μάιο οι κινηματογράφοι και τα θέατρα κόστιζαν ακριβότερα κατά 5%, ενώ εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφενεία κατά 5,1%.

«Όνειρο θερινής νυκτός» εξάλλου είναι για πολλούς οι καλοκαιρινές διακοπές ιδίως σε κάποιο νησί, καθώς οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι για γερά πορτοφόλια, με την αύξησή τους να αγγίζει ακόμη και το 40%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για να ταξιδέψει μία ελληνική οικογένεια με αυτοκίνητο στη Σκιάθο θα δαπανήσει 419 ευρώ, 430 ευρώ για Τήνο, 596 ευρώ για Χίο, 632 ευρώ θα χρειαστεί για Πάρο, ενώ για Ρόδο το κόστος των εισιτηρίων ξεπερνά τα χίλια ευρώ.

Οι διακοπές απομακρύνονται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογίσει κανείς πως οι τιμές στα καταλύματα είναι και αυτές απλησίαστες.

Ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας