Άφρισαν στα Σκόπια: Αφαίρεση των αναφορών σε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα από την έκθεση προόδου της ΕΕ

119

Οργή Μίτσκοσκι για τη συμφωνία των τριών μεγάλων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Νέες προκλήσεις από τους Σκοπιανούς

Πολιτική ένταση και διπλωματική δυσφορία συνόδευσαν την τελευταία τροποποίηση της έκθεσης προόδου για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, μετά τη συμφωνία των τριών μεγάλων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και του Renew Europe – να αφαιρεθούν όλες οι αναφορές σε «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα».

Αυτή η κίνηση ήταν μια πρωτοβουλία του ΕΛΚ, με κύριο εισηγητή τον Βούλγαρο Ευρωβουλευτή Αντρέι Κόβατσεφ και αναμένεται να επικυρωθεί στην προσεχή Σύνοδο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Συνολικά, οι τρεις πολιτικές ομάδες κατέχουν 399 έδρες στο νομοθετικό σώμα της ΕΕ, που αποτελείται από 720 έδρες.

Κατά τον Βούλγαρο, ο οποίος κατηγόρησε τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι ότι προωθεί την «ιστορική παραπληροφόρηση» στο εσωτερικό για πολιτικό όφελος ενόψει των εκλογών, τα θέματα εθνικής ταυτότητας και γλώσσας δεν έχουν καμία θέση σε έκθεση για την πρόοδο μιας χώρας που είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε σχετική ανάρτηση ο Κοβάτσεφ έγραψε μεταξύ άλλων:

«Κατόπιν αιτήματος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και η Renew Europe- συμφώνησαν το βράδυ της Τετάρτης να αφαιρεθούν από το σχέδιο της Έκθεσης Προόδου για τη Βόρεια Μακεδονία όλες οι αναφορές σε μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Αναμένω, αυτή η τροπολογία να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία στο ΕΚ την επόμενη εβδομάδα, στην ολομέλεια.

Τα θέματα ταυτότητας και γλώσσας δεν έχουν θέση σε μια έκθεση προόδου για μια χώρα που υποβάλλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ. Τέτοια θέματα οδηγούν μόνο σε διχόνοια και ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας. Αυτό επιβεβαιώνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση από τις συνεχείς εμφανίσεις των ηγεμόνων των Σκοπίων και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Μίτσκοσκι ο οποίος συνεχίζει να χειραγωγεί ιστορικές αφηγήσεις μιας λεγόμενης ταυτότητας και γλώσσας αιώνων».

Σύμφωνα με το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (AFET) ενέκρινε το σχέδιο έκθεσής της σχετικά με την πρόοδο των Σκοπίων στην ΕΕ στις 24 Ιουνίου με 40 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 10 αποχές.

Η εν λόγω έκδοση της έκθεσης περιελάμβανε τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες το ΕΚ αναγνωρίζει μια διακριτή «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα». Η AFET εμπόδισε την κατάθεση προφορικής τροπολογίας από την Ομάδα του ΕΛΚ για την εισαγωγή του προσδιορισμού «σύγχρονος» πριν από τη «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα».

Το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και Δημοκρατικοί, η Renew Europe και οι Πράσινοι δήλωσαν ότι θα καταθέσουν εκ νέου την ίδια τροπολογία γραπτώς πριν από την ψηφοφορία στην ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με το σχέδιο ημερήσιας διάταξης της συνόδου, η συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Σκόπια για το 2023 και το 2024 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου και η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιουλίου.

 

Οργή Μίτσκοσκι

Η είδηση αυτή προκάλεσε την έκρηξη του Σκοπιανού Πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον της Βουλγαρίας, λέγοντας ότι χρησιμοποιεί «ταλιμπανικές» μεθόδους!

«Η μακεδονική ταυτότητα και η μακεδονική γλώσσα διαγράφηκαν από την έκθεση της Ευρώπης με τρόπο ταλιμπανικό. Ζήσαμε να δούμε κι αυτό στον 21ο αιώναΜας το επέβαλαν ο [πρώην υπουργός Εξωτερικών] Μπουγιάρ Οσμάνι, ο [πρώην πρωθυπουργός] Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, [πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων] Μπόγιαν Μάριτσικ και οι υπόλοιποι», δήλωσε ο Μίτσκοσκι.

 

«Η αφαίρεση των όρων μακεδονική ταυτότητα και ‘μακεδονική γλώσσα από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόοδο προς την ΕΕ είναι τόσο κακή όσο αν αυτός ο όρος περιοριζόταν από τον όρο ‘σύγχρονος’», υποστήριξε ακόμα ο Μίτσκοσκι.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου, Τίμτσο Μουτσούνσκι, έκανε λόγο για επαίσχυντη προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας από ένα κράτος μέλος της ΕΕ: «Έχουμε το δικαίωμα να διατηρούμε, να σεβόμαστε και να καλλιεργούμε την εθνική μας ταυτότητα. Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τέτοιες αντιευρωπαϊκές συμπεριφορές».

Τόνισε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στην ευρωπαϊκή της πορεία, ωστόσο «δεν θα δεχτεί συμβιβασμούς σε ζητήματα ταυτότητας», ενώ  παραπονέθηκε ότι, ελλείψει ευρωβουλευτών, τα Σκόπια «δεν έχουν φωνή για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε αντίθεση με τη Βουλγαρία».

Σύντομο ιστορικό

Θυμίζουμε ότι η Βουλγαρία είναι αυτή που παρεμπόδιζε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, καθώς απαιτούσε την τροποποίηση του Συντάγματός τους ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτό και η βουλγαρική μειονότητα των Σκοπίων.

Η Σόφια κατηγορεί εδώ και καιρό τα Σκόπια ότι συγκαλύπτουν την κοινή ιστορία των δύο χωρών και αρνούνται τις βουλγαρικές ρίζες της γλώσσας και της ταυτότητας των Σκοπίων οι οποίες, όπως υποστηρίζει η Βουλγαρία, δεν προηγούνται του 1945, όταν η τότε χώρα έγινε συστατικό μέρος της Γιουγκοσλαβίας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των Σκοπίων υποστηρίζει ότι η ξεχωριστή γλώσσα και ταυτότητα της χώρας τους υπάρχουν εδώ και αιώνες. Η Βουλγαρία έχει καθυστερήσει τις ενταξιακές συνομιλίες του δυτικού γείτονά της στην ΕΕ, απαιτώντας συνταγματικές και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις ως προϋποθέσεις για την πρόοδο.

Ο Μίτσκοσκι δεν έχει αποδεχτεί την τροποποίηση αυτή, παρότι Βρυξέλλες και Σόφια έχουν διαμηνύσει επανειλημμένως, ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Νέες προκλήσεις με σκέτο «Μακεδονία»

Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός την Πέμπτη (3/7) προχώρησε σε νέες προκλήσεις, αφού δεν σταματά να αναφέρεται στα Σκόπια ως σκέτο «Μακεδονία», έχοντας καταργήσει τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια».

«Η ώρα της Μακεδονίας έρχεται! Χτίζουμε τα θεμέλια της αλλαγής», αναφώνησε μεταξύ άλλων ο Μίτσκοσκι σε ομιλία του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας