Αύξηση σοκ στο πετρέλαιο: Στα 140 δολάρια το βαρέλι μεταξύ Ιουλίου-Σεπτεμβρίου

773
Στα 140 δολάρια το βαρέλι μεταξύ

Πρωτοφανής άνοδος στις τιμές του πετρελαίου προβλέπει του πετρελαίου προβλέπει η Goldman Sachs.

Τα 120 δολάρια ανά βαρέλι, μία τιμή που βλέπαμε στιγμιαία, σε στιγμές μεγάλης κρίσης, δείχνει να «κατακτά» το πετρέλαιο και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, ενώ οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν πλέον λόγο ακόμα και για 140 – 150 δολάρια βραχυπρόθεσμα, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τις τιμές των καυσίμων.

Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση της Goldman Sachs για 140 δολάρια το βαρέλι μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, όπως και των Moody’s , που κάνουν λόγο για πολύ υψηλές τιμές ενέργειας στο προβλεπτό μέλλον.

Στις 18.15 ώρα Ελλάδας, η διαπραγμάτευση για το πετρέλαιο Brent γινόταν στα 121,5 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 0,8%, ενώ στο αμερικανικό χρηματιστήριο, το WTI ήταν οριακά πτωτικό, στα 119,75 ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι το Brent, που χρησιμοποιείται κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, σημειώνει άνοδο άνω του 68% σε ετήσια βάση – ενώ έχει φτάσει τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου μία ανάσα από τα 140 δολάρια ανά βαρέλι.

Πτωτικές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές καταγράφονταν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου,με τη MWh στα 79,4 ευρώ, οριακά ψηλότερα από την τιμή της 23ης Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειές της για ανακατανομή των εξαγωγών ενεργειακών προϊόντων. Σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα έχει αυξήσει κατά 20% τις φορτώσεις πετρελαιοφόρων από το λιμάνι Κοσμίνο, στα ανατολικά της χώρας (βόρειοανατολικά της Βόρειας Κορέας, απέναντι από την Ιαπωνία) προκειμένου να «εξυπηρετήσει» την ζήτηση από χώρες όπως η Κίνα και Ινδία, που συνεχίζει να αυξάνει τις παραγγελές ρωσικού πετρελαίου.

Παρότι είναι γνωστό ότι και οι δύο αυτές χώρες αγοράζουν με σημαντική έκπτωση το ρωσικό πετρέλαιο, το υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η Ρωσία έχει μικρό ποσοστό στο ενεργειακό μίγμα της χώρας: «Δεν στέλνουμε τον κόσμο να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο, στους στέλνουμε να αγοράσουν πετρέλαιο, καλό πετρέλαιο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, προσθέτοντας ότι μία ξαφνική διακοπή της προμήθειας τέτοιου πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αύξηση στις τιμές και να «χτυπήσει» τους καταναλωτές.

Όπως ανέφερε το Reuters, στο Κοσμίνο φτάνουν πλέον σε καθημερινή βάση προς εξαγωγή 70.000 βαρέλια πετρελαίου, ενώ η Ρωσία πρόκειται να μεταφέρει καθημερινά 80.000 πρόσθετα βαρέλια από την Σιβηρία μέσω τρένου.

Την ίδια στιγμή, όλα τα διεθνή μέσα αναφέρουν την περίπτωση του πετρελαϊκού «γίγαντα» Exxon Mobil που ξεπέρασε μέσα στο τρίμηνο του πολέμου τα «υπαρξιακά» προβλήματα των τελευταίων ετών, καθώς η συζήτηση για την «πράσινη» ενέργεια υπονόμευε τις προοπτικές της,  με την μετοχή της να ενισχύεται κατά 70% λόγω των πολύ υψηλών τιμών στην πετρελαϊκή αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας