Αεροπλανοφόρα ΗΠΑ: Όπου φύγει-φύγει από τη Μ. Ανατολή

1968
Η αντιπροτελευταία (και βάλε...) λέξη της στρατιωτικής τεχνολογίας: Το αεροπλανοφόρο Θίοντορ Ρούζβελτ με κάποια από τα πλοία συνοδείας του.

Αρκαδίαν μ’ αιτείς, μέγα αιτείς ου τοι δώσω.
Πολλοί εν Αρκαδίη βαλανηφάγοι άνδρες έασιν, οι σ’ αποκωλύσουσιν.

Με δεδομένη την όξυνση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι ΗΠΑ είχαν μεταφέρει δύο αεροπλανοφόρα, το CVN 71 (Θίοντορ Ρούζβελτ) και το CVN 72 (Άμπρααμ Λίνκολν) για να βοηθήσουν στη φύλαξη του προστατευόμενού τους (κατ’ άλλους του αφεντικού τους), του κατοχικού καθεστώτος του “Ισραήλ”.

Το κατοχικό καθεστώς είχε ήδη χρειαστεί τη βοήθεια των συμμάχων του στις 14 Απριλίου, για να αντιμετωπίσει την προειδοποιητική επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Εκείνη τη νύχτα, όλη η αεροπορία του κατοχικού μορφώματος είχε απογειωθεί για να κυνηγάει τα Ιρανικά drones, συνεπικουρούμενη από αεροσκάφη των ΗΠΑ, της (άλλοτε) Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας. Όλοι μαζί κατάφεραν να καταρρίψουν τα drones (τα οποία προφανώς είχαν σταλθεί για αντιπερισπασμό και δεν είναι καν γνωστό αν είχαν γόμωση) και κάποιους αργούς πυραύλους, τους διέφυγαν όμως οι υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι που έπληξαν επιτυχώς τους στόχους τους. Τις επόμενες ημέρες, ο αρχηγός του Ναυτικού των ΗΠΑ πήγε στο κογκρέσο των ΗΠΑ και ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση ενός δις δολαρίων για να αναπληρώσει τους πυραύλους που ξοδεύτηκαν στην επιχείριση. Το κόστος για τους υπόλοιπους εταίρους δεν είναι γνωστό.

Η παρουσία δύο αεροπλανοφόρων στην περιοχή ήταν ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης του μορφώματος από τις ΗΠΑ. Ο αμερικάνικος στρατός – όπως και αυτός του μορφώματος – θεωρείται κορυφαίος στον κόσμο στο να στέλνει ηχηρά μηνύματα. Ενίοτε κερδίζει και πολέμους – για παράδειγμα ενάντια στη Γρενάδα ή τον Παναμά, τη δεκαετία του 1980. Τα δύο αεροπλανοφόρα έμειναν στην περιοχή, κόβοντας βόλτες νοτιοανατολικά από την Αραβική χερσόνησο, μέχρι τουλάχιστον τις 10 Σεπτεμβρίου.

Μία βδομάδα μετά, στις 17/9, είχαν σαλπάρει και τα δύο. Σήμερα φαίνεται ότι κόβουν βόλτες κάπου μεταξύ Μαλαισίας και Ινδονησίας. Είναι άγνωστο αν και πότε θα αντικατασταθούν από άλλο αεροπλανοφόρο.

Είναι άγνωστο τι προκάλεσε την αποχώρηση των αεροπλανοφόρων, που άφησαν σύξυλο τον “στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ”. Με βάση τη χρονική συγκυρία όμως, κάποιες υποθέσεις μπορούν να γίνουν.

Την 15η Σεπτεμβρίου, η επαναστατική κυβέρνηση των Ανσάρ Άλλαχ της Υεμένης έστειλε ένα δωράκι στις αρχές του μορφώματος. Πρόκειται για έναν πύραυλο, μάλλον υπερ-υπερηχητικό, που διέσχισε όλη την Ερυθρά και το μισό έδαφος που κατέχει το μόρφωμα, για να πλήξει μία πολυκατοικία στην κατεχόμενη Γιάφα, γνωστότερη σαν “Τελ Αβίβ”. Καθ οδόν, διέσχισε αλώβητος – και ίσως απαρατήρητος – τις αντιαεροπορικές άμυνες των δυτικών στην Ερυθρά καθώς και τον ασφυκτικά φρουρούμενο εναέριο χώρο του μορφώματος. Έστειλε τα χαιρετίσματά του στους πάτριοτ, τον (όχι και τόσο) σιδερένιο θόλο, τη σφεντόνα του Δαβίδ, τους Arrow 2 και 3 και δεν ξέρω ποια άλλα αντιαεροπορικά συστήματα και τελικά έπληξε το στόχο του.

Λέγεται το περιστατικό (το οποίο έμελλε να επαναληφθεί τουλάχιστον δύο φορές μέχρι σήμερα) προκάλεσε σύγκρυο στους στρατιωτικούς των ΗΠΑ. Οι Ανσάρ Άλλαχ (τους οποίους οι εχθροί τους αποκαλούν υποτιμητικά “Χούθι”), είναι γνωστό ότι δε σέβονται καθόλου την άλλοτε υπερδύναμη και διασκεδάζουν κάνοντας σκοποβολή στα πολεμικά πλοία της. Στην πραγματικότητα οι Υεμενίτες είναι κάτι σαν Τσετσένοι του Αραβικού κόσμου (ή το αντίστροφο). “Άνδρες Βαλανηφάγοι”, όπως θα έλεγε ο Ηρόδοτος. Προ μηνών, ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ είχε τραπεί σε φυγή αφού το έπληξαν με πύραυλο που προκάλεσε πυρκαγιά. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι ακόμη ξεκαρδίζονται οι Ανσάρ Άλλαχ όταν το θυμούνται. Μόλις προχτές έπληξαν και τρία πολεμικά των ΗΠΑ μέσα σε μία μέρα, για να μη χάνουν τη φόρμα τους.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η αντιαεροπορική άμυνα των δυτικών είναι διάτρητη για τα οπλικά συστήματα των “ξυπόλητων”.

Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι κάποιος ψύχραιμος επιτελής είχε ακούσει την Ελληνική παροιμία Του φευγάλα η μάνα δεν έκλαψε ποτέ. Ή, αν δεν την είχε ακούσει, τη σκέφτηκε από μόνος του. Μακριά από τους ξυπόλητους λοιπόν. Στη Μαλαισία δεν έχει βαλανηφάγους.

Υπάρχει και μία άλλη εκδοχή, που δεν αναιρεί την πρώτη αλλά ίσως τη συμπληρώνει.

Από την υπόθεση με την αδειοδότηση των Ουκροναζί από τις ΗΠΑ για πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη Ρωσία, έχει φανεί ότι στην ηγεσία των ΗΠΑ υπάρχουν φατρίες με διαφορετική οπτική. Εκεί που ο Μπλίνκεν πίεζε να δοθεί η άδεια, φαίνεται ότι επικράτησε ο υπουργός άμυνας Λόυντ Όστιν που είχε αντίθετη άποψη. Και η άδεια δε δόθηκε.

Είναι λογικό ο Όστιν, απόστρατος στρατιωτικός ο ίδιος και πολιτικός πλέον επικεφαλής του στρατεύματος, να έχει επίγνωση της αβυσσαλέας κατάστασης του στρατεύματος. Ξέροντας ότι αν τα πράγματα χοντρύνουν κι άλλο θα κληθεί να καθαρίσει χωρίς να έχει τη δύναμη να το κάνει, είναι πιο επιφυλακτικός από τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, που είναι τυπικό δείγμα αυτού που στη χώρα του αποκαλούν chickenhawk (=γερακοτόπουλο): Σκληροπυρηνικά “γεράκια” που δεν έχουν φορέσει χακί ούτε μια μέρα στη ζωή τους.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δεν είχαν ενημερωθεί προκαταβολικά για το χτύπημα με το οποίο πέρασε στην αθανασία ο μάρτυρας σαγέντ Χασάν Νασράλλα. Από τη μεριά του, το μόρφωμα επιμένει ότι είχε ειδοποιήσει. Το δεύτερο είναι πιο πιστευτό.

Μπορούμε να υποθέσουμε λοιπόν ότι στην απόφαση αποχώρησης των αεροπλανοφόρων ζύγισε και η γνώση ότι η θερμοκρασία των υδάτων θα ανέβει απότομα (σε αυτή την περίπτωση μπορούμε αναμφισβήτητα να μιλήσουμε για “ανθρωπογενή θέρμανση”).

Για να εξηγούμαστε: Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ παραμένουν στην περιοχή και μάλιστα πολυάριθμα. Ο 5ος στόλος έχει έδρα το Κατάρ. Δεν πρόκειται να ξεμείνουν από στόχους οι Ανσάρ Άλλαχ. Η σημασία όμως των αεροπλανοφόρων έγκειται κυρίως στο ότι κουβαλάνε το καθένα καμιά εβδομηνταριά αεροπλάνα, τα οποία σε περίπτωση που το μόρφωμα δεχτεί επίθεση θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, τουλάχιστον στην κατάρριψη των decoys. Άσε που το κάθε αεροπλανοφόρο ταξιδεύει μαζί με μία σειρά πλοία συνοδείας, οπλισμένα μέχρι τα δόντια, με κύριο στόχο την προστασία του αεροπλανοφόρου.

 

 

Τη θέση των αεροπλανοφόρων μπορεί να δει κανείς στις παρακάτω διευθύνσεις:

https://www.cruisingearth.com/ship-tracker/united-states-navy/uss-abraham-lincoln/

https://www.cruisingearth.com/ship-tracker/united-states-navy/uss-theodore-roosevelt/

1 σχόλιο

  1. “του φευγατου η μανα δεν εκλαψε ποτε” , εκτος των αλλων τοχε πει κ ο Στολντεμπεργκ στις 25/11/21 οταν ρωτηθηκε απο δυτικους δημοσιογραφους εαν το Νατο θα συνδραμει με χερσαιες δυναμεις την ουκρανια , εαν δεχτει επιθεση απο τους ρωσους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας