Κυριακή, 19 Ιαν 2025

Αυξήσεις “φωτιά” στο πετρέλαιο βλέπουν αναλυτές-“Πετάει” η αμόλυβδη βοηθούσης κερδοσκοπίας

578

Eκτιμάται ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η τιμή του βαρελιού θα σπάσει το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι – Συνέπειες σε τιμές, πληθωρισμό, τραπεζικά επιτόκια

Μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ: Αυξήσεις «φωτιά» βλέπουν οι αναλυτές – Πού θα φτάσει η αμόλυβδη

Eκτιμάται ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η τιμή του βαρελιού θα σπάσει το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι – Συνέπειες σε τιμές, πληθωρισμό, τραπεζικά επιτόκια

Σε άλλο επίπεδο περνάει πλέον ο υβριδικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, καθώς η περαιτέρω μείωση στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ, έπιασε απροετοίμαστες τις αγορές και τους οργανισμούς, προκαλώντας τριγμούς και στις σχέσεις των δυτικών χωρών, προσθέτοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η μείωση στην ημερήσια παραγωγή αναμένεται να έχει άμεσες συνέπειες στην τιμή της βενζίνης και των πετρελαϊκών παραγώγων, αλλά και στα επίπεδα του πληθωρισμού, άρα και των τιμών, αλλά και στα τραπεζικά επιτόκια. Εκτός των παραπάνω, ευνοημένος βγαίνει και ο Πούτιν, καθώς η μείωση της παραγωγής από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, πιέζει ακόμα περισσότερο τις χώρες που δεν παράγουν πετρέλαιο, οι οποίες είναι πιθανόν να αναζητήσουν νέες συμφωνίες με τη Μόσχα για την προμήθεια πετρελαίου, πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι που έχει οριστεί ως πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο.

Οι πρώτες συνέπειες από τη μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ, έγιναν αμέσως αντιληπτές. Με την ανακοίνωση του Οργανισμού, σημειώθηκε έκρηξη τιμών πετρελαίου έως και 8%, πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις των ειδικών, εκτιμάται ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η τιμή του βαρελιού θα σπάσει το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι, γεγονός που μπορεί να επιφέρει έναν νέο κύκλο ενεργειακής κρίσης. Ήδη το φυσικό αέριο άρχισε να «τσιμπάει» προς τα πάνω, ενώ το μπρα ντε φερ μεταξύ Ρωσίας και Δύσης συνεχίζεται, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Διεθνείς αναλυτές σημειώνουν ότι πίσω από την αποφαση του ΟΠΕΚ βρίσκεται μία σαφής συνενόηση της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να πιεστεί η Δύση και να σπάσει το μέτωπο του εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο, προκαλώντας ένα ντόμινο εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Ήδη, πληροφορίες από τα ασιατικά Μέσα, κάνουν λόγο για απόφαση της Ιαπωνίας να επιστρέψει στη Ρωσία για την προμήθεια πετρελαίου, αγοράζοντας σε τιμή άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι και σπάζοντας το κοινό μέτωπο των G7 απέναντι στη Μόσχα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τιμή του βαρελιού δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 110 ευρώ έως το τέλος του 2024, με την προϋπόθεση ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση παραγωγής, με στόχο να πιέσει ακόμη περισσότερο τη Δύση.

Η UBS είναι πιο αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι τον Ιούνιο το βαρέλι θα ανέβει πάνω από 100 δολάρια, πέφτωντας ωστόσο τον Δεκέμβριο στα 95 δολάρια.

Ο Τζόναθαν Ρόμπινσον, διευθυντής Ενεργειακής Έρευνας της Frost & Sullivan, δήλωσε: «όλα λοιπόν δείχνουν συντονισμό ανάμεσα σε Ρωσία και Σαουδική Αραβία και είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να δουν το πετρέλαιο να ανεβαίνει στο επίπεδο των 80-90$/βαρέλι την ώρα που στα μέσα Μαρτίου είχε φτάσει να διαπραγματεύεται και κάτω από τα 70$ σε κάποιους δείκτες».

Ο Ρομπ Μακνάλι της Rapidan Energy Group δήλωσε: «Αν πιστέψετε, όπως πιστεύει ο ΟΠΕΚ, ότι η ζήτηση θα ανακάμψει το β’ μισό του έτους και ότι οι κυρώσεις θα βλάψουν τη Ρωσική παραγωγή, τότε αυτές οι περικοπές, αν παραμείνουν, θα σφίξουν πάρα πολύ την αγορά, θα στείλουν τις τιμές πολύ πάνω από τα 100$/βαρέλι. Στο δεύτερο σενάριο  η ύφεση θα πιέσει τις τιμές στην περιοχή των 70-80 δολαρίων το βαρέλι».

Πηγή: skai.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας