Αυξάνονται οι τιμές φαρμάκων-Πλεύρης: θα είναι μόνο για τα πολύ φτηνά!

641

Με γενόσημα θα καλυφθούν οι ελλείψεις

(upd) Αυξήσεις τιμών σε ορισμένα φάρμακα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης 4/1 θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη τύπου, αποκλείοντας -παράλληλα- το ενδεχόμενο να υπάρξει κρίση στο θέμα των φαρμάκων στην Ελλάδα. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, οι αυξήσεις των τιμών θα αφορούν μόνο τα πολύ φτηνά φάρμακα και τα οποία υπάρχει κίνδυνος να αποσυρθούν, ενώ οι ελλείψεις στα φάρμακα μπορούν να καλυφθούν με τα γενόσημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν 232 σκευάσματα από διάφορες κατηγορίες. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, για τα 76 από τα παραπάνω φάρμακα, έχει διακοπεί η παραγωγή και διάθεσή τους, ενώ τα 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη. Μάλιστα στη λίστα αυτή βρίσκονται 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ παράλληλα λείπουν και 67 προϊόντα τα οποία εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Πάντως, τις μεγάλες ελλείψεις σε φάρμαξα πρώτης ανάγκης επεσήμανε και ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Πειραιά, Κωνσταντίνος Κούβαρης, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως «όταν ένα φαρμακείο έχει εφημερία, την επόμενη μέρα δεν έχει καθόλου φάρμακα».

Έκτακτη συνέντευξη Πλεύρη στις 17:00

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα, θα παραχωρήσουν το απόγευμα της Τετάρτης 4/1 ο υπουργός Υγείας, Θ.Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δ.Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ,  Γ. Σωτηρίου.
Η συνέντευξη είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 στο υπουργείο Υγείας.

Οι αυξήσεις τιμών στα φάρμακα

Ο υπουργός Υγείας -μιλώντας στην ΕΡΤ- διευκρίνισε ότι οι όποιες αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων θα γίνουν «μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα σε πολύ φτηνά φάρμακα των 1-2 ευρώ τα οποία κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας».
Όπως είπε στην ΕΡΤ, «οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν». Ο ίδιος ανέφερε, ότι «υπάρχει γενόσημο του amoxil που καλύπτει την ελληνική αγορά και έχει μια τιμή 2,20 και το οποίο έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς, θα υπάρξει μια αύξηση που το μεγαλύτερο τμήμα θα το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20-30 λεπτών που το 10% αφορά στον καταναλωτή, το βάρος το σηκώνει ο ΕΟΠΥΥ».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, η οποία μιλώντας στον Σκάι, επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποια φάρμακα με χαμηλή τιμή, για τα οποία υπάρχει δυσκολία να εισαχθούν και να πωληθούν σε αυτές τις τιμές. Όμως, συμπλήρωσε, η κυβέρνηση έχει ζητήσει την αύξηση των εισαγωγών από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά πρόσθεσε πρόκειται για τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς.
Επίσης, η κ. Ράπτη πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους γιατρούς να συνταγογραφούν γενόσημα και να επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους κάνουν παράλληλες εξαγωγές.

Ο ελλείψεις φαρμάκων

Πιο αναλυτικά, ο κ. Πλεύρης, ανέφερε πως το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι σε δυο επίπεδα.
«Υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές… Εκεί πέρα διαχρονικά η πολιτεία παίρνει μέτρα και το τελευταίο διάστημα τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι εξαντλητικά, καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται και δεν είναι ελλειπτικά φάρμακα είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών, είπε ο κ. Πλεύρης και συνέχισε: «Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με φάρμακα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή της εποχής τα φάρμακα, δηλαδή παρακεταμόλη, τα αντιπυρετικά, τα αναπνευστικά φάρμακα, τα φάρμακα των αντιβιοτικών, που οφείλονται σε μια παγκόσμια έλλειψη που οφείλεται στο ότι υπάρχει φοβερή έξαρση των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλη την Ευρώπη και γενικότερα σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, υπάρχει χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους και επειδή παραγωγή κατά βάση είχε μεταφερθεί στην Ασία, κρατούσαν οι χώρες της Ασίας τις μεγάλες παραγωγές για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς.
Η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οπότε στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία».

Τα γενόσημα θα καλύψουν το κενό

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία κάτι που θα αντιμετωπιστεί με τα γενόσημα.
«Το πρόβλημα λοιπόν στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: όπου έχουμε υποκατάστατο, γιατί υπάρχουν τα υποκατάστατα, μπορεί κάποιος να μη βρίσκει να πούμε ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας το ντεπόν, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων, οπότε θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά το φάρμακο δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες» είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τις ελλείψεις σε αναπνευστικά φάρμακα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εκεί θα κάνουμε τις μεγαλύτερες μας εισαγωγές. Στα αντιπυρετικά θα λέμε τα υποκατάστατα. Ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο, ποια είναι τα άλλα που μπορεί να προμηθευτεί. Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί. Οι γιατροί, οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα, θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται κόσμος».

«Μετά τις εφημερίες τα ράφια αδειάζουν»

Τις μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης ανάγκης επεσήμανε και ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Πειραιά, Κωνσταντίνος Κούβαρης.
«Όταν ένα φαρμακείο έχει εφημερία την επόμενη ημέρα δεν έχει καθόλου φάρμακα» είπε χαρακτηριστικά -μιλώντας στον Σκάι- και διευκρίνισε ότι οι ελλείψεις αφορούν κυρίως αντιβιοτικά, εισπνεόμενα, αντιβηχικά σιρόπια και κορτιζόνη.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε -όπως είπε- λόγω της έξαρσης των ιώσεων και της γρίπης σε συνδυασμό με τις εταιρείες που δε διαθέτουν τα φάρμακα στην αγορά και προτιμούν να τα εξάγουν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας