Ρεκόρ τιμών σημειώνεται για το 2024 στα ψιλόψαρα, όπως αναφέρουν ψαράδες και έμποροι, με τον γαύρο, την σαρδέλα και την γόπα να αποτελεί πλέον… είδος πολυτελείας.
Μεγάλη είναι η απόκλιση στις τιμές γαύρου και σαρδέλας σε σχέση με το 2023, αφού η τιμή της σαρδέλας στους πάγκους των συνοικιακών ιχθυοπωλείων, αλλά και της αγοράς του καταναλωτή, ανέρχεται πλέον στα 10 με 12 ευρώ, σε σχέση με πέρυσι, που κυμαίνονταν από 5 έως 6 ευρώ το κιλό.
Ενώ την ίδια στιγμή, η τιμή στον γαύρο ανέρχεται στα 8 με 9 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι κυμαινόταν από 4 έως 5 ευρώ το κιλό.
Έμποροι και ψαράδες που μίλησαν σε ρεπορτάζ του Alpha, ισχυρίζονται ότι η άνοδος στις τιμές των ψαριών οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες, αλλά και στη μεγάλη ζήτηση που έχουν τα συγκεκριμένα ψάρια στα νησιά.
Ηπραγματικότητα ωστόσο είναι ότι για τις λαϊκές οικογένειες η κατανάλωση ακόμα και των μικρών ψαριών έγινε και αυτή απαγορευτική εξαιτίας των συνθηκών ακρίβειας και αισχροκέρδειας που επικρατούν στην αγορά.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ