ΗΠΑ:-Δοκιμή νέου πυρηνικού όπλου στη Νεβάδα-Ρώσοι: “Δοκίμασαν εργαλείο μαζικής καταστροφής”

1247

Στόχος του νέου απόρρητου καταστροφικού πυρηνικού μικρής κλίμακας όπλου  το Ιράν!

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική δοκιμή ενός απόρρητου πυρηνικού όπλου στη Νεβάδα. Οι πληροφορίες που έρχονται από ΗΠΑ αλλά και Ρωσία κάνουν λόγο για δοκιμή ενός όπλου μαζικής καταστροφής.

Είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ δοκίμασαν κάτι “νέο και απόρρητο”. Οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμη συγκεκριμένες πληροφορίες και γι αυτό ζητούν διεθνή έρευνα.

 

 

Είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να δοκίμασαν ένα όπλο ειδικά σχεδιασμένο για το Ιράν  είτε για πλήγμα είτε για πρόληψη χρήσης πυρηνικών από την Τεχεράνη αν δεχτούμε την επίσημη ερμηνεία που δίνουν οι Αμερικανοί.

Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε Ισραήλ και ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τεχεράνη επισπεύδει τις εξελίξεις στο πυρηνικό της πρόγραμμα λόγω και της ευρύτερης κατάστασης στην Μέση Ανατολή.

Προς το παρόν, η Ρωσία και άλλες χώρες κάνουν απλά υποθέσεις για το τι δοκίμασαν οι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν μια δοκιμή όπλων μαζικής καταστροφής στις 18 Οκτωβρίου, η οποία συνοδεύτηκε από υπόγεια χημική έκρηξη στη σήραγγα P στη θέση 12 του Πεδίου δοκιμών της Νεβάδα.

 

 

Ταυτόχρονα, η αμερικανική πλευρά ανέφερε ότι σκοπός των δοκιμών ήταν να βελτιώσουν τις δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών να ανιχνεύουν πυρηνικές εκρήξεις χαμηλής ισχύος σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Το Bloomberg ανέφερε ότι η δοκιμή χρησιμοποίησε ραδιοϊσότοπα και χημικές ουσίες για να «επικυρώσει νέα μοντέλα πρόβλεψης έκρηξης».

Η δοκιμή έρχεται αφότου ο Β.Πούτιν εθεάθη στο Πεκίνο δίπλα στους αξιωματικούς του που φέρεται να μετέφεραν τον «πυρηνικό χαρτοφύλακά» του, κάτι που πολύ σπάνια κινηματογραφείται.

Η Νεβάδα έχει χρησιμοποιηθεί για πυρηνικές δοκιμές εδώ και δεκαετίες, συγκεκριμένα η τοποθεσία Εθνικής Ασφάλειας της Νεβάδα που ιδρύθηκε το 1951.

Τί λένε αμερικανικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν ένα ισχυρό πείραμα(!) σε μια τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών στη Νεβάδα λίγες ώρες αφότου η Ρωσία ακύρωσε την απαγόρευση των δοκιμών ατομικών όπλων, προκαλώντας ανησυχίες για μια νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου.

Το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο επιβλέπει το απόθεμα των ΗΠΑ με περισσότερα από 5.000 πυρηνικά όπλα, είπε ότι η δοκιμή της Τετάρτης στη νότια Νεβάδα χρησιμοποίησε χημικά και ραδιοϊσότοπα για να «επικυρώσει νέα μοντέλα πρόβλεψης έκρηξης» που μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση ατομικών εκρήξεων σε άλλες χώρες.

 

 

Ενώ η δοκιμή είναι νόμιμη, η χρονική στιγμή ήταν αξιοσημείωτη: Έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι δεν θα τηρεί πλέον τη Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση Δοκιμών, η οποία απαγορεύει τις πυρηνικές εκρήξεις και συγχρονίζεται με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια γιατί ενώ οι χώρες δεν δοκιμάζουν πυρηνικές κεφαλές, διεξάγουν τα λεγόμενα “πειράματα” που επαληθεύουν τα σχέδια των όπλων χωρίς την ποσότητα ατομικού υλικού που απαιτείται για τη δημιουργία μιας αλυσιδωτής αντίδρασης.

Αυτές οι μικρότερες εκρήξεις μπορούν ακόμα να εντοπιστούν από ευαίσθητους σεισμικούς σταθμούς και να εγείρουν υποψίες μεταξύ των αντιπάλων.

Οι αναλυτές ανησυχούν ότι ενέργειες όπως η δοκιμή αυτής της εβδομάδας από την Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν και να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση, ειδικά δεδομένης της βαθιάς εχθρότητας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας που έχει επιδεινωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Τις επόμενες μέρες το Κρεμλίνο μπορεί να πει ότι οι Αμερικανοί κάνουν δοκιμές και δεν έχουμε τρόπο να επαληθεύσουμε ότι αυτές οι δοκιμές δεν είναι πυρηνικές», δήλωσε ο Πάβελ Ποντβίγ, ο οποίος παρακολουθεί τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις για το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για Έρευνα Αφοπλισμού στη Γενεύη.

«Αυτό θα ήταν άλλο ένα βήμα».

“Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς πυροδότησαν οι Αμερικανοί” λένε οι Ρώσοι…

Ο αντιπρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, Konstantin Kosachyov, δήλωσε την Παρασκευή ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής νομική αξιολόγηση για το εάν η έκρηξη αυτής της εβδομάδας στη Νεβάδα ξεπέρασε(!) τα όρια πυρηνικών δοκιμών, ανέφερε το Interfax.

«Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ανατίναξαν οι Αμερικανοί υπόγεια», είπε.

 

 

Μια επιλογή θα ήταν να επιτραπεί σε ανεξάρτητους παρατηρητές να συλλέξουν τα δομένα από εγκαταστάσεις όπου και πότε γίνονται δευτερεύουσες πυρηνικές δοκιμές, είπαν οι Kimball και Podvig.

Οι επιθεωρητές από τον Οργανισμό Συνθήκης για την Απαγόρευση Δοκιμών που εδρεύει στη Βιέννη θα ήταν μια φυσική επιλογή, αλλά επί του παρόντος έχουν να αντιμετωπίσουν πολλούς “περιορισμούς”.

Ο Ρώσος ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας Alexey Anpilogov εξήγησε γιατί κατά τη γνώμη του  οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μια υπόγεια χημική έκρηξη σε ένα χώρο δοκιμών στη Νεβάδα.

“Τέτοιες δοκιμές στην πραγματικότητα δεν είναι ικανές να παράγουν αποτελέσματα υψηλής ποιότητας για τη βελτίωση των πυρηνικών όπλων.

Πιθανότατα, ο πραγματικός στόχος της Ουάσιγκτον ήταν να δοκιμάσει ένα σεισμικό δίκτυο ικανό να ανιχνεύει εκρήξεις από άλλες χώρες” τόνισε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Anpilogov, οι ενέργειες των ΗΠΑ δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Και ακυρώνοντας την επικύρωση της CTBT, η Ρωσία έχει ήδη λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ρωσία: Εγκρίθηκε ο νόμος που ανακαλεί την επικύρωση της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών

Νωρίτερα, η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ολοκλήρωσε την δεύτερη και τρίτη ανάγνωση ενός νομοσχεδίου που ανακαλεί εκ μέρους της Ρωσίας την επικύρωση της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT). Η κάτω βουλή ενέκρινε ομόφωνα και τις δύο αναγνώσεις με 415 ψήφους υπέρ και 0 κατά.

Ο Πούτιν είχε παροτρύνει στις 5 Οκτωβρίου την Κρατική Δούμα να κάνει αυτή την αλλαγή προκειμένου να «αντικατοπτρίσει» τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες υπέγραψαν αλλά ποτέ δεν επικύρωσαν τη Συνθήκη του 1996.

 

 

«Αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας ενώπιον των πολιτών μας, προστατεύουμε τη χώρα μας. Αυτό που συμβαίνει στον κόσμο σήμερα είναι αποκλειστικό λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι μια πυρηνική δοκιμή, είτε αυτή γίνει από τη Ρωσία είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ωθήσει και τους άλλους να κάνουν το ίδιο, και την Κίνα και την Ινδία και το Πακιστάν, προκαλώντας έναν νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών. Όλοι προς το παρόν τηρούν το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών και μόνο η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή αυτόν τον αιώνα.

Η Ρωσία επικύρωσε αρχικά τη συνθήκη CTBT το 2000. Αν και ανακαλεί αυτό το βήμα, έχει δηλώσει μέχρι στιγμής ότι θα παραμείνει ως υπογράψασα τη συνθήκη και θα συνεχίσει να παρέχει δεδομένα στο παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης που ειδοποιεί τον κόσμο για κάθε πυρηνική δοκιμή.

Αλλά όταν κατατέθηκε την Τρίτη το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βιτσισλάβ Βολόντιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να αποσυρθεί εντελώς και δήλωσε ότι θα αφήσει την Ουάσινγκτον να εικάζει σχετικά με τις προθέσεις της.

«Και τι θα κάνουμε στη συνέχεια – αν παραμείνουμε μέρος ή όχι μέρος της συνθήκης, δεν θα τους το πούμε. Πρέπει να σκεφτόμαστε για την παγκόσμια ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών μας και των συμφερόντων τους», δήλωσε ο ίδιος.

Το CNN δημοσίευσε τον περασμένο μήνα δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν ότι η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις στους χώρους πυρηνικών δοκιμών τους τα τελευταία χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας