Αεροπλανοφόρο σχεδιασμένο να μεταφέρει και να εκτοξεύει drones έχει αναπτύξει η Ρωσία

4363

Ένα σύστημα, που αποκαλείται και το «αεροπλανοφόρο» των drones έχει αναπτύξει η Ρωσία.
Πρόκειται για μία επίσης μη επανδρωμένη εναέρια πλατφόρμα που είναι ειδικά σχεδιασμένη για να μεταφέρει drones – kamikaze στον στόχο.
Ο Dmitry Zubarev, εκπρόσωπος της εταιρείας Svyaz Spetszashchita, δήλωσε στο TASS ότι το σύστημα «αεροπλανοφόρων Admiral (Ναύαρχος)» έχει σχεδιαστεί με βάση το UAV τύπου αεροσκάφους Admiral, το οποίο έχει διάρκεια πτήσης από τέσσερις έως έξι ώρες.
Ο Zubarev εξήγησε ότι έχει επινοηθεί ένας μηχανισμός για την απελευθέρωση αεροσκαφών FPV κρούσης και το drone – μεταφορέας είναι εξοπλισμένο με σταθμό αναμετάδοσης.
Κατά τη διεξαγωγή περιπολιών ή αναγνώρισης περιοχής και τον εντοπισμό ενός «σημείου ενδιαφέροντος», ο χειριστής μπορεί να αποστείλει ένα ή δύο μικροσκοπικά επιθετικά drones, το καθένα από τα οποία φέρει εξοπλισμό μάχης, απευθείας από την πλατφόρμα «Admiral».

Χτυπήματα ακριβείας

Τόνισε ότι το σύστημα έχει κατασκευαστεί στρατηγικά για να προστατεύει το έδαφος και να εκτελεί ακριβή χτυπήματα.
Ο Zubarev υπογράμμισε επίσης, «ότι, δύο drones FPV δεν αρκούν, αλλά, από την άλλη, η εναέρια πλατφόρμα υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται για λόγους ασφαλείας και όχι σε επιθετικές επιχειρήσεις».
Επισήμανε ότι σε περίπτωση που συμβεί μια κατάσταση που περιλαμβάνει μια ομάδα δολιοφθοράς ή αναγνώρισης, αυτά τα drones μπορούν να αναπτυχθούν αποτελεσματικά για πλήγματα ακριβείας.
Σημείωσε επίσης ότι το «Admiral» μπορεί να επεκτείνει αυτή την ακτίνα ουσιαστικά σε σύγκριση με το τυπικό επιχειρησιακό εύρος των drones FPV, το οποίο συνήθως εκτείνεται σε 4-5 χιλιόμετρα.
Το UAV «Admiral» έχει ωφέλιμο φορτίο 8 κιλών ενώ επιτυγχάνει ανώτατο όριο πτήσης έως και 3 χιλιόμετρα.
Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για αποτελεσματική απόδοση με ταχύτητα πλεύσης 100 χιλιόμετρα την ώρα και μέγιστη τα 150.
Μπορεί να περιπολεί αποτελεσματικά μια περιοχή που περιλαμβάνει περίπου 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Λειτουργώντας απρόσκοπτα σε ένα εύρος θερμοκρασίας από -25 έως 40 βαθμούς Κελσίου, το Admiral επιδεικνύει την προσαρμοστικότητά του σε διάφορες συνθήκες.
drones_2.jpg
Θα αναπτυχθεί σύντομα στην Ουκρανία

Το σύστημα είναι σκόπιμα σχεδιασμένο για την προστασία περιοχών με τη δυνατότητα πληγμάτων ακριβείας.
Ο Zubarev αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχουν σχέδια για την αρχική ανάπτυξη αυτού του νέου συστήματος στην Ουκρανία σύντομα.
Παρατήρησε επίσης ότι η ομάδα τους διεξήγαγε ενεργά δοκιμαστικές πτήσεις τους τελευταίους δύο μήνες.
Σχεδιάζουν να αναπτύξουν το «αεροπλανοφόρο» Admiral στην ζώνη των προσαρτημένων στη Ρωσία εδαφών τους επόμενους μήνες.
Γίνονται διαπραγματεύσεις με διάφορα τάγματα και μονάδες που χρειάζονται αυτή την τεχνολογία.
Ο Zubarev εξέφρασε την προσδοκία του ότι οι πρώτες μονάδες του συστήματος θα αποσταλούν για δοκιμή ήδη από τον Σεπτέμβριο.
Ο Samuel Bendett, ειδικός στη στρατιωτική ρομποτική, τα drones/UAV, την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών όπλων, είπε ότι αυτή η ιδέα δεν είναι απολύτως.
Ωστόσο, σηματοδοτεί την πρώτη περίπτωση που αναδύεται από το ρωσικό αμυντικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα.
Η εμφάνιση αυτής της εξέλιξης έχει υπογραμμίσει την αυξανόμενη σημασία των drones FPV, καθώς και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν εκτενώς αυτήν την κατηγορία UAV σε εμπλοκές ενάντια σε αντίπαλες δυνάμεις.
drones_b.jpg
Και το αντίδοτο στα drones

Η Ρωσία εργάζεται επίσης ενεργά για την προστασία του στρατιωτικού της εξοπλισμού από την πιθανή απειλή που παρουσιάζουν αυτά τα drones.
Οι EurAsian Times αναφέρουν ότι η Μόσχα εισήγαγε ένα «Ηλεκτρονικό Αμυντικό Σύστημα» για να προστατεύσει τα άρματα μάχης της από τον αντιληπτό κίνδυνο των drones FPV της Ουκρανίας.
Τα drones FPV (First-Person View) μπορούν να έχουν κεφαλές για να καταστρέψουν οχήματα ή εκρηκτικά, για να πλήξουν κτίρια και ανθρώπους.
Αλλά τα FPV χρειάζονται έναν εξειδικευμένο πιλότο, καθώς είναι κατασκευασμένα για ταχύτητα και ευελιξία.
Μπορούν να μείνουν σε ένα μέρος ή να κινούνται στον αέρα με ακρίβεια.
Συνήθως, τα drones FPV μπορεί να μην καλύπτουν μια τεράστια απόσταση από μόνα τους, αλλά η ύπαρξη ενός αερομεταφορέα για τη μεταφορά τους σε μεγάλες αποστάσεις θα παρείχε σημαντικό πλεονέκτημα για τον ρωσικό στρατό, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Svyaz Spetszashchita.
Επιπλέον, η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας αυτών των συστημάτων ενισχύεται από την εγγενή τους απλότητα και τη χρήση άμεσα διαθέσιμων εμπορικών εξαρτημάτων.
Έτσι, οι τρέχουσες κυρώσεις των ΗΠΑ στη ρωσική αμυντική βιομηχανία δεν πρόκειται να εμποδίσουν σημαντικά την παραγωγή αυτών των drones.
Ο ακριβής αριθμός των συστημάτων αεροπλανοφόρου «Admiral» που θα χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες παραμένει άγνωστος από τον κατασκευαστή.
Δεδομένης της τρέχουσας φάσης δοκιμών αυτών των drones, είναι εύλογο ότι η ποσότητα τους μπορεί να μην είναι σημαντική.
Είναι επίσης κατανοητό ότι μετά τις δοκιμές του στην ουκρανική σύγκρουση, ο κατασκευαστής θα εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής πρόσθετων αναβαθμίσεων με βάση τα σχόλια που παρέχονται από το προσωπικό.
Αυτό αντικατοπτρίζει μια κοινή πρακτική που παρατηρείται μεταξύ των Ρώσων και δυτικών κατασκευαστών αμυντικών συστημάτων, οι οποίοι στοχεύουν να ενισχύσουν τη μαχητική αποτελεσματικότητα των πλατφορμών τους και να διορθώσουν τις αδυναμίες με βάση τις απαιτήσεις του πολέμου.

Στρατιά χιλιάδων Ρώσων χειριστών drones

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία ετοιμάζει μια στρατιά χειριστών drones οι οποίοι θα ανέλθουν σε εκατοντάδες χιλιάδες!
Για την ακρίβεια η ρωσική στρατιωτική ηγεσία ετοιμάζει την πρώτη Στρατιά 25.000 χειριστών drones!
Μέχρι το 2030 ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί στους 180.000 και μαζί τους θα παραχθούν εκατοντάδες χιλιάδες drones όλων των κατηγοριών.
Σύμφωνα με τους Ρώσους τα Geran-2 (Shahed-136), Lancet και FPV έχουν αλλάξει την πορεία του ουκρανικού πολέμου. Ειδική αναφορά γίνεται, όπως θα διαβάσετε, για τα ρωσικά drones Lancet τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά.
«Tα Lancet έχουν αναδειχθεί σε κορυφαίο σύστημα αντι-πυροβολικού»  αναφέρουν χαρακτηριστικά ρωσικές στρατιωτικές πηγές.
Ήδη οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Σύμφωνα με Ουκρανό υψηλόβαθμο αξιωματικό, τη νύχτα, η πτήση των ρωσικών drones ανιχνεύεται αποκλειστικά από έναν χαρακτηριστικό ήχο, χωρίς οπτική επαφή, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη έως αδύνατη την καταστροφή τους.
lancet.jpg
Πιο αναλυτικά, μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης, υπήρξε έντονη έλλειψη προσωπικού (χειριστές και διάφορο προσωπικό) στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών δήλωσε στο RIA Novosti ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί χάρη στην εκπαίδευση ειδικών σε διάφορα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Οι μαθητές θα διδαχθούν όχι μόνο να πιλοτάρουν (έλεγχος) UAV, αλλά θα εκπαιδεύσουν μεγάλο αριθμό σχεδιαστών, μηχανικών και προσωπικού παραγωγής.
Το τμήμα διευκρίνισε ότι δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι θα λάβουν την απαιτούμενη εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα.
Μέχρι το 2025, 25.000 μαθητές θα λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση και το 2030 θα είναι περίπου 180.000 από αυτούς.
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου για την Ανάπτυξη της Ψηφιακής Οικονομίας υπό το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, γερουσιαστής Artem Sheikin, δήλωσε ότι οι Ρώσοι μαθητές από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να μαθαίνουν τα βασικά της χρήσης UAV.
Στη Ρωσική Ομοσπονδία έχει ήδη διαμορφωθεί ένας ενιαίος εκπαιδευτικός χώρος για την κατάρτιση ειδικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας