Αφρικανική εξέγερση κατά Γαλλίας-Και Γουινέα πόλεμο κατά Παρισιού αν εισβάλει Νίγηρα

1360

Ξεκάθαρο είναι το μήνυμα που στέλνεται προς τη Γαλλία από τις αφρικανικές χώρες, οι οποίες στέκονται στο πλευρό του Νίγηρα και τονίζουν ότι αν επέμβουν οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, τότε θα τις κτυπήσουν. 

Έτσι, μετά την Αλγερία και η Γουινέα, μέσω του προέδρου της Mamady Doumbouya τόνισε ότι «αν κάποιος τολμήσει να εισβάλει στον Νίγηρα λόγω της στρατιωτικής κατάληψης, του πραξικοπήματος, θα του κηρύξουμε πόλεμο και θα στείλουμε τον στρατό μας να υπερασπιστεί τη χώρα». 

Και η Αλγερία θα υποστηρίξει τον Νίγηρα σε περίπτωση εξωτερικής στρατιωτικής επίθεσης, αναφέρει το αλγερινό έντυπο Intel Kirby.

Όπως λέει χαρακτηριστικά «σε περίπτωση πιθανής γαλλικής εισβολής στον Νίγηρα υπό την ηγεσία της ECOWAS, η Αλγερία δεν θα μείνει αδρανής όσο η γειτονική της χώρα αντιμετωπίζει εισβολή».

Η Γαλλία και μαζί τους και οι ΗΠΑ χάνουν ένα από τα τελευταία γαλλικά προπύργια και άρα φιλικά προσκείμενο προς τους Αμερικανούς σε μία Αφρική που στρέφεται υπέρ των Ρώσων και των Κινέζων.

Ήδη ο Νίγηρας διέκοψε τις εξαγωγές χρυσού και ουρανίου προς την Γαλλία, μετά την ανακοίνωση του Παρισιού ότι αναστέλλει κάθε βοήθεια. 

«Ο Νίγηρας από την Κυριακή 30 Ιουλίου διέκοψε τις εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία. Το διάταγμα που εκδόθηκε έχει άμεση ισχύ» ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά την Γαλλία είναι μία χώρα απολύτως εξαρτώμενη από εισαγωγές τέτοιας φύσεως, οι οποίες είναι απαραίτητες για να διατηρήσει το Παρίσι το όποιο ειδικό βάρος του έχει απομείνει στον 21ο αιώνα.

Η Γαλλία είναι μία χώρα η οποία παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται από 56 επιχειρησιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ουρανίου τις οποίες μέχρι πρότινος αποκτούσε από το Νίγηρα.

Όλο το ουράνιο προέρχεται από εισαγωγές.

Μόνο το 2021, ο Νίγηρας παρείχε σχεδόν το 25% των εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ουράνιο από τον Νίγηρα αντιπροσώπευε το 15% του συνόλου που παίρνει η Γαλλία. Αυτό το Παρίσι θα πρέπει να το αντικαταστήσει αλλά από που; Οι περισσότερες χώρες που διαθέτουν τέτοιες πρώτες ύλες οδεύουν προς τα… ΒRICS όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των αφρικανικών χωρών μαζί με την Αλγερία βεβαίως.

Πριν την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το Μάλι, η παρουσία τους στο Σαχέλ είχε ως σκοπό να διατηρηθεί η πρόσβαση της Γαλλίας στα μεγάλα κοιτάσματα ουρανίου. Τώρα αυτό καθίσταται ιδιαίτερα προβληματικό.

Το σοκ για την γαλλική κοινωνία θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς ελλείψεις σε Ουρανία σημαίνουν πάρα πολύ ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα όπως και εξάρτηση της χώρας από άλλες ενεργειακές πηγές.

H ανατροπή του προέδρου του Νίγηρα, Μοαμέντ Μπαζούμ, τη στιγμή μάλιστα της διεξαγωγής του φόρουμ Ρωσίας-Αφρικής, έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα και μάλιστα ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου Σεργκέι Μάρκοφ παραδέχτηκε ότι το πραξικόπημα του Νίγηρα ευνοεί την Ρωσία καθώς ο Μπαζούμ ήταν φιλογαλλικών φρονημάτων.

Ο Νίγηρας ήταν ότι είχε απομείνει στους Γάλλους αυτό του έχασαν το Μάλι, όπου και εκεί έχει επικρατήσει ένα αντι-γαλλικό καθεστώς.

Η υποστήριξη του λαού του Νίγηρα στην νέα στρατιωτική κυβέρνηση είναι εμφανής όπως και στην γεωπολιτική στροφή της χώρας προς Ρωσία και Κίνα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Νιαμέι ξεχύθηκαν στους δρόμους κρατώντας ρωσικές σημαίες, για να εκφράσουν την στήριξή τους.

Να σημειωθεί ότι ο Νίγηρας είναι η τρίτη χώρα στην Αφρική μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα που στρέφεται κατά της Δύσης και κατευθύνεται προς την Ρωσία και την Κίνα. Οι άλλες δύο ήταν το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη σύνοδο Ρωσίας και αφρικανικών χωρών που έγινε στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα αποφάσισε να παραδώσει εκατομμύρια τόνους σιτηρών εντελώς δωρεάν στις αφρικανικές χώρες.

Για όποιον ζει στην άνεση του σαλονιού του στην Δύση δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό, τα τρόφιμα στην Αφρική είναι το ισχυρότερο νόμισμα όλων.

Το γεωπολιτικό χτύπημα για τους Αμερικανούς και τους Γάλλους είναι κολοσσιαίων διαστάσεων αφού επί της ουσίας εξοβελίζονται και από την λεγόμενη «μαύρη ήπειρο».

Όμως, η «μαύρη ηπειρος» όσο φτωχός κι αν είναι ο κόσμος της, τόσο πλούσια είναι σε πρώτες ύλες και ενεργειακούς πόρους.

Όλα αυτά οδεύουν προς τον ρωσοκινεζικό συνασπισμό και την μεγάλη συμμαχία των BRICS, οι οποίοι ετοιμάζονται μέσα στον Αύγουστο να ανακοινώσουν το κοινό τους νόμισμα το οποίο θα υποστηρίζεται από πίσω, πρώτες ύλες και ενέργεια. Με λίγα λόγια το νόμισμα αυτό θα είναι κυριολεκτικά πανίσχυρο.

Στην Δύση θα προσπαθήσουν να πείσουν τις κοινωνίες τους ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με «αεροχρήμα».

Aπομακρύνονται Γάλλοι πολίτες 

Περίπου εκατό Γάλλοι πολίτες περίμεναν έξω από το διεθνές αεροδρόμιο Ντιόρι Χαμάντι της Νιαμέι σήμερα μετά το μεσημέρι, προκειμένου να επιβιβαστούν στην πρώτη οργανωμένη πτήση για την απομάκρυνσή τους από το Νίγηρα, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι Γάλλοι είναι οι μοναδικοί ταξιδιώτες που βρίσκονται στο αεροδρόμιο. Έφτασαν εκεί με ιδιωτικά μέσα, κρατώντας μόνο από ένα μικρό σακίδιο, όπως τους ζήτησε το προξενείο της χώρας του που τους ενημέρωσε τα ξημερώματα για την επιχείρηση εκκένωσης, μία εβδομάδα μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα.

Στον χώρο βρίσκονται επίσης αστυνομικοί από τον Νίγηρα και περίπου 20 Γάλλοι στρατιώτες, με στολή ή με πολιτική περιβολή, που διευκρίνισαν ότι η επιβίβαση θα γίνει με βάση τους κανόνες που τηρούνται «στα κλασικά αεροδρόμια».

Το πρώτο αεροσκάφος με προορισμό τη Νιαμέι απογειώθηκε από το Παρίσι μετά το μεσημέρι σήμερα.

Περίπου 600 Γάλλοι πολίτες βρίσκονται αυτήν την περίοδο στον Νίγηρα. Η γαλλική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν η επιχείρηση απομάκρυνσής τους θα διαρκέσει πολλές ημέρες, γιατί δεν γνωρίζει ακόμη πόσοι από αυτούς θα θελήσουν να φύγουν από τη χώρα.

Η Γαλλία έχει μεγάλες ανάγκες από ουράνιο για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Έχει τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας